Norii Shelf-Cloud, un fenomen rar ce a ajuns și în România. Ce reprezintă apariția lor

Norii Shelf-Cloud au ajuns deasupra țării noastre, marţi seară, prevestind furtuna. Plouă în majoritatea zonelor din România, iar temperaturile vor scădea cu până la 10 grade.
Filip Stan
02 iul. 2024, 21:48
Norii Shelf-Cloud, un fenomen rar ce a ajuns și în România. Ce reprezintă apariția lor

Norii Shelf-Cloud au ajuns deasupra României, marţi seară, prevestind furtuna. Plouă în majoritatea zonelor din ţară, iar temperaturile vor scădea cu până la 10 grade.

Te-ar putea interesa și Fenomen meteo rar. Cerul României s-a îmbrăcat în nori mammatus, pe un fundal galben, apocaliptic

Furtunile au lovit marţi seară mai multe zone din ţară, iar vântul a pus la pământ copaci.

În Dâmboviţa, la Găeşti, natura a creat un peisaj spectaculos marţi seară, odată cu apariţia norilor de tip Shelf-Cloud. Și locuitorii din Răscăeți au observat pe cer nori ciudaţi care au prevestit furtuna.

În Crâmpoia, o comună din Olt, a fost un nor arcus de joasă altitudine. Apariția norilor de tip Shelf-Cloud reprezintă un semn clar de furtună. Aceşti nori se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece.

„Sunt nori de furtună, nori cumulonimbus, care în traducere ar însemna nori de tip sertar, care se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald în față are o mișcare ascendentă lentă, fiind înlocuit de aerul rece care se prăbușește în spatele benzii formate pe cer.

Sigur că această bandă, așa cum spuneam, reprezintă practic zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului cald și cea descendentă din spate a aerului rece.

Sunt prevestitori de furtună și sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată. Într-adevăr, sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere, practic geneza lor și modul cum aerul cald este înlocuit de aerul rece și practic prăbușirea care determină acea bandă formată pe cer”, a spus Elena Mateescu, anul trecut, la Antena 3 CNN.

Copaci căzuți în Capitală

Pompierii din Bucureşti au intervenit, marţi seară, în mai multe zone din oraş, după ce au fost semnalaţi copaci căzuţi. Nu au fost anunţate victime.

Mai multe judeţe, inclusiv București, se află de marţi până miercuri dimineaţă, sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, în acelaşi interval, mai mult de jumătate de ţară aflându-se sub cod portocaliu de vijelii.

Fenomenele de instabilitate atmosferică severă sub Cod portocaliu afectează, până miercuri la ora 10:00, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei, precum și local Banat și Maramureș.

În aceste regiuni se vor înregistra averse torențiale, intensificări scurte ale vântului și vijelii, cu rafale de 70-90 km/h, descărcări electrice și grindină.

Te-ar putea interesa și Rupere de nori după caniculă. Coduri de fenomene extreme pe bandă rulantă la ANM UPDATE

De altfel, cantitățile de apă vor fi de 25-40 litri/mp, iar pe arii restrânse pot depăși 50-70 litri/mp, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!