Val de căldură persistent, domul de căldură va lovi România. Elena Mateescu: „Nu excludem să emitem COD ROŞU de caniculă”

Directorul ANM, Elena Mateescu, a precizat marți, că românii vor resimți temperaturi de 45 de grade Celsius la umbră, în zilele următoare.
Filip Stan
09 iul. 2024, 18:07
Val de căldură persistent, domul de căldură va lovi România. Elena Mateescu:

Românii vor resimți 45 de grade la umbră, în următoarele zile, Elena Mateescu anunţă un posibil Cod Roşu.  „Vorbim de valori de temperaturi resimțite de 39-42°, în bună parte din țară, dar mai ales în partea de vest, sud, sud-est, est a țării, cu 38° la umbră înregistrate astăzi la munte, stații din București, Caracal, Cernavodă, 37 de stații.

La foarte multe stații din sudul-vestul țării, indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități, 82 – 83 de unități.

Dacă astăzi am avut un cod galben, rămâne în vigoare, mâine am extins aria județelor sub incidența codului galben și chiar nouă județe, inclusiv municipiul București, sub cod portocaliu. Pentru că ne așteptăm ca de la o zi la alta, pe parcursul acestei săptămâni și până spre finalul decadei a doua din această lună, să vorbim de temperaturi în creștere, val de căldură persistent, de lungă durată, posibil cel mai intens, având în vedere numărul de zile consecutive și, sigur că da, extinderea în aproape toată țara.

Prognoza meteo 10 iulie: Cel mai lung val de caniculă din ultimii 17 ani aduce temperaturi resimtite de până la 50 de grade. Avertismentul directorului ANM, Elena Mateescu

Minimele sunt și ele foarte ridicate, nu coboară sub 20°. Este posibil să consemnăm, în anumite nopți și dimineți, chiar 25° care ar însemna pragul unei zile la nivelul temperaturii maxime de vară.

ANM ar putea emite cod roșu de caniculă, în următoarele zile

În momentul de față, sunt coduri roșu de caniculă în mai multe state europene: în Italia, Ungaria, Serbia și în Croația. În contextul în care traversăm cea mai lungă perioadă de caniculă din istorie, Elena Mateescu a fost întrebată, la Antena 3, dacă și în România se va emite cod roșu de caniculă.

„Nu excludem această posibilitate. Așa cum arată informațiile, începând din a doua parte a acestei săptămâni, datele modelelor de prognoză numerică a vremii indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40°C la umbră. Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape 100%, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an.

Este posibil să consemnăm spre 45° resimțite, dacă la 38 astăzi am resimțit deja 42 – 43. Cel puțin 45 de grade resimțite.

De 50° nu ne putem apropia. Diferențele în general sunt de 5 – 6  grade față între măsurători și ceea ce resimțim. Dar, sub efectul insulei de căldură, așa cum este și municipiul București, sau alte capitale județene, cu siguranță aceaste temperaturi sunt deosebit de ridicate și fac într-adevăr ca disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat, pentru că atât maximele diurne, cât și minimele nocturne sunt foarte ridicate și atunci resimțim din greu efectul a ceea ce înseamnă acest val de căldură și acest tip de fenomen.

Canicula se extinde. Cod portocaliu și galben de căldură sufocantă și disconfort termic ridicat

Cu siguranță mâine și posibil zilnic vom actualiza aceste alerte meteorologice generale. Mâine, cu siguranță este posibil să extindem aria județelor cu cod portocaliu și în fiecare dimineață vom analiza, astfel cu încât cu cel puțin 24h înainte să avem informațiile cu un grad de acuratețe și care să confirme necesitate elaborării și emiterii codului roșu de caniculă în România.”, a subliniat Elena Mateescu, la Antena 3.

Directorul ANM a vorbit și despre probabilitatea ca anumite zone din țara noastră să se confrunte cu furtuni severe și alte fenomene meteo extreme.

„Aceste tipuri de fenomene s-au consemnat în special în partea de centru, nord a țării, chiar și vest. Ieri am avut în județul Harghita și Suceava două avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod roșu. La acest moment avem tot în aceste zone, centru, vest, nord-vest alerte meteorologice de cod portocaliu ce estimează cantități de precipitații pe secvențe scurte de timp, de peste 25-30l/m², însă acestea sunt punctiforme.

Ceea ce este de interes, masa de aer tropical cu boala de foc, așa cum o numim, care cu siguranță va determina ca acest al doilea val de căldură din vara 2024 să fie unul mai intens comparativ cu cel anterior, persistent și cu o durată mai mare.”, a spus aceasta.

Elena Mateescu a anunțat cât de mare este riscul de incendii în România, din cauza caniculei de Cod roşu

„Elementele meteorologice, de altfel, ingredientele care determină și favorizează producerea incendiilor de vegetație sunt, într-adevăr, din punct de vedere termic, regim ridicat, de lungă durată, dar în același timp și vegetația deosebit de uscată, ca urmare a secetei pedologice extreme, cu care ne confruntăm în bună parte din țară, inclusiv în partea de sud, sud-est și est a României.

Așadar, în condițiile în care vegetația este una foarte uscată, seceta extremă, temperaturile foarte ridicate reprezintă ingredientele care fac ca, într-adevăr, incendiile de vegetație să fie încă un fenomen de interes și care necesită o atenție deosebită în această perioadă.”, a declarat Elena Mateescu.

Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în caz de COD ROŞU:

  • Se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 – 18:00.
  • Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
  • Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
  • Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).
  • Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  • Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.
  • Beți zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
  • În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  • Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  • Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
  • Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
  • O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.
  • Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
  • Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
  • Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Închideți ferestrele expuse la soare. Alte recomandări pentru casă:

  • Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe, închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele şi/sau draperiile.
  • Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
  • Stingeți sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi închidți oricare aparat electrocasnic de care nu este nevoie.

Sfaturi pentru sugari și copii mici

  • Pentru sugari şi copii mici se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.
  • Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.
  • La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau al mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.

Sfaturi pentru angajatori pe Cod roşu

  • Se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice
  • Asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă
  • Alternarea efortului dinamic cu cel static
  • Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer
  • Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie
  • asigurarea de duşuri

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Afacerea cu care are succes Samuel din Satu Mare. Produsele le vinde cu 1 leu, iar foarte mulți români sunt înnebuniți să le cumpere de Paște
Capital.ro
EXCLUSIV Românii obligați să achite taxă. Se trimite formular semnat la ANAF. Data limită, 26 mai
Playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Aaron Boupendza. Se ia în calcul și ipoteza unei crime
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Pâinea biblică, cea mai sănătoasă din toate timpurile. Rețeta apare într-un verset
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa pe care șoferii români sunt obligați să o plătească. Au timp sub 48 de ore să achite cash sau card
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți