Aerul condiționat, în curând, degeaba! Invenția unor tineri care răcește temperatura rapid cu 9 grade

Invenția care înlocuiește aerul condiționat. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au dezvoltat o țesătură de răcire care poate fi aplicată în case sau chiar în vehicule.
Filip Stan
04 iul. 2024, 19:14
Aerul condiționat, în curând, degeaba! Invenția unor tineri care răcește temperatura rapid cu 9 grade

Invenția care înlocuiește aerul condiționat. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au dezvoltat o țesătură de răcire care poate fi aplicată în case sau chiar în vehicule.

Citește și Cum să pregăteşti aparatul de aer condiţionat pentru sezonul de caniculă

Foarte utilă invenția, pentru că ne confruntăm cu o vară foarte călduroasă. Principala problemă este că aerul condiționat consumă multă energie și nu este disponibil în spațiile exterioare.

Dar, există soluții care promit să scadă temperatura în mijlocul străzii cu până la 10 grade. Din acest motiv, de ani de zile, oamenii de știință și inginerii din întreaga lume caută inovații tehnologice portabile, capabile să răcească corpul.

Sau, care să fie integrate direct în îmbrăcămintea pe care o purtăm. O echipă de cercetători de la Pritzker School of Molecular Engineering (PME) de la Universitatea din Chicago, în SUA, lucrează la acest lucru de ani de zile.

După cum s-a dezvăluit într-un articol publicat recent în Science, aceștia au dezvoltat un nou tip de țesătură care poate fi folosit pentru a face îmbrăcăminte.

Însă, poate fi folosit și pentru a acoperi clădiri și mașini pentru a reduce semnificativ temperatura din interior. În testele efectuate sub soarele arzător din Arizona, materialul a rămas cu 8,9 °C mai rece decât mătasea.

„Trebuie să reducem emisiile de carbon și să facem orașele noastre carbon negative sau neutre”, spune Po-Chun Hsu, profesor asociat la PME și șeful cercetărilor anterioare privind țesăturile de răcire, într-un comunicat de presă, conform Revistablogurilor.

Pentru a combate rigorile căldurii perpetue, țesăturile răcoritoare sunt o soluție individualizată folosită în special de cei care practică de obicei sport în aer liber.

Sunt textile care emit bandă largă, concepute pentru a reflecta lumina difuz. Chiar și așa, în mediile urbane acest lucru nu rezolvă problema de bază.

Pe lângă soare, trebuie să ținem cont de radiația termică ridicată care provine de la asfalt și clădiri, conform elespanol.com. Continuă după fotografie

„Oamenii se concentrează adesea pe performanța sau designul materialului țesăturilor de răcire. Pentru a realiza un material textil care are potențialul de a fi aplicat în viața reală, trebuie să țineți cont de mediu”, explică Ronghui Wu, coautor al studiului și cercetător postdoctoral la Universitatea din Chicago.

Și este obișnuit ca aceste articole de îmbrăcăminte speciale concepute pentru a reflecta lumina directă a soarelui să fie concentrate pe cap, umeri și partea superioară a încălțămintei.

Ce spun tinerii inventatori

De asemenea, restul îmbrăcămintei, care reprezintă 97% din suprafața corpului uman, „este încălzită de radiația termică care sosește din lateral și de jos, împotriva căreia țesătura care emite bandă largă nu luptă”.

Astfel, principala provocare pentru cercetători a fost proiectarea unui nou tip de element textil care să acopere ambele nevoi.

„Radiația solară este lumină vizibilă, radiația termică este infraroșie, deci au lungimi de undă diferite. Asta înseamnă că aveți nevoie de un material care are două proprietăți optice în același timp. Și acest lucru este foarte greu de realizat”, spune Chenxi Sui, membru al grupului. Echipa PME și coautor al articolului.

Cu un brevet provizoriu, invenția propune utilizarea acestui sistem pasiv de răcire pe stradă, pentru a-i testa eficacitatea, cercetătorii au testat materialul în plin soare în Apache Junction, Arizona, și în insulele de căldură urbane din Chicago.

Rezultatele au fost fără echivoc. Se răcește până la 2,3 grade, ceea ce oferă țesăturile sportive care emit bandă largă și ajunge până la 8,9 grade în comparație cu articolele de îmbrăcăminte din mătase obișnuite.

Ei văd un mare potențial în material pentru a reduce consumul de aer condiționat. De altfel, se lucrează deja la o versiune mai groasă, protejată de un strat invizibil de polietilenă, pentru a acoperi vehiculele și clădirile.

Citește și Aerul condiționat vine cu efecte grave asupra sănătății. Semnalul de alarmă tras de medicii specialiști

In acest mod se vor reduce temperaturile interioare fără a consuma energie. De asemenea, ei speră că va servi drept bază pentru fabricarea pungilor și a cutiilor pentru transportul alimentelor proaspete, care s-ar strica din cauza căldurii.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cod galben de ploi și vânt puternic în România. Unde va fi cel mai rău
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în România, după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver