Guvernul revizuiește OUG 84. Testările antidrog pentru şoferi devin mai flexibile

Guvernul României a anunțat schimbări importante în controversata Ordonanță de Urgență 84, care reglementează testările antidrog pentru șoferi. Principala problemă abordată de modificările propuse este riscul apariției rezultatelor fals pozitive la testele inițiale, care pot duce la suspendarea permisului de conducere chiar și în cazul în care șoferul nu a consumat substanțe interzise.
Filip Stan
10 iul. 2024, 14:39
Guvernul revizuiește OUG 84. Testările antidrog pentru şoferi devin mai flexibile
Guvernul revizuiește OUG 84. Testările antidrog pentru şoferi devin mai flexibile

Guvernul revizuiește OUG 84. Cea mai semnificativă schimbare propusă de Guvern obligă instituțiile de medicină legală să comunice rezultatele testelor toxicologice în maxim 72 de ore de la recoltarea probelor biologice. Aceasta măsură are scopul de a reduce perioada de suspendare a permisului de conducere pentru șoferii care sunt testați în mod eronat pozitiv.

Șoferii care sunt afectați de rezultate fals pozitive își vor putea primi permisul de conducere înapoi în baza analizelor toxicologice sau după expirarea termenului de 72 de ore de la recoltarea probelor. Aceasta asigură că, în cazul în care instituțiile de medicină legală nu comunică rezultatul în timp util, șoferii nu vor fi nevoiți să aștepte nejustificat pentru a-și relua activitățile zilnice.

Citeşte şi: Cod rutier 2024: Şoferii îşi primesc permisul înapoi dacă analizele antidrog nu sunt gata în 72 de ore

Modificările urmează să fie discutate și probabil aprobate în ședința de Guvern programată la sfârșitul acestei săptămâni. Noile prevederi vor clarifica și accelera procesul de analiză și comunicare a rezultatelor testelor anti-drog, contribuind la protejarea drepturilor șoferilor și la asigurarea corectitudinii în aplicarea sancțiunilor.

Cele mai importante modificări care vor fi operate de către Guvern

Art. I – (1) Instituțiile de medicină legală realizează analizele toxicologice și comunică rezultatul acestora către Poliția Română în termenul de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

(2) Permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

(3) Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

Această inițiativă a Guvernului vine ca răspuns la criticile aduse OUG 84 și are ca scop protejarea drepturilor șoferilor și reducerea riscului de sancțiuni nejustificate. Modificările propuse vor contribui la o aplicare mai echitabilă și transparentă a testărilor anti-drog pe drumurile din România.

DailyBusiness
Creștere spectaculoasă anunțată de Ligia Deca: Bursele sociale ajung la 925 de lei!
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Horia Moculescu distruge emisiunea „Vocea României”: „E făcută pentru juriu, nu despre talente!”
Fanatik.ro
Acestea sunt țările care au cel mai mult aur din lume. Au de peste 30 de ori mai multe tone decât România
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Playtech.ro
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut să divorțeze?
DailyBusiness
Autostrada visurilor devine coșmar. Deschiderea în 2024 este compromisă! Lucrările stagnează pe șantier!
Adevarul
Testul care îți arată vârsta biologică în 30 de secunde
wowbiz.ro
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a divulgat planul diabolic
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Noua majorare a pensiilor din 1 ianuarie. Șeful Casei de Pensii a anunțat direct procentul la TV
StirileBZI
Statul le dă 500 de lei românilor! Cine va beneficia de sprijinul financiar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului din Constanța!
substantial.ro
Joe Biden prezintă scuze istorice amerindienilor pentru asimilarea forțată
MediaFlux
CREȘTERE de 500 de lei la PENSIE. TOȚI pensionarii beneficiază
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Busola Electorală: cum îți descoperi afinitățile politice cu candidații la Președinție?