Robert Towne, scenaristul filmului Chinatown, considerat unul dintre cele mai bune scenarii ale tuturor timpurilor, a murit la vârsta de 89 de ani, scrie The Guardian.
Towne a murit luni la locuinţa sa din Los Angeles, a declarat publicistul său, care nu a dezvăluit cauza decesului.
Robert Towne a câştigat un Oscar pentru Chinatown şi a fost nominalizat de alte trei ori, pentru The Last Detail, Shampoo şi Greystroke. În 1997, a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Writers Guild of America.
Doliu în lumea filmului mondial! O mare stea s-a stins: „Noapte bună, dulce prinț”
Towne a murit luni „în pace, la domiciliul său, înconjurat de familia sa iubitoare”, a confirmat agenta sa Carri McClure într-un comunicat remis AFP.
Recompensat cu un Oscar pentru scenariul din „Chinatown”, Robert Towne s-a impus ca o figură a Noului Hollywood al anilor 1970 şi a devenit cunoscut, de asemenea, pentru scrierea scenariului primelor două filme din seria „Mission Impossible”.
Mai multe filme clasice au beneficiat de contribuţia sa, deşi numele său nu apare pe generic. Printre acestea se numără „Bonnie and Clyde” şi „The Godfather”, la primul lucrând în calitate de „consultant creativ” la începutul carierei sale, în anii 1960.
Towne a mai lucrat la The Firm şi la primele două filme Mission: Impossible. Cel mai recent film al său a fost Ask the Dust, o poveste din Los Angeles pe care a scris-o şi regizat-o şi care a apărut în 2006. Towne a fost căsătorit de două ori, a doua oară cu Luisa Gaule, şi a avut doi copii.
Citește și: Doliu în cinematografia românească! Actrița Ileana Stana Ionescu a murit la vârsta de 87 de ani
Pentru „The Godfather”, Towne a fost menţionat pe scena Oscarurilor de Francis Ford Coppola, care a primit statueta pentru cel mai bun scenariu.
Regizorul i-a adus un omagiu pentru „scena foarte frumoasă dintre Marlon (Brando) şi Al Pacino, în grădină”.
Menţiunea l-a propulsat pe Towne pe firmamentul Noului Hollywood. La apogeul său, el a fost nominalizat trei ani la rând la Oscarul pentru cel mai bun scenariu, la jumătatea anilor 1970, câştigând premiul pentru „Chinatown”.
Filmul îl prezintă pe Jack Nicholson în rolul unui detectiv particular din anii 1930, a cărui investigaţie asupra unui soţ infidel scoate la iveală o lume a corupţiei din Los Angeles.
Intriga sa complexă, dialogurile inteligente, dar şi sumbre, şi temele îndrăzneţe au făcut ca scenariul peliculei „Chinatown” să fie unul venerat în şcolile de film, chiar dacă regizorul filmului, Roman Polanski, a optat pentru un final mult mai terifiant decât cel prevăzut iniţial de Towne.
Towne a regizat, de asemenea, o serie de filme de-a lungul carierei. Ca scenarist, el a făcut echipă cu Tom Cruise la „Days of Thunder”, lansat în 1990. Această colaborare a fost repetată la primele două filme din seria „Mission Impossible”.
De asemenea, Towne a fost producător consultant pentru faimosul serial de televiziune „Mad Men”.