Ortodoxe: Sfântul Andrei Criteanul
Greco-catolice: Sf. aep. Andrei Cretanul
Romano-catolice: Sf. Elisabeta a Portugaliei; Ff. Piergiorgio Frassati; Maria Crocifissa Curcio, călug.
Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în jurul anului 660, la Damasc, într-o familie creștină. Micuțul Andrei nu a putut vorbi până la vârsta de 7 ani, iar primele sale cuvinte au fost rostite după ce a primit Sfânta Împărtășanie.
La 15 ani, Andrei a devenit monah în Frăția Sfântului Mormânt de la Ierusalim. La scurt timp, a fost numit secretar al patriarhului de Ierusalim, iar în 685, ca delegat al acestuia, a semnat la Constantinopol actele Sinodului VI ecumenic, care a condamnat erezia monotelită (doctrina unei singure voințe în persoana lui Iisus Hristos).
Stabilindu-se la Constantinopol, Andrei a preluat conducerea unor importante instituții social-filantropice, inclusiv un orfelinat și o casă pentru bătrâni.
În 692, a fost ales episcop de Gortyna, în Creta, de unde și numele de „Criteanul” primit din tradiția bisericească. Ca episcop misionar, a construit biserici, a înființat mănăstiri și a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii. De asemenea, s-a implicat în educația tinerilor și a sprijinit creștinii afectați de incursiunile musulmane în insulă, scrie crestinortodox.ro
Sfântul Andrei Criteanul a murit în anul 740, în timp ce se întorcea de la Constantinopol spre Creta.
După trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, moaștele sale au fost duse la Constantinopol. În cel de-al-XIV-lea secol avem mărturia faimosului pelerin rus Ștefan din Novgorod care mărturisește în scrierile sale faptul că a văzut sfintele moaște ale Sfântului Andrei Cretanul într-o mânăstire constantinopolitană dedicată acestuia.
Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Citeste si Rugăciune către Sf Anton de mare ajutor la examene. Îţi luminează mintea şi îţi dă încredere de sine
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.
Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin