România se topește sub cupola de foc, fiind emise coduri portocalii și galbene de caniculă. Meteorologii au anunțat că sunt așteptate cele mai calde zile din an, maximele urmând să atingă valori extreme. În același timp, medicii trag un semnal de alarmă și vin cu sfaturi care ne pot salva viața.
Meteorologii ANM au emis două coduri de caniculă valabile pe teritoriul României, iar temperaturi extrem de crescute sunt așteptate pe parcursul întregii săptămâni. În unele zile, maximele vor atinge chiar și 40 de grade Celsius.
În astfel de perioade, cele mai afectate categorii de persoane sunt copiii și vârstnicii. Epuizarea termincă poate veni cu efecte grave asupra sănătății organismului, iar arsurile solare pot duce la complicații grave dacă nu sunt tratate corespunzător. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut o serie de recomandări pentru această perioadă.
Valul de căldură a pus stăpânire pe România, iar temperaturile din această săptămână sunt extreme. În weekend, sunt așteptate chiar și 40 de grade Celsius, iar în cea mai mare parte a țării, temperaturile vor depăși 35 de grade Celsius. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat pentru WowBiz care sunt lucrurile pe care trebuie să le facem pe timpul caniculei.
„În momentul în care vedem că apar primele simptome legate de expunerea la căldură precum crampe, insolație, epuizare termică, trebuie să luăm câteva măsuri importante pentru protejarea organismului.
În primul rând, se recomandă repausul într-un spațiu umbrit și răcoros. În al doilea rând, în aceste zile, este vital consumul de lichide precum apă, sucuri de fructe, ceaiuri sau iaurt. În al treilea rând, nu trebuie să uităm de scăderea temperaturii corpului, fie prin udat, fie prin ventilat. Este foarte important de menționat și de conștientizat de către populație faptul că activitatea fizică se reia numai după câteva ore de l trecerea simptomelor”, a spus acesta.
Citește și: Noi avertizări meteo cod galben și portocaliu de caniculă. Temperaturile resimțite vor ajunge la 50 de grade
În același timp, medicul le recomandă românilor să solicite ajutor medical în cazul în care starea lor de sănătate nu se îmbunătățește.
„În cazul în care remarcați că manifestările nu trec, trebuie să vă îndreptați spre cea mai apropiată unitate medicală sau să apelați numărul unic pentru situații de urgență 112 pentru solicitarea ajutorului de specialitate”, a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.