Se schimbă regulile pentru anumite clădiri din România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

O schimbare semnificativă a avut loc în domeniul administrării clădirilor vechi din România. Președintele Klaus Iohannis a semnat o nouă lege care aduce reglementări stricte pentru intervențiile asupra apartamentelor și caselor clasificate ca monumente istorice.
Filip Stan
06 iul. 2024, 13:37
Se schimbă regulile pentru anumite clădiri din România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Se schimbă regulile pentru anumite clădiri din România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Se schimbă regulile pentru anumite clădiri din România. Noua legislație stipulează că orice intervenție asupra monumentelor istorice, cu excepția schimbării funcțiunii sau destinației, întreținerii și reparațiilor curente sau instalării echipamentelor pentru rețele de comunicații electronice, trebuie efectuată exclusiv de specialiști autorizați. Aceste lucrări vor fi supravegheate îndeaproape de Ministerul Culturii și serviciile sale publice, iar modificările sunt menite să protejeze patrimoniul cultural și să asigure că lucrările de restaurare și consolidare sunt realizate corect.

În situația în care o clădire nu are un proprietar cunoscut, decizia de a iniția procedura de clasare sau procedura de urgență va fi comunicată prin afișarea la primăria locală și la serviciul public al Ministerului Culturii din zona respectivă, precum și pe site-urile oficiale ale acestora.

Citeşte şi: Primăria Capitalei a decis! 150 de clădiri cu bulină roșie din București vor fi reconsolidate! 8.000 de clădiri intră în evaluare

Conform noii legi, toate evaluările tehnice, proiectele de consolidare și restaurare și supravegherea lucrărilor trebuie să fie efectuate de specialiști autorizați de Ministerul Culturii. Aceștia trebuie să respecte cerințele specifice pentru monumentele istorice și să asigure calitatea lucrărilor de construcție.

Fondurile obținute din taxa pentru monumentele istorice vor putea fi suplimentate din bugetul de stat pentru a finanța proiectele multianuale incluse într-un program special. În acest an, Institutul Naţional al Patrimoniului va primi 446,2 milioane de lei pentru subprogramele tematice „Case memoriale”, „Gări”, „Muzee în aer liber” și pentru subprogramele „Restaurare” și „Edificii de cult”.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) este o instituție guvernamentală înființată în 2009 prin comasarea Oficiului Național al Monumentelor Istorice cu Institutul Național al Monumentelor Istorice. În 2011, Institutul de Memorie Culturală – CIMEC a fost comasat prin absorbție cu INP. Această instituție are un rol esențial în protejarea și promovarea patrimoniului cultural național.

„Am mai făcut un pas important pentru protejarea patrimoniului nostru național. Parlamentul a adoptat, în unanimitate, propunerea mea de îmbunătățire a legislației naționale privind protejarea monumentelor istorice. Grație acestor modificări legislative, susținem în anul 2024, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, cu suma de 446,2 milioane lei, finanțarea sesiunilor de selecție de proiecte”, a transmis Raluca Turcan, ministra culturii, pe pagina sa de Facebook.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Creatura deosebit de rară care a fost surprinsă în România. E o ființă unică în lume, din păcate este pe cale de dispariție
Capital.ro
Interdicție impusă PRIN LEGE în România. Toți cei cu animale trebuie să respecte: SANCȚIUNE maximă
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești bune pentru fermierii români! Aceștia vor primi mai mulți bani de la stat!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Planuri pentru independența financiară în 15 ani. Niciodată nu e prea târziu
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Farsele pe TikTok pun în pericol viața oamenilor prin ocuparea liniilor de urgență 112
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!