Alegeri în Marea Britanie. Laburiştii revin la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative. Cine este Sir Keir Starmer, viitorul prim ministru al Marii Britanii

Partidul Laburist a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile legislative din Regatul Unit, organizate joi, 4 iulie. Conservatorii ies de la putere după 14 ani.
Filip Stan
05 iul. 2024, 09:56
Alegeri în Marea Britanie. Laburiştii revin la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative. Cine este Sir Keir Starmer, viitorul prim ministru al Marii Britanii

Laburiştii vor reveni la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative, iar liderul lor Keir Starmer a promis că, odată ajuns la Downing Street, va încarna „schimbarea” şi „renaşterea naţională” aşteptată de alegători. După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în ultimii ani – Brexit, explozia preţurilor sau succedarea la putere a premierilor -, o pagină este întoarsă acum în Regatul Unit.

Fără a aştepta rezultatele din cele 650 de circumscripţii în joc, premierul în exerciţiu Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea, anunţând că l-a contactat telefonic pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-şi responsabilitatea unui eşec ce pare a fi unul istoric.

Vineri dimineaţa, Keir Starmer, 61 de ani, fost avocat specializat în drepturile omului, va fi însărcinat de regele Charles al III-lea cu formarea guvernului. Prin urmare, la Downing Street va ajunge un lider moderat de centru-stânga, într-un moment în care este de aşteptat ca extrema dreaptă să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă în SUA.

„Schimbarea începe acum”, a declarat viitorul premierul britanic, mulţumindu-le susţinătorilor săi şi reînnoindu-şi promisiunea de „renaştere naţională”. „Nu vă promit că aceasta va fi uşor. Nu este suficient să apeşi pe un buton pentru a schimba o ţară. Aceasta cere muncă grea, o muncă tenace, o muncă hotărâtă”, a subliniat el.

Rezultatele de la primele ore ale dimineţii de vineri confirmă amploarea succesului pentru Laburişti şi înfrângerea istorică a conservatorilor, anunţată de luni de zile în sondaje.

În jurul orei 04:30 GMT, laburiştii şi-au asigurat peste 367 de locuri, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obţine majoritatea absolută în Camera Comunelor şi a putea forma singuri viitorul guvern britanic.

Potrivit celei mai recente estimări a BBC, după anunţarea unei treimi din rezultate, laburiştii vor câştiga în total 408 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor, ceva mai puţin decât scorul istoric al lui Tony Blair în 1997 (418 de mandate).

Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 136 de deputaţi aleşi, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson.

Mai multe personalităţi marcante au fost înlăturate de valul nemulţumirilor, printre care miniştrii apărării Grant Shapps sau cel pentru relaţii cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare şefă a partidului.

 

Cine este Sir Keir Starmer, viitorul prim ministru al Marii Britanii

Sir Keir Starmer va deveni Prim-ministrul Marii Britanii după alegerile din Marea Britanie, cu Partidul Laburist pregătit să înlăture Conservatorii după 14 ani la putere. În ciuda ascensiunii sale iminente, Kein Starmer rămâne o figură controversată.

Keir Starmer a crescut în Oxted, un oraş conservator. Tatăl său, Rodney, era lăcătuş şi şi-a dedicat mare parte din energie îngrijirii mamei lui Starmer, Josephine, care era bolnavă. În ciuda acestor dificultăţi, Kein Starmer a excelat academic şi sportiv, studiind ulterior dreptul la Universitatea din Leeds şi completându-şi studiile postuniversitare la Oxford. Născut într-o familie din clasa muncitoare, are o educaţie rar întâlnită pentru cineva care a fost înnobilat ca „Sir.”

Keir Starmer a devenit cunoscut ca avocat pentru drepturile omului, apărând cazuri de profil înalt împotriva unor giganţi precum McDonald’s şi Shell. Starmer a fost ales deputat în 2015. Expertiza sa juridică şi poziţia moderată l-au ajutat să obţină conducerea Partidului Laburist în 2020, după demisia lui Jeremy Corbyn.

La 61 de ani, Starmer se prezintă ca un vegetarian şi socialist, deşi trecerea sa către politici centriste i-a dezamăgit pe mulţi de stânga.

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Când să pornești aerul condiționat la mașină ca să fie eficient și să nu consume carburant mult. Puține persoane cunosc acest detaliu
Capital.ro
UNGURII vor banii românilor. Ungaria face o mutare istorică în 2024
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Matilda Pascal Cojocărița, tarife accesibile. Cât costă să cânte la o nuntă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care ar fi fost, de fapt, cauza decesului lui Sorin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo. Totul ar fi pornit de la bacterie luată la piscină
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Condamnare pentru furtul a 3 camere de supraveghere în Alba
MediaFlux
PENSIONARII trebuie să depună DOCUMENTELE în URMĂTOARELE 14 ZILE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!