În vârstă de 59 de ani și cu o carieră impresionantă de 24 de ani, Elisabeta Lipă a fost de 25 de ori campioana României la canotaj, având un palmares impresionant. Ea a obținut ultima medalie la vârsta de 39 de ani. Acum, 20 de ani mai târziu, Elisabeta se implică în continuare activ în sportul de performanță. Într-un interviu Viva, sportiva a vorbit despre sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge la performanță.
Cu toate că are 59 de ani, sportiva nu se oprește din activități. Ea a dezvăluit că atunci când are de lucru, nu simte când trece timpul. De asemenea, ea spune că menirea ei este să ajute copiii care își doresc să facă sport de înaltă performanță și să facă țara mândră. Ea a vorbit și despre cât de important este ca dascălii să le insufle copiilor iubirea față de acest domeniu.
„Poate dacă ar exista mai multă educație sportivă la copilași de mici, să le insufli dragostea pentru mișcare, sentimentul acesta frumos de mândrie. Pentru că eu sunt ferm convinsă că, și la ora actuală, indiferent dacă ai făcut sau nu ai făcut sport în viața ta, când te uiți la televizor și vezi sportivul român pe podiumul olimpic, mondial, european, inima îți vibrează de bucurie că îl vezi acolo. Și atunci, avem obligația să le îndrumăm pașii celor care au talent. Încă mai sunt profesori talentați, profesori dedicați, profesori iubitori de performanță, de mișcare, care le insuflă copiilor dragostea pentru sport. Din păcate, mai puțini, dar mai sunt. Și, ca drept dovadă, avem și copii în loturile astea reprezentative care sunt dornici să cucerească medalii.”
Sportiva a început să muncească de la o vârstă fragedă, dar a avut o copilărie foarte frumoasă, la Siret. La numai 16 ani, a părăsit satul natal și s-a apucat de sportul de înaltă performanță. Totuși, nu are niciun regret, pentru că iubește ce face la fel ca în prima zi. Asta, cu toate că a făcut numeroase sacrificii pentru a ajunge să exceleze.
Citește și: Elisabeta Lipă și preparatul care îi provoacă repulsie: ”Mă ia cu fiori pe șira spinării doar când îl văd!”
„Eu, de exemplu, am sacrificat tot, familie, copil, dar nu îmi pare rău. Pentru că mi-am propus să ajung undeva, dar nu m-am lăsat până ce nu am ajuns. Numai eu știu cât am muncit, dar nu îmi pare rău. Am recuperat tot după ce m-am retras, nu am pierdut nimic. Asta le spun și sportivilor din ziua de astăzi. Faptul că sunteți aici înseamnă că sunteți talentați. Dacă tot aveți talent și sănătatea vă permite, munciți, pentru că, fără muncă, nu poți să te realizezi nicăieri. În sport îți trebuie o anumită disciplină, ordine, deoarece, într-un haos nu poți să faci performanță. Dar, dacă tot ești aici, muncești și îți merge, de ce să nu stai? Pentru că sport de înaltă performanță faci o perioadă din viața ta, atât. Când ajungi ca mine… Aș vrea să mai fac, dar nu mai pot.”, a mai spus sportiva.