Sorin Grindeanu: „Am colegi de partid care mi-au zis te-ai trezit acum, în an electoral, să faci autostrada”

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat că este exclusă varianta ca lucrările pe Valea Oltului să se facă pe timpul nopții astfel încât circulația să fie deschisă pe timpul zilei. Ministrul a precizat că nimeni nu-și asumă să facă lucrări de defrișare a unei păduri pe durata nopții.
Filip Stan
09 iul. 2024, 22:00
Sorin Grindeanu:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit despre principalele proiecte de infrastructură din România. Oficialul Guvernului a explicat ce a văzut pe teren după inspecțiile făcute.

„Am mers pe A 0, pentru că la finalul acestei luni o să mai dăm drumul la o bucată de autostradă lângă București. Apoi urmează Pitești – Curtea de Argeș. Chiar dacă termenul e 2025, dacă depășesc 4-5 puncte critice, am putea da drumul la autostradă. Și am mai fost la primele tuneluri care traversează Carpații, de la Curtea de Argeș la Tigveni. Am fugit să ajung repede, ca să explic oamenilor de ce e nevoie să închidem traficul în timpul zilei”, a explicat Sorin Grindeanu, la postul Digi24.

Există 800 km de autostrăzi în lucru azi, a mai transmis ministrul. „Am colegi de partid care mi-au zis te-ai trezit acum, în an electoral, să faci autostrada…. Nu sunt adeptul acestor abordări. Nu negociez”, mai spune ministrul.

Primele două zile de lucrări pe Valea Oltului arată de ce trebuie închis traficul: căderile de bolovani pe șosea ar fi pus în pericol viețile a mii de oameni

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, marţi seară, că, în două zile, echipele care se ocupă de defrişare pe Valea Oltului au tăiat peste 1.300 de arbori. La ora 20.00 s-a redeschis traficul.

”Sectorul Boiţa- Lazaret al DN7 a fost redeschis circulaţiei de la ora 20.00, potrivit calendarului de lucrări anunţat. Lucrările vor fi reluate mâine dimineaţă începând cu ora 6.00”, a transmis, marţi seară, ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a precizat că, în două zile, echipele care se ocupă de defrişare au tăiat peste 1.300 de arbori şi au avansat cu drumurile tehnologice care permit accesul la zonele înalte ale versantului.

Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor. Pentru cine va aduce poştaşul un plic mai greu de la 1 septembrie

”Pe măsură ce accesul la zonele de lucru va fi mai facil, viteza lucrărilor de defrişare va creşte”, adaugă ministrul.

Lucrările au început luni şi sunt programate să dureze o lună Traficul este închis zilnic, în intervalul 06.00 – 20.00.

Sorin Grindeanu a precizat că varianta ca lucrările de pe Valea Oltului, de pregătire a autostrăzii Pitești-Sibiu, să se desfășoare pe timpul nopții nu este una realizabilă.

„Decizia nu s-a luat peste noapte. Au fost nenumărate consultări, cu poliția rutieră, cu Romsilva, cu firme care fac astel de lucrări…Nimeni nu-și asumă să facă defrișări noapte în pădure, că nu pică pomi sau pietre care să pună în pericol viața oamenilor”, a declarat Grindeanu.

El a făcut precizarea după ce premierul Marcel Ciolacu a invocat, luni, posibilitatea ca măcar o parte din lucrări să aibă loc noaptea astfel încât traficul să nu fie perturbat. „Nu poți să lucrezi noaptea în pădure la 100 de metri deasupra șoselei. I-am explicat premierului și a înțeles”, a spus ministrul.

De asemenea, Grindeanu a spus că nu putea fi evitată nici perioada verii pentru aceste lucrări, cu toate că se suprapune pe perioada concediilor.

„Următoarea fereastră de oportunitate este mai-iunie anul viitor. Vorbim de o zonă muntoasă, în care în iulie-august se lucrează 14 ore, că-i ziua lungă. Din septembrie-octombrie începe sezonul ploios și atunci încep alunecările care apar și fără lucrări”, a explicat Sorin Grindeanu.

În plus, ar fi trebuit plătite despăgubiri pentru amânare firmei care face lucrările. „Firma care a câștigat contractul are proiectare plus execuție. Noi le-am cerut să facă defrișările pe o suprafață mai largă ca să nu mai venim cu alte restricții. Sunt 36 ha, din care 10 pun în pericol siguranța circulației, pe o lungime de 8 km”, a detaliat ministrul Transporturilor.

Acesta a adăugat că sunt cam 20.000 de copaci ce trebuie tăiați, iar în primele două zile s-a ajuns la vreo 1.500, majoritatea pentru crearea căilor de acces pe creastă.

„Sunt opt puncte de lucru, iar pe drumul de acces pe creasta muntelui nu poți intra în paralel. Mobilizarea este bună, îi vom monitoriza până la final”, a spus ministrul.

Grindeanu susține că Ministerului Transporturilor nu i s-au propus alternative realizabile la închiderea circulației. „Am și colegi de partid care mi-au zis ‘dom’le te-ai trezit în an electoral să faci lucrări’. Construcția de autostrăzi nu o negociez cu nimeni”, a spus ministrul.

El a menționat că tronsonul Pitești – Curtea de Argeș ar putea fi dat în circulației chiar înainte de termenul de 2025. „E asfalt pe vreo 90% din lungime, dacă depășesc câteva puncte critice, putem să-i dăm drumul până la finele anului”, a estimat Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Toată această poveste de ieri costă peste 2 milioane de euro TAROM / N-a picat bine / Arată lipsă de respect faţă de pasageri

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă, marţi seară, că situaţia creată de anularea a zeci de zboruri TAROM în urmă cu o zi va costa compania peste 2 milioane de euro. Odată este valoarea biletelor, care trebuie rambursată, şi apoi sunt despăgubirile oferite pasagerilor. Grindeanu afirmă că ”n-a picat bine toată această poveste”, având în vedere că se fac eforturi pentru redresarea companiei naţionale. În plus, ministrul afirmă că revendicările salariaţilor companiei sunt justificate, însă modalitatea în care aceştia au acţionat ”arată lipsă de respect faţă de pasageri”.

”Le mulţumesc tuturor părţilor că aseară au stat până seara târziu (…) şi au semnat un acord, dar aş face un apel ca pe viitor (…)  să aleagăm calea normală şi să nu pună pasagerii în situaţii de acest tip. Dacă un pasager ştia că e grevă la TAROM luni nu mai venea la aeroport”, a declarat, marţi seară, la Digi 24, Sorin Grindeanu.

Ministrul afirmă că evaluarea iniţială arată că anularea a zeci de zboruri în cursul zilei de luni va costa compania peste 2 milioane de euro.

”Toată această poveste de ieri costă peste 2 milioane de euro TAROM, din bugetul companiei. Pe de o parte, se despăgubesc toate biletele pe care oamenii le-au achiziţionat. Apoi, în plus, trebuie să faci despăgubiri, între 200 şi 600 de euro (…) Calculele ne duc ca undeva peste 2 milioane de euro pierdute ieri, asta însemnând şi 1 milion de euro pe care l-au încasat, pe care trebuie să- dea înapoi. Este o chestiune care nu a prins TAROM într-o situaţie foarte bună”, a explicat ministrul.

Sorin Grindeanu s-a referit la ajutorul de 100 de milioane de euro pe care TAROM l-a primit de la Comisia Europeană pentru restructurare, scopul fiind ca, după 15 ani de pierderi, compania să reintre pe profit.

”Trebuie să încercăm să salvăm TAROM (…) N-a picat bine toată această poveste venită acum. Nu vreau să fiu înţeles greşit,  nu înseamnă că mare parte din revendicări nu au fost fundamentate. Modul în care s-a întâmplat toată această acţiune ieri eu nu pot să-l aprob şi arată lipsă de respect faţă de pasageri”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Zeci de zboruri TAROM au fost alunate, luni, după ce mai mulţi piloţi s-au declarat inapţi de zbor. Deşi procedura este prevăzută de legislaţie, decizia piloţilor a venit cu scurt timp înainte de ora  anunţată a zborurilor, ceea ce a afectat mii de călători. Grindeanu a afirmat, luni seară, că a fost, de fapt, o grevă mascată.

 

DailyBusiness
Creștere spectaculoasă anunțată de Ligia Deca: Bursele sociale ajung la 925 de lei!
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Horia Moculescu distruge emisiunea „Vocea României”: „E făcută pentru juriu, nu despre talente!”
Fanatik.ro
Acestea sunt țările care au cel mai mult aur din lume. Au de peste 30 de ori mai multe tone decât România
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Playtech.ro
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut să divorțeze?
DailyBusiness
Autostrada visurilor devine coșmar. Deschiderea în 2024 este compromisă! Lucrările stagnează pe șantier!
Adevarul
Testul care îți arată vârsta biologică în 30 de secunde
wowbiz.ro
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a divulgat planul diabolic
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Noua majorare a pensiilor din 1 ianuarie. Șeful Casei de Pensii a anunțat direct procentul la TV
StirileBZI
Statul le dă 500 de lei românilor! Cine va beneficia de sprijinul financiar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului din Constanța!
substantial.ro
Joe Biden prezintă scuze istorice amerindienilor pentru asimilarea forțată
MediaFlux
CREȘTERE de 500 de lei la PENSIE. TOȚI pensionarii beneficiază
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Busola Electorală: cum îți descoperi afinitățile politice cu candidații la Președinție?