În prezent, mii de manifestanţi rămân în Piaţa Taksim din Istanbul, deşi poliţia reuşise să îi disperseze. Premierul Recep Tayyip Erdogan avertizase acum câteva ore că Guvernul nu va mai da dovadă de niciun fel de „toleranţă” faţă de manifestanţii care cer demisia sa.
„Se spune că premierul este prea dur. Dar ce putem face, putem sta în genunchi în faţa acestor oameni? Dacă numiţi această atitudine dură, îmi pare rău, dar acest Tayyip Erdogan nu se va schimba„, a declarat premierul.
Poliţia, având vehicule blindate, a pătruns în Piaţa Taksim, utilizând gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Baricadele au fost demolate cu buldozere, dar sute de manifestanţi rămân în zonă, fiind implicaţi în confruntări cu forţele de ordine.
Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 2.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste.
În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.