Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care îți mănâncă încet un organ important din organism

Naegleria fowleri este un tip de organism unicelular care se dezvoltă în anumite tipuri de ape. Acest microorganism îți mănâncă creierul, dezvoltând o boală rară care nu are tratament.
Filip Stan
06 iul. 2024, 12:56
Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care îți mănâncă încet un organ important din organism
Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Care este infecția care își mănâncă încet un organ important din organism

Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte! Naegleria fowleri este o amibă care prosperă în lacuri de apă dulce, râuri și izvoare termale. Acest microorganism îți mănâncă creierul, dezvoltând o boală rară care nu are tratament la nivel mondial, în prezent. Două cazuri mortale cauzate de infecția cu Naegleria fowleri s-au produs, în luna mai 2024 în India, iar un al treilea a fost raportat de către autoritățile de la New Delhi.

Citește și: Copil de 13 ani, în stare gravă după ce s-a infectat cu o amibă devoratoare de creier la plajă

Boala fără tratament ce te condamnă direct la moarte

Acesta este al treilea caz de infecție aproape fatală raportat din statul sudic din luna mai. Primul a fost al unei fetițe de cinci ani din Malappuram care a murit pe 21 mai și al doilea al unei fete de 13 ani din Kannur care a murit pe 25 iunie. Un băiat de 12 ani a fost afectat de o meningoencefalită amebiană, o infecție rară a creierului cauzată de amiba Naegleria fowleri, în districtul Kozhikode din Kerala, India, potrivit NDTV. Unul dintre medicii care îl tratează a spus că infecția a fost identificată și tratamentul a început în aceeași zi.

„Am identificat infecția în testele făcute în laboratoarele noastre și am informat DMO care a luat măsuri preventive prin închiderea accesului la iazul în care s-a scăldat copilul. Boala are o rată a mortalității de 95-100 la sută. Băiatul continuă să fie în stare critică”, a spus medicul.

Probele au fost apoi trimise pentru testare la un laborator din Puducherry de unde se așteaptă raportul PCR tipărit care confirmă oficial infecția, a spus el. El a mai spus că spitalul a reușit să identifice rapid infecția și să înceapă tratamentul, deoarece era al treilea caz de boală și protocoalele erau deja în vigoare pentru a o trata.

Potrivit experților medicali, infecția este cauzată atunci când bacteriile amibe neparazitare care trăiesc liber intră în organism prin nas din apă contaminată.

„Scăldatul în apă stagnantă și scufundarea în apă ar trebui evitate pe cât posibil, deoarece această boală a fost raportată în Kerala. Apa din parcurile tematice și piscinele ar trebui să fie clorinată corespunzător pentru a se asigura că este curată”, a mai explicat medicul.

Boala a fost raportată anterior în districtul de coastă Alappuzha din stat în 2023 și 2017. Alte cazuri au fost raportate, de-a lungul vremii în Statele Unite, Coreea de Sud și Thailanda, dar și în alte țări. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA afirmă că Naegleria fowleri infectează oamenii atunci când apa care conține amiba intră în organism prin nas. Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, vărsături și convulsii.

„Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când oamenii merg la înot, la scufundări sau când își bagă capul în apa dulce, în lacuri și râuri. Amiba se deplasează apoi prin nas până la creier, unde distruge țesutul cerebral și provoacă o infecție devastatoare numită meningoencefalită amibiană primară (PAM). PAM este aproape întotdeauna fatală”, adaugă organizația.

Șansele ca amiba să trăiască în lacurile cu apă dulce sau râuri cresc, mai ales în lunile mai calde din iulie, august și septembrie.

„Naegleria fowleri este un organism iubitor de căldură (termofil), ceea ce înseamnă că prosperă în căldură și îi place apa caldă. Crește cel mai bine la temperaturi ridicate de până la 115 ° F (46 ° C) și poate supraviețui pentru perioade scurte la temperaturi chiar mai ridicate”, a comunicat CDC.

Odată ce amiba a ajuns în creierul unei persoane, simptomele pot începe până la 12 zile după, iar moartea are loc de obicei în aproximativ cinci zile. În prezent, nu există un tratament eficient cunoscut, iar un diagnostic vine aproape întotdeauna prea târziu.

Naegleria fowleri poate distruge țesutul creierului și poate provoca umflarea creierului. Din păcate, mai mult de 97% dintre persoanele cu PAM au murit din cauza infecției, conform CDC din Statele Unite. PAM progresează foarte repede. Acest lucru a făcut ca tratamentele pentru boală să fie dificil de identificat. Există unele dovezi că anumite medicamente pot fi eficiente. Doar patru persoane dintre cele 154 de cazuri raportate între 1962 și 2021 în SUA au supraviețuit infecției. Din fericire, este extrem de rar, doar aproximativ 430 de cazuri fiind documentate vreodată la nivel global.

Citește și: Un nou virus mortal ameninţă omenirea la început de 2023. După infectare mănâncă creierul

 

DailyBusiness
Alegeri prezidenţiale 2024. TikTok a recunoscut că l-a cenzurat pe Călin Georgescu: „A intrat în shadowban”
Spynews
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Bzi.ro
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Unde a avut loc momentul emoționant!
Fanatik.ro
Gigantul american care construiește o fabrică în România. Investiție de 50 de milioane de euro
Capital.ro
Răsturnare de situație la Călin Georgescu. Anunțul fostului șef SRI: Oamenii nu se mai tem
Playtech.ro
Primele imagini de la priveghiul lui Helmut Duckadam. Mama celebrului sportiv, distrusă de durere
DailyBusiness
Călin Georgescu, interviul momentului înainte de turul doi: „Vreau să pun România pe harta Europei și a lumii. Nu discutăm de ieșirea României din UE și NATO, doar de intrarea în Schengen”
Adevarul
Motivul pentru care Helmut Duckadam s-a despărțit de Ildiko după 27 de ani de mariaj, dezvăluit de fosta soție
wowbiz.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Spynews
Cu cât se vinde un pahar de ciocolată caldă Dubai, la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Noua fiță îi costă scump pe doritori
Spynews
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în care iubitul artistei a făcut pasul cel mare | VIDEO
Evz.ro
Unde se pune, de fapt, oțetul în mașina de spălat. Compartimentul corect
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
kanald.ro
Președintele Coreei de Sud a decretat legea marțială! Armata a luat cu asalt clădirea Parlamentului
Cancan.ro
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a recunoscut în direct. Ce religie are și din ce familie provine
StirileBZI
Cât costă un brad de Crăciun 2024! Românii au crezut că nu văd bine!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
stirilekanald.ro
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem
substantial.ro
Microsoft se confruntă cu un proces de peste 1 miliard de lire sterline în Marea Britanie
MediaFlux
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile