Așa că cine reușește să strângă o sacoșă sau un sac de ambalaje își poate procura mâncarea pe o zi sau chiar pe două, trei. Cu toate astea, sunt destui români care încă aruncă ambalajele reciclabile la gunoi, asta deși plătesc pe ele, atunci când le cumpără din supermarket, 50 de bani. Fie pentru că nu vor să ocupe spațiul din locuință cu ambalajele, fie pentru că nu vor să piardă timp la cozile care se formează la aparatele de reciclare, mulți români aleg să arunce la gunoi ambalajele.
Așa au apărut cei care caută prin gunoaie ca să recupereze ambalajele, dar, pe lângă aceștia, există și alții care dau anunțuri pe internet în care se oferă să ridice ambalajele de la locuințele celor care nu vor să meargă să le recicleze. În cea de-a doua situație, câștigul este de ambele părți: primii rămân cu banii încasați pe reciclatul ambalajelor, iar ceilalți scapă de gunoi.
Un anunț postat pe Facebook de tatăl unui copil care ar vrea să strângă pet-urile de la cei care nu au timp să le recicleze a stârnit o adevărată dezbatere în jurul subiectului.
„Mă numesc David și pe perioada vacanței vreau să reciclez ambalaje, preturi plastic, sticle, doze. Dacă sunt restaurante, terase sau persoane care nu au timp pentru așa ceva și doresc să mi le doneze mie, pot veni după ele, mă ajută tata cu transportul„, a scris acesta pe grupul Cluj-Napoca, potrivit ziare.com
Internetul a luat foc după anunțul micuțului, majoritatea internauților considerând că micuțul este exploatat de tatăl lui.
„Spune-i lui tată-tău că asta e ideea lui, să le lase dracului de reciclări și să-ți ofere o copilărie”
„Măcar îi lași banii lu fiu-tu?”
„O zăpăcit lumea reciclatul ăsta, ajungeți să băgați copii la mijloc!”
„Brusc și dintr-o dată binevoitor, când pet-urile au valoare, până acum nu ai fi făcut! Du-te la muncă că în zona noastră numa dacă nu vrei nu muncești și oferă-i copilului o copilărie liniștită jucându-se cu copii de vârsta lui, nu să muncească în locul tău! Baftă!”
Au fost, însă, și internauți care au salutat inițiativa copilului.
„Nu e nimic rău în asta. Un copil care vrea să facă ceva util în timpul vacanței și are și ajutorul părinților. Ne scapă de plastic și de niște drumuri în plus.”
„Când eram mici, da, pe vremea lui Ceaușescu, banii nu curgeau. Părinții lucrau în ture inverse că să ne poată crește. Când aveam vreo poftă și banii erau mai puțini, spălam niște borcane și mergeam cu ele la „reciclat”. Rușine, blamare?! Niciodată.”
„Și așa a fost formată o generație de oameni responsabili și asumați. Mă bucur când mai întâlnesc copii care sunt educați astfel. Însemnă că societatea de acum mai are o șansă.”
„Frumos din partea ta, înveți importantă reciclării. Nu contează ce este în spate. Nu avem nevoie de comentarii răutăcioase și penibile din partea proștilor, care nu au conștiința ecologică. Ar trebui să facă asta toți copiii din România. Că numai după 34 de ani guvernanții au creat programe de reciclare eficiente. Până s-a umplut țara de gunoaie. Și o generație a rămas needucată dpv ecologic. Nu au înțeles acești guvernanți, că dacă nu oferă recompensă minimă omului, nu fac eficientă educația ecologică„, sunt câteva dintre comentariile de susținere.