„N-am schimbat regulile în timpul jocului, dar am schimbat puţin viziunea privind distribuirea tichetelor pentru Programul Rabla. Dacă la începutul programului anunţam că sunt 17.000 de tichete pentru persoanele fizice şi juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţii, astăzi pot să vă spun că am schimbat programul, în sensul că vom acorda 17.000 de tichete numai pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice vor intra în grupa celor 3.000 alături de instituţii”, a declarat Rovana Plumb.
Ministrul Mediului a explicat că modificarea este urmarea unui număr mare de cereri venite din partea persoanelor fizice. „De ce am făcut acest lucru? Pentru că am văzut şi ce se întâmplă în ţară, că sunt mulţi doritori care vor să intre în program, iar din puţinul pe care îl avem să ne ducem către cetăţeni”, a spus Rovana Plumb.
În acelaşi context, demnitarul a ţinut să sublinieze că în acest an a fost schimbată filosofia de distribuire a tichetelor. „Am spus foarte clar că în prima etapă de distribuire a tichetelor se vor da doar 25% din numărul aferent fiecărui judeţ, care primeşte aceste tichete în funcţie de numărul de masini mai vechi de 10 ani, şi nu în funcţie de numărul populaţiiei, aşa cum a fost până acum. Deci, anul acesta, am schimbat filosofia. Am vrut să avem o monitorizare mai bună şi un control clar în ceea ce priveşte distribuirea tichetelor”, a afirmat Plumb.
În opinia ministrului Mediului, Programul „Rabla”, deşi nu nu va rezolva problema poluării de la maşini, reprezintă „o mână de ajutor” dată mediului, prin faptul că astfel vor fi scoase din circulaţie peste 20.000 de autovehicule care poluează. „Suntem conştienţi că un număr de 20.000 de tichete raportate la 3,2 milioane de maşini mai vechi de 10 ani nu înseamnă nimic, însă este o mână întinsă de ajutor, în sensul că putem să scoatem, prin aceste tichete, peste 20.000 de maşini care poluează. Am încercat ca anul acesta toată procedura să fie total deschisă şi transparentă, astfel încât să fie o informare permanentă pentru persoanele fizice şi juridice”, a spus ministrul.
Pentru Programul „Rabla” 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescând de la 3.800 de lei, cât a fost în anii precedenţi. Pe de altă parte, numărul tichetelor a scăzut la 20.000 (dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice), faţă de 45.000 în 2012, 120.000 în 2011 şi 190.000 în 2010.
Înscrierea cetăţenilor, firmelor şi instituţiilor în Programul „Rabla” a început luni, un sfert dintre cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validaţi într-o primă etapă.
Persoanele fizice care doresc să beneficieze de valoarea voucher-ului obţinut la casarea autovehiculului mai vechi de 10 ani se pot înscrie la unul din colectorii validaţi în program, a căror listă se regăseşte pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în timp ce firmele şi instituţiile publice interesate se înscriu, tot de luni, direct la AFM, instituţia care gestionează Programul „Rabla”.