Într-o primă scrisoare, ambasadorul Bogdan Mazuru a protestat faţă de acest calificativ, de „stat infractor”, utilizat de parlamentarul UMP într-o dezbatere pe tema romilor desfăşurată pe 15 mai în Adunarea Naţională.
„Faptul că sunteţi membru al Grupului de prietenie Franţa-România face ca aceasta expresie să fie şi mai inacceptabilă pentru mine”, i-a scris ambasadorul român lui Pierre Lellouche, vorbind de „rea-credinţă” şi acuzând-l că ar vehicula „informaţii false din punct de vedere cantitativ”. „Aceste informaţii eronate stimulează crearea şi propagarea clişeelor„, a continuat Mazuru, cerându-i deputatului francez să dea dovadă de obiectivitate în declaraţiile viitoare.
„Această scrisoare nu este acceptabilă nici ca formă, nici pe fond”, a reacţionat Lellouche. Parlamentarul francez l-a îndemnat pe ambasador să nu ignore „condiţiile perfect nedemne” la care ar fi supuşi romii în România, „în pofida acordării a miliarde de euro de către Europa pentru a ajuta România să integreze” acest grup minoritar.
„Acest comportament nu este demn de un stat al Uniunii Europene şi, repet, este comportamentul unui stat infractor” (în franceză: „etat voyou”)”, a subliniat Lellouche. „Vă spun cu regret că nicio formulă de politeţe nu îmi vine în minte”, a încheiat el.
Sintagma „stat infractor” (în engleză: „rogue state”; în franceză: „etat voyou”) este un concept utilizat în relaţiile internaţionale cu referire la ţări suspectate că ar încălca reglementările internaţionale. Unii teoreticieni utilizează acest termen referindu-se la state pe care le consideră ameninţări la adresa păcii mondiale din cauză că sunt conduse de regimuri autoritariste care încalcă grav drepturile omului, susţin terorismul şi proliferează arme de distrugere în masă.