Viktor Orban se întâlneşte cu Volodimir Zelenski, la prima vizită în Ucraina de la începutul războiului

Premierul ungar Viktor Orban se va deplasa, marţi, la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat Financial Times. Aceasta este prima vizită a liderului maghiar în Ucraina de la începutul războiului cu Rusia în februarie 2022.
Mircea Filipescu
02 iul. 2024, 10:49
Viktor Orban se întâlneşte cu Volodimir Zelenski, la prima vizită în Ucraina de la începutul războiului

Premierul Ungariei Viktor Orbán, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, a sosit marţi dimineaţă la Kiev. Nici anturajul lui Viktor Orban şi nici cel al lui Volodimir Zelenski nu au făcut niciun comentariu pe această temă.

Potrivit oficialului, principalul subiect al discuţiilor este posibilitatea încheierii păcii, în condiţiile în care Ungaria, ţară care întreţine în continuare relaţii cordiale cu Moscova, se opune furnizării de armament şi ajutor financiar Kievului, pledând pentru negocieri de pace cu Rusia.

Viktor Orbán şi Volodimir Zelenski vor aborda, de asemenea, „problemele actuale ale relaţiilor bilaterale dintre Ungaria şi Ucraina”, a precizat şeful biroului de presă.

Kievul şi Budapesta au avut numeroase puncte de fricţiune pe tema drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina, iar ambasadorul Ungariei la Kiev a fost convocat de câteva ori la MAE ucrainean pentru declaraţii făcute de oficiali de la Budapesta.

Luni seara, înainte de a pleca spre Kiev, în prima sa vizită oficială aici de la începutul războiului început în februarie 2022, Viktor Orban a acordat un interviu televiziunii publice în care a spus că oportunitatea cea mai mare a preşedinţiei ungare a UE este apropierea Europei de pace. Premierul, care a acordat interviul la Bruxelles, după ce a preluat luni preşedinţia rotativă a Uniunii Europene de la premierul belgian Alexander De Croo, a declarat că cea mai mare problemă a Europei în prezent este războiul ruso-ucrainean.

Citeşte şi: Rusia ameninţă cu o confruntare directă cu NATO, cauzată de prezenţa dronelor americane deasupra Mării Negre

Viktor Orban, un admirator şi susţinător al lui Donald Trump, şi-a ales ca motto al preşedinţiei ungare la UE un slogan copiat după cel al fostului preşedinte american: „Make Europe Great Again”. El a spus că americanii nu pot fi lăsaţi deoparte de Europa, şi asta nu din cauza lui Donald Trump, ci din cauza războiului. Premierul a menţionat că în cadrul dezbaterii candidaţilor la preşedinţia SUA de săptămâna trecută, republicanul a spus clar că va pune capăt războiului în 24 de ore, fie numai printr-un armistiţiu. „Dacă acest lucru va duce la o pace durabilă este o chestiune a viitorului, dar în mod sigur nu va rămâne situaţia de azi” – a comentat Viktor Orban. Prin urmare, a spus el, Europa trebuie să fie pregătită pentru o situaţie în care, mai devreme sau mai târziu, americanii şi ruşii vor începe tratative. Care va fi locul Europei în acest aranjament? Cine îi va reprezenta interesele? Care sunt, de fapt, interesele ei? – a enumerat premierul cele mai importante întrebări care trebuie puse. Viktor Orbán a precizat că Ungaria nu poate răspunde la aceste întrebări, dar, în calitate de preşedinte în exerciţiu al UE, poate face ceea ce este întotdeauna de datoria preşedintelui: să pună pe masă propuneri şi să-i ajute pe cei 27 de prim-miniştri în luarea unei decizii.

„Vom fi prezenţi la toate locurile importante din perspectiva Europei, vom studia fiecare situaţie, voi întocmi rapoarte pentru liderii europeni despre toate situaţiile care pot fi discutate în Consiliul European şi despre care liderii europeni pot lua hotărâri”, a arătat Orban, afirmând totodată că, în zilele următoare, se vor auzi „veşti surprinzătoare din locuri surprinzătoare”, o aluzie probabil la vizita sa la Kiev.

Citeşte şi: Rezultatele oficiale confirmă exit-poll-ul. Extrema dreaptă câştigă alegerile din Franţa. Partidul lui Macron, abia pe locul al treilea

Potrivit unui oficial ucrainean apropiat de Zelenski şi citat de Financial Times, Viktor Orban şi Volodimir Zelenski vor face marţi scurte declaraţii la finalul întâlnirii lor de la Kiev, dar nu vor susţine o conferinţă de presă, aşa cum au obişnuit să facă alţi lideri europeni care au vizitat Kievul de la izbucnirea războiului.

Premierul ungar s-a opus în mod regulat ajutorului financiar acordat Ucrainei şi a părăsit sala în timpul unei reuniuni a liderilor UE din decembrie pentru a nu vota împotriva unei decizii de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina. Guvernul Orbán a opus, de asemenea, un veto la şapte decizii juridice susţinute de celelalte 26 de state membre ale UE, care ar fi deblocat 6,6 miliarde de euro pentru livrări de arme către Ucraina.

Viktor Orban şi Volodimir Zelenski au avut discuţii săptămâna trecută cu ocazia unui summit european la Bruxelles, în marja căruia a fost semnat un pact de securitate între UE şi Ucraina.

Aproape toţi liderii UE au vizitat Kievul de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Orban se număra printre puţinii care nu au mers în acest timp în Ucraina. De asemenea, el este unul dintre cei doar doi lideri din UE – împreună cu cancelarul austriac Karl Nehammer – care s-au întâlnit cu Putin în această perioadă. La o conferinţă susţinută la Budapesta în decembrie, premierul ungar a declarat că a acceptat invitaţia lui Zelenski de a vizita Kievul, dar a adăugat: „I-am spus că voi fi la dispoziţia sa. Trebuie doar să clarificăm o întrebare: despre ce (să vorbim)?”

Zelenski l-a invitat pe Orbán la summitul pentru pace din Ucraina, care a avut loc luna trecută în Elveţia. Orbán, un promotor al ideii de pace, a refuzat, dar l-a trimis pe ministrul său de externe, Péter Szijjártó.

Citeşte şi: Comisia Europeană confirmă că sprijinul PSD pentru agricultură menține România pe locuri fruntașe în Europa

Spynews
Edi Iordănescu se întoarce în Germania, după Euro 2024. Va mai antrena sau nu Echipa Națională de Fotbal a României
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au mers la apartamentul închiriat în Halkidiki, dar au fost nevoiți să-și caute altă cazare: ”Am fost victima unei escrocherii”
Capital.ro
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a semnat
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
S-a decis! Liderii coaliției de guvernare au stabilit data alegerilor!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Câți bani va încasa România pentru parcursul de la Euro 2024. Suma colosală cu care s-a întors acasă Echipa Națională de Fotbal
Spynews
Star Matinal. Ioana și Ilie Năstase s-au despărțit? Soția fostului tenismen s-ar fi întâlnit cu Nick Rădoi / VIDEO
Evz.ro
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor nu va fi amânată: Daniel Fenechiu „Sunt convins că sunt dificultăți, pentru că în momentul de față este și un proces de informatizare al Casei Naționale de Pensii”
Capital.ro
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru fiecare român
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Ministrul Mediului: Exploatația de Gaze din Neptun Deep va Continua conform Planului În Pofida Protestelor Greenpeace
MediaFlux
PENSIILE se RECALCULEAZĂ ANUAL! ANUNȚ pentru toți SENIORII
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!