„Există însă multe alte lucruri pe care România le poate învăţa din experienţa landului Baden-Württemberg. Sunt foarte bucuros să semnez alături de Winfried Kretschmann această declaraţie comună privind cooperarea noastră în domeniul dezvoltării învăţământului profesional. Există deja în România, la Braşov, un proiect pilot dezvoltat tot în cooperare cu Germania privind învăţământul profesional, însă acum, cu sprijinul şi beneficiind de experienţa autorităţilor din Baden-Württemberg, dorim să creăm în România un sistem de învăţământ profesional. Este evident că unul dintre secretele dezvoltării extraordinare a landului a fost tocmai acest sistem de educaţie”, a declarat Victor Ponta.
În urma discuțiilor, parteneriatul la nivel economic dintre România și Germania a fost consolidat, companiile germane fiind în continuare interesate să investească în țara noastră .
„Intâlnirea cu companiile din Germania a reprezentat un semnal pozitiv. Investitorii germani au o părere mai bună despre România și își continuă investițiile. Ei cer în schimb lucruri legitime: stabilitate în domeniul fiscal, mai puțină birocrație, modul de lucru direct, încurajarea învățământului profesional. Am semnat un acord la Stuttgart pentru a dezvolta un sistem de învățământ mult mai adaptat la piața muncii. Avem obligația să dovedim în continuare că România este o țară în care se poate investi”, a adăugat șeful Guvernului.
Prim-ministrului Victor Ponta a declarat că vizita în Germania și discuțiile avute cu înalții oficiali străini și membri ai societății de afaceri, au poziționat România ca partener de bază al Germaniei.
„România a redevenit un partener important al Germaniei. E foarte important că avem stabilitate în țară. Am discutat destul de mult despre Moldova, despre dorința noastra de a avea un acord de asociere între Moldova și UE. Această vizită și-a atins obiectivele. A fost o agenda prevăzută în programul dnei cancelar care s-a prelungit pentru ca au fost lucruri importante de discutat. A fost o atmosfera deschisă, nu am vorbit aproape deloc despre 2012, ci despre ce avem de făcut pe plan regional, european, bilateral în perioada care urmează. Am discutat despre nediscriminarea cetățenilor români care lucrează în Germania, despre politica energetică. Am atins toate aceste puncte și acum rămâne ca implementarea discuțiilor să se facă cu consecvență de către guvernul pe care îl conduc. Am promovat un produs românesc, sunt convins că dna cancelar a apreciat”, a declarat Victor Ponta.