Reforma fiscalǎ pe care România și-a asumat sǎ o implementeze face parte din jaloanele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu un termen de implementare în perioada următoare. Surse arată că majoritatea modificărilor fiscale vor fi deja introduse de la anul. Totuși, premierul Marcel Ciolacu îi liniștește pe români în privința temerii principale, mărirea de TVA.
„Eu sunt socialist și nu voi accepta niciodată majorarea TVA, pentru că o astfel de majorare îi afectează atât pe cei cu venituri mici, cât și pe cei cu venituri mari. Pe de altă parte, majorarea cu un punct procentual a TVA înseamnă creșterea cu 0,5% a inflației”, a declarat Premierul conform unor surse citate de profit.ro.
Din reforma fiscală va face parte însă un obiectiv asumat deja de PSD de mai multă vreme, „suprataxarea bogaților” sau suprataxarea veniturilor excepționale. Astfel, cei care câștigă mai mult în urma unor tranzacții profitabile, sǎ contribuie proporțional mai mult la bugetul de stat. Spre exemplu, noul regim de taxare se va aplica unei tranzacții imobiliare în urma căreia vânzătorul câștigă o sumă cu mult mai mare (de 10 ori) decât cea cu care a achiziționat inițial bunul. Totul este doar la nivel de discuție acum, urmând ca executivul să decidă categoria de bunuri speculate care să intre sub incidența suprataxării, pragurile de profit sau perioada de ani dintre cumpărarea și vânzarea care generează profitul.
Reforma fiscală asumată prin PNRR va fi aplicată etapizat. Pe lângă schimbările fiscale, se dorește și tranziția digitală integrală a sistemului fiscal și impozitarea globală a profiturilor.