PENSII 2024. Majorare de 1 leu pe lună pentru toţi pensionarii. Când aduce poştaşul decizia de recalculare

Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensia medie a crescut cu doar un leu în luna iunie, față de luna mai, ajungând la 2.250 lei, un venit prea mic pentru a acoperi cheltuielile aferente unui trai decent.
Filip Stan
05 iul. 2024, 19:20
PENSII 2024. Majorare de 1 leu pe lună pentru toţi pensionarii. Când aduce poştaşul decizia de recalculare
Casa Națională de Pensii a dat vestea anului pentru pensionari! Cine sunt persoanele care vor avea venitul dublat

PENSII 2024. Cei care primesc pensia minimă se află într-o situație precară, fiind nevoiți să se descurce cu doar 1.281 lei, după, indexarea de la începutul anului.

Scad ratele românilor! BNR a redus dobânda cheie la 6,75% pe an, pentru prima dată din ianuarie 2023

Și, în timp ce românii așteaptă să vadă câți bani primesc după marea recalculare a pensiilor, datele arată că veniturile rămân la un nivel mai mic față de cheltuieli și prețurile de la raft. Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensia medie din sistemul public a ajuns în luna iunie la 2.250 lei și a crescut cu doar un leu față de luna precedentă.

Cei peste un milion de români, care primesc pensia minimă, beneficiază, după indexarea de la începutul anului, de un venit lunar de 1.281 lei, o sumă foarte mică, raportată la coșul minim de consum. De asemenea, pensia medie din sistemul public a ajuns în luna iunie la 2.250 lei, o creștere de un leu, comparativ cu luna, când venitul era de 2.249 lei.

Deciziile cu pensiile recalculate vor ajunge cu o lună mai târziu la beneficiari. Casa de Pensii a anunțat noul interval de distribuire

PENSII 2024.  3,8 milioane de pensionari din totalul de 4,7 milioane de pensionari s-au pensionat peste limita de vârstă. În cazul celor care au decis să stea mai mult în câmpul muncii, pensia medie a fost de puțin peste 2.500 lei. Românii pensionați anticipat parțial  beneficiază de o pensie medie, ce a depășit pragul de 2.200 lei, însă este în continuare un venit destul de mic. Din păcate, cei care primesc cei mai puțini bani sunt românii pensionați pe grad de invaliditate, adică peste 392.000 de români. Aceștia beneficiază de o pensie medie de aproximativ 950 lei. Românii care primesc pensie de urmaș, undeva la 450.000 de cetățenii, au o pensie medie de 1.178 lei.

PENSII 2024. Când vor primi pensionarii acasă plicurile cu deciziile de recalculare a pensiilor

Deciziile de recalculare a pensiilor în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poşta Română, în intervalul 15 – 31 august 2024, a anunţat, miercuri, Casa Naţională de Pensii Publice, potrivit Agerpres.

„Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023”, precizează instituţia în urma unor informaţii apărute în spaţiul public legate de „scăderea pensiilor”.

Potrivit sursei citate, dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii, iar dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire.

„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, explică CNPP.

În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. Reprezentaţii CNPP susţin că de la un an la altul, numărul situaţiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.

„Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice.

Ce se întâmplă în cazul în care pensionarul nu este acasă atunci când vine poștașul
În cazul în care pensionarul nu este acasă atunci când ajunge poștașul, plicul cu decizia de recalculare o să rămână o perioadă de câteva zile la oficiul poștal.

Dacă pensionarul nu merge să ridice adeverința de recalculare a pensiei, aceasta va putea fi preluată apoi de la sediul Casei Județene de Pensii.

Aceasta este decizia așteptată de milioanele de români, mai ales că pentru cei mai mulți dintre ei va fi și o a doua recalculare.

 

Oficial. Cu 4.000 de lei supravietuiesti in Romania de la o luna la alta, dar sa nu ai copii

 

Multe voci din zona politica sustin sus si tare ca veniturile romanilor au crescut simtitor in ultimii doi ani. Intr-adevar, salariul mediu din Romania a ajuns in luna aprilie la putin peste 5.200 de lei, ceea ce inseamna insa ca vorbim despre o crestere de doar 0.6%. Totodata, nu sunt deloc putini romanii care traiesc de la o luna la alta, bazandu-se in cel mai bun caz pe salariul minim pe economie.

 

In plus, ceea ce nu aduc in discutie guvernantii este faptul ca aceste cresteri salariale din ultimii ani doi ani nu se resimt cu adevarat in buzunarul romanilor. Inflatia a crescut constant in toata aceasta perioada, crizele provocate mai intai de restrictiile impuse in timpul pandemiei de coronavirus si mai apoi de razboaiele din Ucraina si din Fasia Gaza provocand scumpiri in lant. Astfel, viata a devenit tot mai grea pentru multi romani, in ciuda cresterilor salariale pe care le vedem in statistici.

Iar asta nu o spunem doar noi, ci si cifrele prezentate de Institutul National de Statistica, care demonstreaza in mod clar ca in Romania costul vietii a crescut in 2023 in raport cu anul anterior. Astfel, nu sunt deloc putini romanii care traiesc efectiv de la o luna la alta si de la un salariu la altul. Mai rau decat atat, multi sunt nevoiti chiar sa se imprumute pentru a se putea descurca.

Potrivit datelor INS, in 2023, o familie castiga in medie 7.175 de lei. Cheltuielile medii s-au ridicat insa anul trecut la peste 6.200 de lei, crescand cu mai bine de 600 de lei fata de anul anterior. Practic, chiar si in aceste cazuri fericire, familiile au ramas la sfarsit de luna in medie cu doar 952 de lei. De asemenea, datele ne mai arata ca veniturile sunt mai mari in mediul urban, venitul mediu per familie ajungand la 7.961 de lei. Aproximativ 62% din acesti bani se duc inspre consum, restul banilor reprezentand impozitele, contributiile, cotizatiile si taxele datorate catre stat.

Aceleasi date prezentate de INS ne arata ca ar fi nevoie de un salariu medie de aproximativ 4.000 de lei per membru de familie pentru a se asigura un trai decent. La ora actuala, romanii au ajuns sa renunte la unele “capricii” pentru a se putea descurca. Spre exemplu, multi au renuntat sa mai cumpere carne sau fructe. De asemenea, de sarbatori, romanii s-au dovedit a fi mult mai cumpatati.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor avea succes pe toate planurile până pe 25 iulie. Opulență, bucurie și șansă în viețile lor
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
O bombă cu ceas ticăie la PSD și PNL. Greșeala care poate detona alegerile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Casa Albă, îngrijorată de vizita premierului ungar Viktor Orban la Moscova
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!