Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat

Recalcularea pensiilor din 2024 promite creșteri semnificative pentru unii pensionari, în special pentru cei care au stat mult în câmpul muncii și au cotizat ani buni.
Alina Costache
03 iul. 2024, 20:40
Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat
Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat

Din cei aproape cinci milioane de pensionari, peste trei milioane vor primi bani în plus din luna septembrie, potrivit promisiunilor guvernanților. În timp ce unii se vor trezi cu sume importante în plus, alții vor trebui să se mulțumească cu venituri neschimbate.

Citește și: Pensionarii care vor pierde mulţi bani la pensie. Scandal imens: motivul pentru care nu vor avea parte de nicio recalculare

Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie

Pensiile recalculate ale românilor vor fi plătite începând cu 2 septembrie pentru cei care primesc pensia prin poștă și între 12-14 septembrie pentru cei care primesc pensia pe card​. Curând vor ajunge la pensionari și deciziile care arată cu cât s-au majorat veniturile vârstnicilor. Din păcate, procesul de distribuire a documentelor va fi unul anevoios, mai ales că acestea trebuie să ajungă în toate colțurile țării, indiferent cât de îndepărtate sunt.

Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, cu confirmare de primire, după cum a precizat Daniel Baciu, potrivit digi24.ro. Șeful casei de pensii a precizt că este vorba despre aproximativ cinci milioane de plicuri, iar pensionarii trebuie să fie acasă în momentul în care factorul poștal ajunge cu decizia. În cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul va rămâne câteva zile la poșta la care este arondat vârstnicul, iar dacă acesta tot nu merge să-l ridice, va putea fi preluat de la sediul casei județene de pensii.

„Reforma sistemului public de pensii mai face un pas şi trece în faza de organizare logistică, astfel încât toţi pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023. În acest sens, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de vineri, 28 iunie 2024, ca Poşta Română să fie instituţia care să ofere servicii integrate de pregătire şi expediere a plicurilor care conţin deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public”, precizează Ministerul Muncii.

Noua formulă de calcul a pensiilor se va baza pe punctul de referință, care este valoarea punctului de pensie împărțită la 25. Pensia se va calcula prin înmulțirea acestui punct de referință cu numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar. Numărul de puncte de pensie va include puncte contributive, necontributive și puncte de stabilitate​​.

Punctele de stabilitate contribuie la o pensie mai mare și îi ajută pe cei care au fost activi multi ani pe piața muncii. Formula de calcul are două elemente: un VPR care reprezintă o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte.

  • Pensie = VPR x Număr total de puncte.
  • VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive
  • Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României. La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40 și peste

Punctele se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie și sunt o metodă de a stimula rămânerea în muncă.

  • Exemplu: pensionar cu 38 de ani vechime în muncă și o pensie de 3,800 de lei.
  • Puncte contributivitate: 68
  • Puncte de stabilitate: 2,5 (peste 5 ani până în 30 de ani), 3,75 (5 ani până în 35 de ani), 3 puncte (trei ani peste 35 de ani stagiu cotizare).
  • Total puncte: 77,25
  • Noua pensie: 6.250 lei.

Punctele de stabilitate fac diferența în acest caz și aduc majorări. În noua lege a pensiilor se încurajează rămânerea voluntară pe piața muncii până la 70 de ani. Cu cât sunt mai mulți ani peste stagiul de cotizare, cu atât pensia va fi mai mare.

Punctele de stabilitate introduse prin noua lege a pensiilor vor oferi un bonus semnificativ pentru cei care au contribuit în sistem mai mult de 40 de ani, încurajând prelungirea vieții active a viitorilor pensionari​. Impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024. Următoarea creștere a tuturor pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2025, când va avea loc indexarea cu rata inflației. Dacă la 1 ianuarie 2024, pensiile au fost majorate cu 23,6%, la 1 ianuarie 2025, vor fi majorate cu 10,4%, cât a fost inflația în 2023.

În fiecare an, la 1 ianuarie, pensiile în România sunt indexate cu rata inflației. Indexarea pensiilor cu rata inflației este prevăzută de legislația națională și face parte din măsurile de protecție socială pentru a asigura că veniturile pensionarilor nu sunt erodate de inflație. Pentru a determina procentul de indexare a pensiilor, autoritățile iau în considerare rata inflației din anul precedent, calculată de Institutul Național de Statistică.

Citește și: PENSII 2024. Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Trebuie depuse de urgenţă!

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni