Angajații companiei Soceram Doicești din județul Dâmbovița au inițiat un protest miercuri, 10 iulie, chiar în curtea societății, alături de conducerea firmei. Angajații au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la refuzul DEER de a pune sub tensiune parcurile fotovoltaice ale firmei, investiție care se ridică la 10 milioane de euro.
Nu mai puțin de 440 de salariați trag un semnal de alarmă referitor la abuzurile societății Distribuție Energie Electrică România. Asta, în contextul punerii sub presiune a parcurilor fotovoltaice dezvoltate de cele două societăți în comuna Doicești, o investiție în valoare de 10 milioane de euro. Angajații critică și prestația președintelui CA al Distribuție Energie Electrică România, Anna Maria Vasile, scandările din fața fabricii de BCA privind-o și pe aceasta.
„Societăţile Soceram S.A. şi MHC Water Power S.A. trag un semnal de alarmă cu privire la abuzurile societăţii Distribuţie Energie Electrică România (DEER) în ceea ce priveşte punerea sub tensiune a parcurilor fotovoltaice dezvoltate de cele două societăţi în comuna Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Deşi au fost depuse cererile şi documentele necesare pentru punerea sub tensiune, potrivit legii, pentru perioada de probe a parcurilor fotovoltaice, DEER refuză cu obstinaţie să ofere un răspuns oficial şi să procedeze la punerea sub tensiune a acestor parcuri”, se arată într-un comunicat al Soceram SA.
În același timp, societatea reclamă faptul că lipsa de acțiune din partea DEER împiedică livrarea energiei în rețea, destabilizând astfel planurile de dezvoltae ale celor două companii.
„Prin neconectarea acestor parcuri la reţeaua de distribuţie, DEER nu doar că pune în pericol sustenabilitatea investiţiilor, dar creează în acelaşi timp şi prejudicii majore economiei locale din judeţul Dâmboviţa, unde 440 de angajaţi ai Soceram îşi câştigă existenţa. Situaţia creată de DEER are consecinţe devastatoare asupra activităţii şi funcţionării celor două companii, iar întârzierea punerii sub tensiune a parcurilor fotovoltaice poate conduce la scadenţa anticipată a creditelor contractate de Soceram şi MHC Water Power. Acest lucru poate declanşa executarea silită a bunurilor celor două societăţi”, se mai arată în comunicatul Soceram, citat de Agerpres.
Riscul cel mai mare ar fi cel ar închiderii fabricilor de BCA, cărămidă și mortar, lăsând astfel fără locuri de muncă 440 de angajați. Mai mult, oprirea furnizării de energie electrică de către hidrocentralele MHC Water Power poate duce la un dezechilibru major pe piața de energie electrică.
„Este imperios necesar ca autorităţile competente să intervină pentru a remedia această situaţie şi pentru a asigura un mediu de afaceri echitabil şi transparent”, mai subliniază Soceram.