Închiderea Văii Oltului pentru o lună, gest de curaj fără precedent al ministrului Grindeanu: autostrăzile, mai importante ca alegerile

După 30 de ani, investițiile în infrastructură încep să fie accelerate, iar pe toate șantierele din România se lucrează intens. Valea Oltului, o cale rutieră cu importanță strategică, va fi închisă pe o perioadă de 30 de zile pentru lucrări de reparație și modernizare absolut necesare pentru ca participanții la trafic să fie în siguranță.
Alina Costache
08 iul. 2024, 13:54
Închiderea Văii Oltului pentru o lună, gest de curaj fără precedent al ministrului Grindeanu: autostrăzile, mai importante ca alegerile

Chiar dacă decizia de a închide circulația pe Valea Oltului a stârnit numeroase reacții din partea șoferilor și a comunităților locale afecÎnchidereatate, acest lucru este unul necesar pentru a obține îmbunătățiri semnificative pe termen lung. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că investițiile în infrastructură nu au culoare politică și n-ar trebui sancționate electoral. În plus, România ar putea pierde zeci de milioane de lei dacă n-ar fi efectuate acum aceste lucruri.

”Știu că e an electoral și știu că poate 90% dintre oamenii politici ar fi amânat anumite lucruri ce duc la un disconfort, precum închiderea temporară a traficului pe Valea Oltului. Însă autostrăzile nu au culoare politică. Și atât timp cât soluția este de a restricționa pe o perioadă de o lună traficul, eu nu ezit, chiar dacă e an electoral. Sunt mai importante autostrăzile decât alegerile. Îmi asum acest lucru. Pe mine mă interesează să fac autostrăzi în România”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Circulația pe Valea Oltului se închide între Boița (Sibiu) și Brezoi (Vâlcea) începând cu 8 iulie și până pe 9 august, pentru lucrări la autostrada Sibiu-Piteşti.

Amânarea autostrăzii înseamnă pierderi de zeci de milioane de lei

Închiderea circulației pe timpul zilei este esențială pentru a finaliza lucrările într-un timp mai scurt, evitând o prelungire de 10 luni a proiectului și penalități de întârziere care ar putea ajunge la 80 de milioane de lei. În plus, amânarea lucrărilor ar putea duce la pierderea fondurilor europene alocate prin Programul Transport, disponibile doar până în 2030.

Aceasta este perioada cea mai stabilă din punct de vedere meteorologic, cu riscuri minime de ploi care ar putea provoca alunecări de teren. De asemenea, valorile de trafic sunt mai mici comparativ cu alte perioade ale anului, iar zilele mai lungi permit un volum zilnic de muncă mai mare. Toate avizele necesare sunt în termen, iar o amânare ar presupune reluarea întregului proces de avizare.

„Este o perioadă pe care, dacă o ratăm acum, în această vară, următoarea fereastră de oportunitate este primăvara anului viitor, asta înseamnă vreo opt, nouă, chiar zece luni de întârziere, asta înseamnă vreo 80 de milioane penalităţi şi ca să fiu şi mai clar să ştiţi că nimeni nu a venit cu altă soluţie decât aceasta. Nu putem pune în pericol viaţa celor care sunt în trafic, a susținut Sorin Grindeanu.

În plus, autoritățile au pus la dispoziție soluții temporare pentru a minimiza impactul acestei închideri. Rutele alternative au fost marcate clar, iar echipaje de poliție sunt mobilizate pentru a asista și ghida șoferii. Totodată, companiile de transport au fost sfătuite să-și planifice rutele în avans și să ia în calcul întârzieri.

Guvernul Ciolacu, investiții record în infrastructură

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat în 2024 fonduri record Ministerului Transporturilor. Suma totală aprobată de Parlament la începutul anului a fost de 30 de miliarde de lei, din care 20,4 miliarde de lei destinate bugetului de investiții din fonduri europene, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 29% față de bugetul anului 2023.

Investițile publice în infrastructura mare, prognozate pentru anul în curs, sunt cu 20% mai mari decât anul trecut. Ministerul Transporturilor a cheltuit în primele 5 luni sumele alocate pentru întregul an, motiv pentru care Guvernul condus de Marcel Ciolacu a hotărât suplimentarea, cu circa 2,7 miliarde lei, a bugetului Ministerului Transporturilor.

Noile fonduri alocate de Guvernul Marcel Ciolacu vor fi utilizate pentru a menține ritmul susținut de construcție al noilor drumuri rapide (autostrăzi și drumuri expres) pe care PSD le-a demarat pentru a lega provinciile istorice ale României și a contribui la reducerea decalajelor între regiuni.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

 

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce plan avea John F. Kennedy cu România, înainte de a fi asasinat. Ar fi schimbat profund istoria țării noastre
Capital.ro
Șoc istoric în Ungaria. Se vinde țara. Ce se întâmplă la granițele României
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Oferta lunii! Mașini scoase la vânzare cu prețuri pornind de la 50 de lei
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Leii, favoriții toamnei pe plan financiar. Noroc la câștiguri neașteptate și pentru alte zodii
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
Cutremur în România. S-a aflat ce a pus Băsescu cât a fost președinte: Și-a pus...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Probleme cu biletele Oasis: O femeie plătește din greșeală 2.700 de lire pentru concert
MediaFlux
VICTORIE pentru DONALD TRUMP. Când se va pronunța SENTINȚA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...