Controversa melodiilor vulgare de la marile festivaluri de muzică. Cum a scăpat Șatra B.E.NZ de amendă: „Spectatorii au ales să participe la concert”

Untold și Neversea sunt cele mai mari festivaluri organizate în țara noastră. Regulile lor de funcționare au iscat mari controverse printre cei prezenți.
Alina Costache
06 iul. 2024, 10:36
Controversa melodiilor vulgare de la marile festivaluri de muzică. Cum a scăpat Șatra B.E.NZ de amendă:

Cum a scăpat Șatra B.E.NZ de amendă. Mai multe trupe și cântăreți solo au primit amenzi din partea Jandarmeriei pe motiv că au provocat indignarea mai multor persoane la spectacolele susținute, prin versurile melodiilor interpretate.

Solistul trupei Șatra B.E.NZ, Cătălin Guță, a fost amendat după ce a cântat la festivalul Neversea din Constanța. Prima decizia a instanței în cazul lui e favorabilă. Completul de judecată a adus în discuție „sinceritatea” noastră față de participarea la un eveniment artistic și de agreare a unui gen muzical.

Citește și Experienţa teribilă a unei familii de români: s-a trezit fără cazare după 12 ore de condus! „Rezervare făcută în februarie, plătită în aprilie”

Totul a pornit de la melodia „Mosphit”, ale cărei versuri făceau referire la organele sexuale masculine și la acte sexuale explicite, în prezența unui public vast, unde erau prezenți și minori.

Tocmai din acest motiv,  Jandarmeria Constanța a amendat trupa, precizând că „tot programul trupei a conținut expresii vulgare, iar melodia Mosphit aduce atingere memoriei persoanelor decedate”. „Cătălin Guță a fost apărat de avocatul Vlad Mureșan, din cadrul Buju, Stanciu & Asociații, care a susținut, în mare parte, că actele artistice sunt protejate de libertatea de exprimare și nu pot fi cenzurate”.

Cum s-a apărat solistul Șatra B.E.N.Z

Cătălin Guță a fost apărat trupei de avocatul său, Vlad Mureșan, din cadrul Buju, Stanciu & Asociații.

„Argumentele noastre au subliniat importanța artistică și culturală a libertății de exprimare, un principiu fundamental în orice societate democratică. Deși precedentul judiciar nu este izvor de Drept, ne dorim ca hotărârea instanței să fie menținută, deoarece este vorba despre dreptul la libera exprimare, prevăzut în Constituție. Așa cum reiese din filmări, probe în instanță, participanții la spectacol au cântat împreună cu el (cu solistul trupei Șatra B.E.N.Z), au aplaudat, nu a fost nimeni indignat, știau ce gen muzical abordează”, au subliniat reprezentanții societății de avocatură Buju, Stanciu & Asociații, pentru Ziare.com.

Sociolog: „Nu cred că se așteaptă cineva să se facă Educație la concert de rap”

Judecătoria Sector 4 București a arătat că amenda nu e întemeiată fiindcă nu poate fi vorba despre tulburarea liniștii publice, având în vedere că spectatorii au ales să participe la spectacol.

Citește și Cum se încarcă corect telefonul mobil pentru a-i crește durata de viață a bateriei. Greșeala frecventă făcută de mulți utilizatori

„Atât timp cât participarea la Festivalul de muzică Neversea și implicit participarea la concertul trupei, nu a fost una liberă, cu atât mai mult se poate reţine că spectatorii în mod deliberat au ales a participa la respectivul concert, fără a considera că melodiile trupei provoacă indignare sau lezarea demnități acestora. Participanții la concert au participat în mod voluntar la spectacol, din apreciere pentru trupa respectivă, având așteptarea legitimă a genului muzical și a limbajului reprezentativ pentru trupă”, se arată în decizia instanței, consultată de Ziare.com.Jandarmeria Constanța a formulat apel, acesta fiind în curs de soluționare.

Sociologul Monica Zottu-Pavel a explicat că nu are rost să încercăm educarea publicului la un festival de muzică precum Neversea sau Untold. „Gusturile muzicale se pot educa, dar nu cred că se așteaptă cineva să se facă Educație, să se scrie lucrări academice la un concert de rap, acolo oamenii vin pentru că le place un anumit gen de muzică, pe care îl cunosc în prealabil. Cred că asta ar trebui să înțelegem: educați putem fi oriunde, orice gen muzical am alege să ascultăm”.

Alți  artiști amendați pentru versurile melodiilor sunt: Cătălin Ștefan Ion (Cheloo) și Bogdan Ionuț Pastacă (Ombladon) de la Paraziții, Macanache – Constantin-Bogdan Dinescu, Gheboasă (Gabriel Gavriș).

Spynews
Karmen Simionescu s-a despărțit de tatăl fetiței sale. Primele declarații ale fiicei lui Adrian Minune despre separare / VIDEO
Bzi.ro
Câte kilograme are Inna: S-a urcat pe cântar și și-a uimit fanii!
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe care e singura zodie care primește vești bune în următoarele 7 zile. Lecți dură pentru Gemeni
Capital.ro
Statul te iartă de la plată. Decizie pentru aproape 1 milion de români. Au obligație până pe 25 noiembrie
Playtech.ro
Nadia Comăneci, apariție BOMBĂ în costum de baie minuscul! Doamne cum arată la 63 de ani
DailyBusiness
Medicamente compensate cu 90% pentru acești români! S-A SCHIMBAT LEGEA
Adevarul
Disperată după trupe, Ucraina antrenează bărbați de 40 și 50 de ani pentru luptă
Spynews
Oana Radu a confirmat că este într-o relație! Cum și-a cunoscut artista noul iubit și cu ce se ocupă tânărul
Spynews
Acces Direct. O tânără mămică e disperată! Femeia susține că tatăl copilului l-a dus pe cel mic în vacanță și nu l-a mai adus acasă timp de 5 ani
Evz.ro
EXCLUSIV. Florian Coldea, document devastator. Aroganța cu care a încercat să intimideze instanța
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Ce a făcut milionarul de 52 de ani pentru iubita cu 24 de ani mai tânără. Nu mai știe cum să o răsfețe: doar cei mai bogați își permit asta
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Radu Brînzan, un polițist de 43 de ani din Groj, a murit în timp ce tundea iarba din curte 😢
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Cum arată limuzina în formă de avion Wizz Air, care a ajuns virală pe rețelele sociale! Aceasta circulă pe străzile României și a făcut furori pe internet
Capital.ro
ADIO, DAN! România a pierdut vocea sa de aur: A plecat azi dintre noi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cristiano Ronaldo și Georgina au fost fotografiați în apă, în timpul unor momente intime, când credeau că nu îi vede nimeni! Au coborât de pe iaht și au dezlănțuit pasiunea dintre ei: e prima oară când superstarul portughez e văzut în timp ce face așa ceva
stirilekanald.ro
Gheorghe Dincă a spus ce i-a făcut Alexandrei Măceșanu! Detalii șocante
substantial.ro
Patru persoane împușcate mortal într-un tren din Chicago, suspect arestat
MediaFlux
GRAFIC creștere pensii. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu spune CÂND și CU CÂT cresc din nou 
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...