Ciolacu a anunțat marea lovitură pe care o pregătește pe plan extern. Ce a discutat cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, la București, iar cu această ocazie a și negociat pentru un portofoliu de comisar european pentru România.
Alina Costache
06 iul. 2024, 15:37
Ciolacu a anunțat marea lovitură pe care o pregătește pe plan extern. Ce a discutat cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez

„Românii din Spania vor putea obține dubla cetățenie. Am intrat în linie dreaptă cu negocierile pe acest subiect important în cadrul discuțiilor purtate la București cu președintele Consiliului de Miniștri din Spania, Pedro Sanchez. Am discutat totodată despre reprezentarea României la nivel european, în contextul în care premierul Sanchez este negociatorul familiei noastre politice la nivelul UE și m-am asigurat de sprijinul său în vederea obținerii unui portofoliu reprezentativ pentru România”, spus Marcel Ciolacu.

Cei doi au vorbit inclusiv despre acordul dintre România și Spania referitor la dubla cetățenie, document aflat într-o etapă foarte avansată de consultare între guvernele celor două țări.

Citește și Marcel Ciolacu, glume despre Euro 2024 cu Pedro Sanchez. „Eu cred că Spania va câştiga Campionatul European”

„Acordul bilateral va confirma legăturile speciale construite de-a lungul timpului între națiunile noastre. Stau mărturie comunitățile noastre, familiile mixte româno-spaniole, moștenirea comună culturală și lingvistică, dar și vocația europeană pe care o împărtășim, într-un moment în care Uniunea Europeană trebuie să demonstreze unitate. Comunitatea românească este liant și catalizator al relației bilaterale strategice dintre România şi Spania. Îi mulțumesc omologului și prietenului meu Pedro Sánchez pentru modul în care românii sunt ajutați să se integreze în societatea spaniolă, să-și protejeze drepturile și să-și păstreze valorile naționale”, a mai spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Pedro Sanchez a precizat că partea română vrea să găzduiască la București următoarea ședință comună a Guvernelor României și Spaniei, având în vedere că, pe lângă finalizarea Acordului privind dubla cetățenie, există argumente pentru consolidarea cadrului bilateral în domeniile educației – Acordul referitor la înființarea și funcționarea secțiilor bilingve româno-spaniole și organizarea examenului de bacalaureat bilingv româno-spaniol în unitățile de învățământ liceal din România – afaceri interne, cu accent asupra combaterii traficului de persoane, precum și apărare.

Cei doi prim-miniștri au mai avut o temă importantă – cooperarea în plan economic. Ciolacu a salutat recordul schimburilor comerciale bilaterale înregistrat în 2023, respectiv peste 6,4 miliarde euro.

„Apreciez în mod deosebit calitatea investițiilor spaniole prezente pe piața din România și contribuția lor la dezvoltarea economiei locale. Avem aproape 7.000 de companii cu participare de capital spaniol în tara noastră, însă așteptăm să li se alăture și alți investitori în domenii precum componente auto, IT&C, energie, infrastructură și agricultură”, a declarat Ciolacu.

Premierul Ciolacu a remarcat buna cooperare româno-spaniolă în domeniul securității și apărării, în calitate de aliați-cheie pe Flancul Estic și Flancul Sudic.

„Partenerii noștri spanioli au o contribuție valoroasă la postura de descurajare și apărare aliată din România. Salut decizia de consolidare a prezenței Spaniei în România, în perioada următoare, atât prin trupe terestre, cât și prin poliție aeriană”, a subliniat premierul.

Citește și Sorin Grindeanu, despre candidatul PSD la prezidenţiale: „Cel mai bine cotat în sondaje şi în încredere şi ca intenţie de vot este Marcel Ciolacu”

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Adio aer condiționat! Ce îi așteaptă pe bucureșteni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de case și mașini sunt obligați să o plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!