Cum ar putea beneficia România de președinția ungară a Consiliului UE pentru a adera la Schengen pe cale terestră

Finalul anului ar putea aduce un context favorabil intrării României cu granițele terestre în spațiul Schengen, în contextul preluării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către Ungaria. Statul vecin a promis că va reprezenta o prioritate, iar Austria ar putea să își reconsidere decizia, potrivit unor surse politice. Obiectivul României se confruntă însă cu alte noi provocări.
Filip Stan
03 iul. 2024, 11:30
Cum ar putea beneficia România de președinția ungară a Consiliului UE pentru a adera la Schengen pe cale terestră

Premierul României, Marcel Ciolacu, a susținut în urma discuțiilor cu premierul Viktor Orban, în aprilie, că „aderarea României la Spațiul Schengen terestru se va face sub președinția Ungariei”, potrivit Mediafax, rotație care s-a produs luni, pe 1 iulie. Discuțiile de la acel moment au avut loc în contextul unei reuniuni, în România, pentru pregătirea viitoarei Agende Strategice a UE, la Palatul Cotroceni, la care au mai participat și președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și premierii Belgiei și Croației, Alexander De Croo și Andrej Plenković.

În urma alegerilor europene, premierul Marcel Ciolacu spunea, potrivit Euronews, că opunerea Austriei a venit din considerente electorale, motiv pentru care decizia ar putea fi schimbată, dat fiind rezultatul obținut de partidul lui Nehammer. „Această decizie nu i-a ajutat cu nimic electoral. Sunt ferm convins că acum cancelarul Karl Nehammer își face și el o analiză mai exactă”, a afirmat atunci șeful Guvernului român.

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
De altfel, potrivit unor surse din Coaliție, la nivelul discuțiilor cu Austria ar fi fost obținută o înțelegere, potrivit căreia, imediat după alegerile din septembrie pe care le are în față Executivul de la Viena, statul ar putea acorda votul pentru aderare.

Citește și: Victor Ciutacu, despre dezvăluiri explozive ale magnatului Ioan Niculae: „Confirmă asumat, fără ocolișuri și insinuări, realitatea că i-a trimis bani cu geanta lui Mircea Geoană”

Contactat de Ziare.com, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a explicat că se întrevăd șanse de schimbare a opiniei Austriei în contextul în care alegerile din toamnă nu vor schimba tabloul politic din acest stat.

„Au existat contacte în prealabil cu președinția ungară la Consiliul Uniunii Europene pentru a ne asigura că din această postură vor repune subiectul aderării complete la spațiul Schengen pe ordinea de zi a subiectelor discutate. Într-adevăr în contextul alegerilor din Austria, există șanse ca blocajul impus de Austrieci să fie ridicat. Ridicarea acestui blocaj este condiționată de rezultatul alegerilor, dar și de formarea viitoarei Coaliții de guvernare din Austria, dar pentru a putea să presăm Austria avem nevoie de suportul președinției ungare și există premise pentru ca acest subiect să fie discutat până la finalul anului”, a arătat Victor Negrescu.

Eurodeputatul a mai explicat că rezultatele post aderării cu granițele aeriene și maritime arată că atât România, cât și Bulgaria, au făcut progrese semnificative privind protejarea granițelor, răspunzând astfel cerințelor impuse de guvernul de la Viena. „Avem deja rezultatele intrării pe cale aeriană la spațiul Schengen și acestea indică că da, ne-am îndeplinit cu succes obligațiile noastre privind apartenența la spațiul Schengen sub această formă, la fel și pe componenta maritimă și mai mult decât atât”, a mai punctat Negrescu.

Principala piedică a aderării complete a României la Schengen rămâne votul Austriei, unde situația este incertă în contextul alegerilor din toamnă.

Citește și: Sondaj INSCOP – Peste 60% dintre români declară că vor vota la alegerile parlamentare. PSD conduce detaşat în intenţia de vot

Analiștii punctează însă că principala piedică a aderării complete a României la Schengen rămâne votul Austriei, în contextul în care alegerile din acest stat de la finalul anului ar putea aduce schimbări, la care se adaugă alte posibile noi piedici.

Analistul de politică externă Ștefan Popescu a explicat pentru Ziare.com că deși Ungaria are tot interesul să susțină aderarea, intenția statului vecin nu este suficient. „Este nevoie de deblocarea poziției Austriei și trebuie să vedem dacă guvernul Olandei și viitorul guvern al Franței. Până pe 7 iulie Franța o să fie ocupată cu altceva și poate și după 7 iulie trebuie să vedem cum se vor termina lucrurile, este mai complicată situația acolo”, a punctat analistul.

Ștefan Popescu a mai subliniat că partidul care se va clasa pe primul loc în alegerile din toamnă va da cancelarul Austriei, în condițiile în care extrema dreaptă este pe primul loc în sondaje. „Am avut o primă imagine a realității politice austriece în rezultatul de la alegerile europarlamentare. Partidul de extremă dreaptă a fost câștigătorul practic al alegerilor europene”, a mai explicat Ștefan Popescu.

De asemenea, potrivit analistului, „preocupările austriecilor, măsurate de diverse institute de sondare a opiniei publice arată că marea preocupare a cetățenilor austrieci este desigur, situația economică, dar și imigrația”.

În ceea ce privește situația României, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a explicat că, în ciuda șanselor restrânse, statul român are datoria de a continua demersurile. Fostul șef al diplomației române a punctat că „este important să le aducem noi aminte că pentru noi este prioritar, indiferent de cine ar câștiga”, în contextul în care teoretic rămân șanse, însă discutarea Schengen ar putea să nu fie prioritară pentru politicienii de la Viena, iar Ungaria ar putea să nu reușească să îi determine.

Citește și: UPDATE Marcel Ciolacu, după consultări: „Toate forțele politice vor o soluționare rapidă a calendarului electoral”. Când se vor desfăşura alegerile prezidenţiale

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!