Meseria de bunic este plătită de stat. Câţi bani primesc pe card seniorii care stau cu nepoţii în parc în loc să plece în croaziere

În Suedia, bunicii au devenit în a­ceastă săptămână eligibili pentru concediu parental plătit după ce ţara a adoptat o nouă lege menită să ex­tin­dă beneficiile de creştere a copiilor dincolo de familia imediată a copilu­lui.
Alina Costache
04 iul. 2024, 20:41
Meseria de bunic este plătită de stat. Câţi bani primesc pe card seniorii care stau cu nepoţii în parc în loc să plece în croaziere

În unele ţări din Europa, a fi bunic devine o ocupaţie plătită. În Spania, unde jumătate din bunici se ocupă de creşterea nepoţilor lor, bătrânii se revoltă o dată la câţiva ani considerându-se sclavi moderni. „Învăţaţi să spuneţi nu“ şi „Nu vă simţiţi vinovaţi“ au fost sloganurile grevei din 2010, potrivit The Guardian.

„Nu mă deranjează să ajut, dar ne-am crescut deja propriii copii, iar acum merităm spaţiul propriu“, a declarat o bunică.

În unele ţări, însă, bunicii sunt plătiţi pentru ajutorul oferit în creş­terea copiilor.

În Suedia, bunicii au devenit în a­ceastă săptămână eligibili pentru concediu parental plătit după ce ţara a adoptat o nouă lege menită să ex­tin­dă beneficiile de creştere a copiilor dincolo de familia imediată a copilu­lui, scrie The New York Times.

Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Cetăţenii suedezi plătesc unele dintre cele mai mari taxe din lume, însă primesc în schimb servicii medi­cale finanţate de stat, învăţământ gra­tuit până la colegiu şi beneficii ge­neroase de şomaj. Ţara acordă de ase­menea 480 de zile de concediu plătit per copil, distribuit între pă­rinţi.

Richard Petts, expert în dome­niul concediilor parentale, arată că noua lege recunoaşte complexităţile în creştere legate de echilibrul muncă/familie.

Şi în Polonia bunicii pot fi plătiţi pentru îngrijirea copiilor. În această primăvară, premierul Donald Tusk a anunţat adoptarea programului „Pă­rinte activ“ promis în campania electorală.

Mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate vor primi beneficii de stat de 1.500 de zloţi (320 euro) pe lună în cadrul pro­gramului supranumit „plăţi pentru bunici“ pentru că bunicile sunt ade­sea cele care au grijă de copii în timp ce mamele muncesc.

Întrebat de ce a numit programul în acest fel, Tusk a arătat că deşi fe­meile pot folosi banii acordaţi pentru o grădiniţă sau creşă, acestea îi pot da de asemenea bunicilor.

Dezbaterile cu privire la oportu­nitatea de a plăti bunicii pentru creşterea copiilor se intensifică şi în alte părţi din Europa, cum ar fi Irlanda.

Deşi mulţi părinţi sunt gata să ajute cât mai mult pe degeaba, mai ales în primii ani, există bineînţeles o limită în ceea ce priveşte timpul şi generozitatea tuturor, notează irishexaminer.com.

Cu câţiva ani în urmă, au existat în Irlanda discuţii legate de acordarea unui grant guvernamental pentru bunicii care au grijă de nepoţi. S-a vorbit atunci de o plată anuală de 1.000 de euro în cazul bunicilor care au grijă de nepoţi mai mult de 10 ore pe săptămână. Discuţiile nu s-au soldat însă cu niciun rezultat.

Într-un orăşel Portugalia, bunicii nu sunt plătiţi, însă primesc concediu cu plată în scopul impulsionării ratei natalităţii.

Indemnizaţie de bunici consistentă! Mamele pot merge la muncă imediat după naștere. Cât primesc seniorii care au grijă de nepoţi

Consiliul local din Cascais a anunţat că va acordat concediu plătit de o lună tuturor angajaţilor la naşterea primului nepot şi două săptămâni la naşterea următorilor, potrivit The Telegraph.

În Ungaria, numărul persoanelor care lucrează la pensie a crescut de patru ori în zece ani. Potrivit unui număr semnificativ de analişti, pensiile sunt atât de mici, încât tot mai mulţi pensionari sunt nevoiţi să muncească pe lângă pensie pentru a-şi câştiga existenţa, scrie Portfolio.

Indemnizaţie de bunici de 1500 de lei. Vârstinicii care sunt babysitteri pentru nepoţi mai încasează o pensie

Indemnizaţie de bunici 2024. Bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți. Un proiect legislativ care prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora se discută într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.

Proiectul legislativ pare să aibă susținere din mai multe partide, fie că vorbim despre UDMR, PNL sau PSD. Cu toții își doresc trecerea acestui proiect tocmai pentru că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, pentru că părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă.

Mai exact, vârstnicii care stau cu nepoții ar putea încasa bani importanți de la stat. Suma propusă printr-un proiect de lege discutat de parlamentari este 1.500 de lei.

Deocamdată, liderii Comisie de Muncă au amânat luarea deciziei cu două săptămâni. Vestea bună este că proiectul legislativ ar avea parte de susținere puternică din mai multe partide, în special din direcția celor din coaliție: UDMR, PNL sau PSD.

Majoritatea aleșilor și-ar dori adoptarea acestui proiect din cauza faptului că, în momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității.

Foarte mulți părinții nu mai au cu cine să își lase copiii acasă în momentul în care, legal, sunt obligați să meargă la locul de muncă.

Șansă și pentru bunicii care nu au vârsta pensionării
La ora actuală, în România sunt foarte multe persoane în vârstă care, pentru că nu au ajuns la anii legali de pensionare, nu au niciun venit.

Pentru acestea, legea ar fi una perfectă. Mai există și bunici care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți. Cu acest venit de 1.500 de lei, ei ar îmbina utilul cu îngrijitul celor mici.

Proiectul ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului, notează sursa citată. În zilele următoare, actul normativ va ajunge din nou pe masa discuțiilor în Camera Deputaților. Acest proiect ar trebui să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, dată fiind susținerea din Senat.

Pentru a se aplica efectiv și oamenii să primească cei 1.500 de lei, proiectul trebuie ulterior să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Indemnizaţie de bunici şi de la autorităţile locale, cazul Braşov

Cine poate beneficia
Pentru a beneficia de „ajutorul de creşă privată”, este necesar a fi îndepinite, cumulative, mai multe condiţii:
a) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite sunt cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi;
b) să aibă domiciliul stabil în Municipiul Braşov;
c) copilul să fie înscris la o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară acreditată cu sediul în Municipiul Braşov, în sistem privat;
d) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public, iar persoana care solicită ajutorul nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
e) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite, după caz, nu au datorii faţă de bugetul local;
f) părinţii/ persoanele îndreptăţite să solicite după caz, sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Cui se acordă indemnizația de bunic
Pentru indemnizaţia de bunic, condiţiile sunt următoarele:
a) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, să aibă domiciliul stabil pe raza Municipiului Braşov;
b) bunicul se află în relaţii de rudenie firească sau din adopţie cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia şi are acordul părinţilor acestuia/acestora;
c) bunicul este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
d) bunicul are, conform legii, domiciliul în Municipiul Braşov;
e) bunicul se ocupă de creşterea şi îngrijirea cu nepotul/nepoţii pentru care solicită indemnizaţia;
f) bunicul are o stare de sănătate corespunzătoare îngrijirii nepotului/nepoţilor;
g) copilul este înscris pe lista de aşteptare la o creşă din sistemul public şi niciunul dintre părinţi nu a refuzat un loc la creşele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreţinere de la oricare dintre creşele din sistemul public, pentru anul şcolar curent;
h) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic şi bunicul beneficiar al indemnizaţiei nu au datorii faţă de bugetul local;
i) părinţii/părintele la care copilul locuieşte în mod statornic (în cazul părinţilor divortaţi) sunt angajaţi cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Lucrările pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse încep pe 10 iulie 2024
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!