Aceste declarații sunt doar cele mai recente dintr-o serie de acuzații fără dovezi lansate de liderul de la Kremlin împotriva Occidentului. Afirmațiile lui Putin au fost preluate pe platforma X de Anton Gerashchenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.
Întrebat, în respectiva conferință, dacă Rusia va înceta focul în Ucraina, Putin s-a limitat la a lansa acuzații la adresa Occidentului, susținând că rușii au încetat focul atunci când Occidentul le-a cerut-o, dar că ucrainenii au continuat ostilitățile.
„O să vă reamintesc un lucru. Când trupele noastre se aflau lângă Kiev am primit o ofertă, chiar o cerere urgentă, din partea partenerilor din Occident să oprim focul și ostilitățile ca unele lucruri să poată fi negociate cu Ucraina. Și asta am făcut, a existat acest episod. Ucrainenii nu au oprit ostilitățile. Iar apoi autoritățile ucrainene ne-au spus că nu pot controla toate unitățile pentru că există unele care nu ascultă de autoritățile de la centru.
Citeste si Război rece cu armele nucleare pe masă. Kremlinul acuză NATO de „escaldarea tensiunilor”
Nu spun nici mai mult nici mai puțin. Asta în primul rând. În al doilea rând, ni s-a cerut să retragem trupele din Kiev pentru a putea stabili condițiile pentru pace. Am făcut asta și din nou am fost înșelați. Toate înțelegerile la care s-a ajuns în Istanbul au fost aruncate la gunoi. Iar asta s-a întâmplat în repetate rânduri. De asta pur și simplu nu putem opri focul”, a răspuns Putin.
Însă, conform rapoartelor internaționale și presei globale, trupele ruse nu au putut să străpungă apărarea ucraineană, în ciuda faptului că ostilitățile au fost conduse de mercenarii Wagner, coordonați de Evgheni Prigojin. Ulterior, deși acesta a jucat un rol crucial în ofensiva inițială, a fost ucis pentru nesupunere.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a subliniat că Putin a respins în mod repetat propunerile de încetare a focului, cerând în schimb demilitarizarea totală a Ucrainei ca precondiție pentru orice acord. Această cerere subliniază strategia liderului rus, care, de fapt, solicită capitularea Ucrainei înainte de a accepta o încetare a focului. Putin și-a argumentat solicitarea prin aceea că armata ucraineană ar putea folosi un armistițiu pentru a-și reface forțele, în timp ce ISW avertizează că Rusia ar putea profita de un astfel de acord pentru a-și reconstrui și extinde armata în vederea unor viitoare agresiuni, potrivit Digi24.
Citeste si Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina. Oferta liderului de la Kremlin pentru Zelenski