Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu, ministra muncii, a anunțat o schimbare importantă în recalcularea pensiilor românilor. Astfel, procesul se va desfășura fără indice de corecție. Aceasta recalculare va lua în considerare doar punctele contributive, punctele asimilate și punctele de stabilitate primite pentru perioadele de muncă peste 25 de ani.
Filip Stan
10 iul. 2024, 10:31
Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu
Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu

Recalcularea pensiilor românilor se va face fără indice de corecţie. Totalul punctelor contributive va fi determinat prin raportul dintre contribuțiile de asigurări sociale plătite pentru salarii și salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă. Acest punctaj reflectă direct contribuțiile efectuate de pensionari în timpul activității lor profesionale.

Punctele asimilate sunt acordate pentru studiile făcute la zi, dar se ia în considerare doar cea mai favorabilă perioadă dacă există mai multe calificări (de exemplu, o singură facultate, sau un cumul de facultate, master și doctorat). Punctajul suplimentar se mai acordă pentru perioadele în care persoana nu a putut contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat din motive obiective (armată, prizionierat, detenție politică).

Punctele de stabilitate se acordă astfel: se oferă punctaj suplimentar pentru perioadele de muncă ce depășesc 25 de ani, cu detalii specifice: 0,5 puncte pentru 25-30 de ani de muncă, 0,75 puncte pentru 30-35 de ani de muncă, 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani de muncă.

Citeşte şi: Pensii 2024. Scandal la Ministerul Muncii, 20.000 de salariaţi ar fi afectaţi de „o chichiţă” din noua lege

„Deci noi acum vom avea recalcularea pensiilor în care, după cum am spus, vom avea totalul punctelor contributive foarte ușor de realizat, se va se face raportul dintre cât a cotizat, cât a avut salariul respectivul pensionar, se va împărți la salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din luna respectivă, după aceea se va aduna punctajul, vom avea totalul punctelor contributive, adică direct contributive din contribuțiile de asigurări sociale care au fost plătite pentru salarii.

După aceea vom avea punctele asimilate, adică punctaj suplimentar acordat pentru studii făcute la zi o singură dată, adică dacă ai trei facultăți ți se ia cea mai favorabilă, adică perioada cea mai lungă. Dacă ai o facultate plus master, plus doctorat, dacă au fost făcute la zi, pentru toate acestea se dă punctajul suplimentar de 0,25 puncte pe an, adică aceste 0,25 puncte și aceste perioade nu se iau în calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar se iau în calcul pentru a avea un punctaj mai mare.

Dacă ai fost în situații de armată, prizionierat sau detenție politică de situații obiective, nu din cauza ta, pentru care n-ai putut să contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, iarăși ai punctaj suplimentar, stagiu asimilat.

Și mai avem punctele de stabilitate care se dau pentru perioadele de peste 25 de ani, 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani 0,75 pentru 30-35 de ani și un punct pe an pentru perioada de peste 35 de ani, astfel încât să îi răsplătim pe cei care au avut stagii mai lungi de cotizare și faptul că au rămas în muncă, asigură sustenabilitatea sistemului public de pensii, încurajăm munca”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Citeşte şi: Românii care vor avea o pensie mai mică la recalculare. În ce măsură au contat grupele

La rândul său, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a clarificat impactul recalculării pensiilor în funcție de istoricul profesional și de contribuțiile anterioare. Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecție mare în trecut vor avea creșteri mai mici, în timp ce cei care nu au beneficiat de acest indice vor vedea creșteri mai mari.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuțiilor, istoricul profesional”, a spus Daniel Baciu.

Astfel, decizia de recalculare a pensiilor fără a utiliza indicele de corecție reprezintă o schimbare majoră în modul în care veniturile pensionarilor sunt determinate. Prin concentrarea pe punctele contributive, asimilate și de stabilitate, se încearcă o recalculare mai echitabilă care să recompenseze corect contribuțiile fiecărui pensionar și să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
Playtech.ro
Se schimbă vremea în România. Vin ploile și vijeliile. Meterologii au emis cod galben
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
Valea Oltului s-ar putea redeschide mai devreme. CNAIR dă speranțe șoferilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Diana Șoșoacă: Prima transmiune live în Parlamentul European
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
60 de grade în vara anului 1931 la București. '60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi', titrau ziarele vremii