ZILE LIBERE 2024. După Rusalii, o nouă minivacanță este aştepată luna viitoare Mai exact, angajații din România se vor putea bucura de o nouă zi liberă de la stat ceea ce va duce la un weekend prelungit.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfînta Maria) este zi liberă de la stat, așadar și în 2024 angajații vor avea liber. Și pentru că în acest an Sfânta Maria pică într-o zi de joi, Guvernul a decis să facă punte cu weekendul, așadar ziua de vineri va fi și ea liberă pentru bugetari, ceea ce înseamnă o vacanță de 4 zile.
Cei care lucrează în mediul privat nu vor fi atât de fericiți, aceștia beneficiind de liber doar în ziua de 15 august.
Potrivit Codului Muncii, angajații cu locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
De asemenea, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, angajaţii români beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Ce zile libere mai au românii în 2024
Iată care sunt zilele libere legale pe care le mai au românii în 2024:
joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria);
vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională;
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul.
ZILE LIBERE 2024. Potrivit legislației în vigoare atât în Codul Muncii, cât și contractul colectiv de muncă aplicabil prevăd o serie de zile libere legale. Conform art. 139 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează includ o serie de date importante în Romînia, cum ar fi 1 și 2 ianuarie pentru Anul Nou, 1 mai pentru Ziua Muncii, 1 decembrie pentru Ziua Națională și altele.
Față de aceste zile libere prevăzute de Codul Muncii, contractul colectiv de muncă poate stabili și alte zile libere. Angajații pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente speciale în familie sau alte situații prevăzute de lege prin regulamentul intern al companiei.
În cazul unor evenimente familiale precum căsătoria se oferă 5 zile libere, pentru căsătoria unui copil al salariatului se oferă 2 zile libere, iar pentru nașterea unui copil 5 zile, la care se mai adaugă 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură.
Există și situații mai puțin fericite în care angajații pot beneficia de zile libere plătite conform contractului colectiv. Decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile, decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi.
Pentru schimbarea locului de uncă cu mutarea domiciliului în altă localitate se oferă 5 zile libere.