Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu, ministra muncii, a anunțat o schimbare importantă în recalcularea pensiilor românilor. Astfel, procesul se va desfășura fără indice de corecție. Aceasta recalculare va lua în considerare doar punctele contributive, punctele asimilate și punctele de stabilitate primite pentru perioadele de muncă peste 25 de ani.
Filip Stan
10 iul. 2024, 10:31
Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu
Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu

Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Totalul punctelor contributive va fi determinat prin raportul dintre contribuțiile de asigurări sociale plătite pentru salarii și salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă. Acest punctaj reflectă direct contribuțiile efectuate de pensionari în timpul activității lor profesionale.

Punctele asimilate sunt acordate pentru studiile făcute la zi, dar se ia în considerare doar cea mai favorabilă perioadă dacă există mai multe calificări (de exemplu, o singură facultate, sau un cumul de facultate, master și doctorat). Punctajul suplimentar se mai acordă pentru perioadele în care persoana nu a putut contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat din motive obiective (armată, prizionierat, detenție politică).

Punctele de stabilitate se acordă astfel: se oferă punctaj suplimentar pentru perioadele de muncă ce depășesc 25 de ani, cu detalii specifice: 0,5 puncte pentru 25-30 de ani de muncă, 0,75 puncte pentru 30-35 de ani de muncă, 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani de muncă.

Citeşte şi: Pensii 2024. Scandal la Ministerul Muncii, 20.000 de salariaţi ar fi afectaţi de „o chichiţă” din noua lege

„Deci noi acum vom avea recalcularea pensiilor în care, după cum am spus, vom avea totalul punctelor contributive foarte ușor de realizat, se va se face raportul dintre cât a cotizat, cât a avut salariul respectivul pensionar, se va împărți la salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă, după aceea se va aduna punctajul, vom avea totalul punctelor contributive, adică direct contributive din contribuțiile de asigurări sociale care au fost plătite pentru salarii.

După aceea vom avea punctele asimilate, adică punctaj suplimentar acordat pentru studii făcute la zi o singură dată, adică dacă ai trei facultăți ți se ia cea mai favorabilă, adică perioada cea mai lungă. Dacă ai o facultate plus master, plus doctorat, dacă au fost făcute la zi, pentru toate acestea se dă punctajul suplimentar de 0,25 puncte pe an, adică aceste 0,25 puncte și aceste perioade nu se iau în calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar se iau în calcul pentru a avea un punctaj mai mare.

Dacă ai fost în situații de armată, prizionierat sau detenție politică de situații obiective, nu din cauza ta, pentru care n-ai putut să contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, iarăși ai punctaj suplimentar, stagiu asimilat.

Și mai avem punctele de stabilitate care se dau pentru perioadele de peste 25 de ani, 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani 0,75 pentru 30-35 de ani și un punct pe an pentru perioada de peste 35 de ani, astfel încât să îi răsplătim pe cei care au avut stagii mai lungi de cotizare și faptul că au rămas în muncă, asigură sustenabilitatea sistemului public de pensii, încurajăm munca”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Citeşte şi: Românii care vor avea o pensie mai mică la recalculare. În ce măsură au contat grupele

La rândul său, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a clarificat impactul recalculării pensiilor în funcție de istoricul profesional și de contribuțiile anterioare. Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecție mare în trecut vor avea creșteri mai mici, în timp ce cei care nu au beneficiat de acest indice vor vedea creșteri mai mari.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuțiilor, istoricul profesional”, a spus Daniel Baciu.

Astfel, decizia de recalculare a pensiilor fără a utiliza indicele de corecție reprezintă o schimbare majoră în modul în care veniturile pensionarilor sunt determinate. Prin concentrarea pe punctele contributive, asimilate și de stabilitate, se încearcă o recalculare mai echitabilă care să recompenseze corect contribuțiile fiecărui pensionar și să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Noile imagini surprinse de Solar Orbiter dezvăluie secretele Soarelui
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy