Guvernul României a analizat și aprobat actul normativ elaborat de Ministerul Finanțelor prin care se aduc o serie de modificări sistemelor digitale naționale e-Transport, e-TVA, e-Factura. Astfel, se amână sancțiunile pentru e-Transport și e-TVA pentru 1 ianuarie 2025, iar utilizarea e-Factura în regim B2C devine obligatorie de la 1 iulie 2025 pentru institutele/centrele culturale ale altor state.
Ministerul de Finanțe și Guvernul României au convenit ca sancțiunile pentru e-Transport să se amâne pentru 1 ianuarie 2025. „Guvernul României a analizat și aprobat actul normativ elaborat de Ministerul Finanțelor prin care se aduc o serie de modificări sistemelor digitale naționale e-Transport”. Ordinul ministrului Finanțelor a vizat și modificări ale sistemelor e-TVA și e-Factura.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat Guvernului României să proroge sancţiunile pentru nerespectarea articolului 82 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport.
Amânarea a fost cerută „întrucât Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor nu a pus la dispoziţia operatorului de transport modulele informatice gratuite care trebuiau sa furnizeze informaţii cu privire la poziţionarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicaţii”, se arată într-un comunicat al UNTRR.
Potrivit Ministerului finanțelor, un alt aspect important adoptat este clarificarea ajustării plafonului lunar de 4.000 lei reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024. Modificările vin în urma centralizării propunerilor primite ca urmare a consultărilor cu reprezentanții mediului de afaceri, respectiv: Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders, AmCham România, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, Forumul Investitorilor Străini.
„Noul cadru pus pe tapet, împreună cu modificările pe care le aducem urmare a discuțiilor din această săptămână, reiterând deschiderea totală către îmbunătățire a mecanismelor de implementare a RO-eTVA, până la termenele efective de intrare în vigoare a prevederilor din ordonanță, vor aduce îmbunătățiri în ceea ce privește creșterea conformării fiscale și reducerii gap-ului de TVA și vine în sprijinul contribuabililor corecți și onești, cât și a reprezentanților ANAF, în combaterea și reducerea evaziunii fiscale”, a subliniat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
Amenzi uriașe pentru angajatorii care nu acordă salariul minim prevăzut de lege. Se schimbă legea
Principalele modificări aduse de actul normativ
Pentru operatorii economici autorizați, se amână până la 1 ianuarie 2025, sancțiunile pentru faptele săvârșite şi constatate începând cu această dată, pentru transportul rutier internațional vizat de legislația e-Transport. Măsura este necesară pentru evitarea unui blocaj la nivelul operatorilor economici autorizați care desfășoară activități cu pondere semnificativă în economia națională și care efectuează în mod curent transporturi internaționale de bunuri.
În ceea ce privește sistemul e-TVA: