Sorin Grindeanu: „Am colegi de partid care mi-au zis te-ai trezit acum, în an electoral, să faci autostrada”

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat că este exclusă varianta ca lucrările pe Valea Oltului să se facă pe timpul nopții astfel încât circulația să fie deschisă pe timpul zilei. Ministrul a precizat că nimeni nu-și asumă să facă lucrări de defrișare a unei păduri pe durata nopții.
Filip Stan
09 iul. 2024, 22:00
Sorin Grindeanu:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit despre principalele proiecte de infrastructură din România. Oficialul Guvernului a explicat ce a văzut pe teren după inspecțiile făcute.

„Am mers pe A 0, pentru că la finalul acestei luni o să mai dăm drumul la o bucată de autostradă lângă București. Apoi urmează Pitești – Curtea de Argeș. Chiar dacă termenul e 2025, dacă depășesc 4-5 puncte critice, am putea da drumul la autostradă. Și am mai fost la primele tuneluri care traversează Carpații, de la Curtea de Argeș la Tigveni. Am fugit să ajung repede, ca să explic oamenilor de ce e nevoie să închidem traficul în timpul zilei”, a explicat Sorin Grindeanu, la postul Digi24.

Există 800 km de autostrăzi în lucru azi, a mai transmis ministrul. „Am colegi de partid care mi-au zis te-ai trezit acum, în an electoral, să faci autostrada…. Nu sunt adeptul acestor abordări. Nu negociez”, mai spune ministrul.

Primele două zile de lucrări pe Valea Oltului arată de ce trebuie închis traficul: căderile de bolovani pe șosea ar fi pus în pericol viețile a mii de oameni

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, marţi seară, că, în două zile, echipele care se ocupă de defrişare pe Valea Oltului au tăiat peste 1.300 de arbori. La ora 20.00 s-a redeschis traficul.

”Sectorul Boiţa- Lazaret al DN7 a fost redeschis circulaţiei de la ora 20.00, potrivit calendarului de lucrări anunţat. Lucrările vor fi reluate mâine dimineaţă începând cu ora 6.00”, a transmis, marţi seară, ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a precizat că, în două zile, echipele care se ocupă de defrişare au tăiat peste 1.300 de arbori şi au avansat cu drumurile tehnologice care permit accesul la zonele înalte ale versantului.

Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor. Pentru cine va aduce poştaşul un plic mai greu de la 1 septembrie

”Pe măsură ce accesul la zonele de lucru va fi mai facil, viteza lucrărilor de defrişare va creşte”, adaugă ministrul.

Lucrările au început luni şi sunt programate să dureze o lună Traficul este închis zilnic, în intervalul 06.00 – 20.00.

Sorin Grindeanu a precizat că varianta ca lucrările de pe Valea Oltului, de pregătire a autostrăzii Pitești-Sibiu, să se desfășoare pe timpul nopții nu este una realizabilă.

„Decizia nu s-a luat peste noapte. Au fost nenumărate consultări, cu poliția rutieră, cu Romsilva, cu firme care fac astel de lucrări…Nimeni nu-și asumă să facă defrișări noapte în pădure, că nu pică pomi sau pietre care să pună în pericol viața oamenilor”, a declarat Grindeanu.

El a făcut precizarea după ce premierul Marcel Ciolacu a invocat, luni, posibilitatea ca măcar o parte din lucrări să aibă loc noaptea astfel încât traficul să nu fie perturbat. „Nu poți să lucrezi noaptea în pădure la 100 de metri deasupra șoselei. I-am explicat premierului și a înțeles”, a spus ministrul.

De asemenea, Grindeanu a spus că nu putea fi evitată nici perioada verii pentru aceste lucrări, cu toate că se suprapune pe perioada concediilor.

„Următoarea fereastră de oportunitate este mai-iunie anul viitor. Vorbim de o zonă muntoasă, în care în iulie-august se lucrează 14 ore, că-i ziua lungă. Din septembrie-octombrie începe sezonul ploios și atunci încep alunecările care apar și fără lucrări”, a explicat Sorin Grindeanu.

În plus, ar fi trebuit plătite despăgubiri pentru amânare firmei care face lucrările. „Firma care a câștigat contractul are proiectare plus execuție. Noi le-am cerut să facă defrișările pe o suprafață mai largă ca să nu mai venim cu alte restricții. Sunt 36 ha, din care 10 pun în pericol siguranța circulației, pe o lungime de 8 km”, a detaliat ministrul Transporturilor.

Acesta a adăugat că sunt cam 20.000 de copaci ce trebuie tăiați, iar în primele două zile s-a ajuns la vreo 1.500, majoritatea pentru crearea căilor de acces pe creastă.

„Sunt opt puncte de lucru, iar pe drumul de acces pe creasta muntelui nu poți intra în paralel. Mobilizarea este bună, îi vom monitoriza până la final”, a spus ministrul.

Grindeanu susține că Ministerului Transporturilor nu i s-au propus alternative realizabile la închiderea circulației. „Am și colegi de partid care mi-au zis ‘dom’le te-ai trezit în an electoral să faci lucrări’. Construcția de autostrăzi nu o negociez cu nimeni”, a spus ministrul.

El a menționat că tronsonul Pitești – Curtea de Argeș ar putea fi dat în circulației chiar înainte de termenul de 2025. „E asfalt pe vreo 90% din lungime, dacă depășesc câteva puncte critice, putem să-i dăm drumul până la finele anului”, a estimat Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Toată această poveste de ieri costă peste 2 milioane de euro TAROM / N-a picat bine / Arată lipsă de respect faţă de pasageri

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă, marţi seară, că situaţia creată de anularea a zeci de zboruri TAROM în urmă cu o zi va costa compania peste 2 milioane de euro. Odată este valoarea biletelor, care trebuie rambursată, şi apoi sunt despăgubirile oferite pasagerilor. Grindeanu afirmă că ”n-a picat bine toată această poveste”, având în vedere că se fac eforturi pentru redresarea companiei naţionale. În plus, ministrul afirmă că revendicările salariaţilor companiei sunt justificate, însă modalitatea în care aceştia au acţionat ”arată lipsă de respect faţă de pasageri”.

”Le mulţumesc tuturor părţilor că aseară au stat până seara târziu (…) şi au semnat un acord, dar aş face un apel ca pe viitor (…)  să aleagăm calea normală şi să nu pună pasagerii în situaţii de acest tip. Dacă un pasager ştia că e grevă la TAROM luni nu mai venea la aeroport”, a declarat, marţi seară, la Digi 24, Sorin Grindeanu.

Ministrul afirmă că evaluarea iniţială arată că anularea a zeci de zboruri în cursul zilei de luni va costa compania peste 2 milioane de euro.

”Toată această poveste de ieri costă peste 2 milioane de euro TAROM, din bugetul companiei. Pe de o parte, se despăgubesc toate biletele pe care oamenii le-au achiziţionat. Apoi, în plus, trebuie să faci despăgubiri, între 200 şi 600 de euro (…) Calculele ne duc ca undeva peste 2 milioane de euro pierdute ieri, asta însemnând şi 1 milion de euro pe care l-au încasat, pe care trebuie să- dea înapoi. Este o chestiune care nu a prins TAROM într-o situaţie foarte bună”, a explicat ministrul.

Sorin Grindeanu s-a referit la ajutorul de 100 de milioane de euro pe care TAROM l-a primit de la Comisia Europeană pentru restructurare, scopul fiind ca, după 15 ani de pierderi, compania să reintre pe profit.

”Trebuie să încercăm să salvăm TAROM (…) N-a picat bine toată această poveste venită acum. Nu vreau să fiu înţeles greşit,  nu înseamnă că mare parte din revendicări nu au fost fundamentate. Modul în care s-a întâmplat toată această acţiune ieri eu nu pot să-l aprob şi arată lipsă de respect faţă de pasageri”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Zeci de zboruri TAROM au fost alunate, luni, după ce mai mulţi piloţi s-au declarat inapţi de zbor. Deşi procedura este prevăzută de legislaţie, decizia piloţilor a venit cu scurt timp înainte de ora  anunţată a zborurilor, ceea ce a afectat mii de călători. Grindeanu a afirmat, luni seară, că a fost, de fapt, o grevă mascată.

 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni