BACALAUREAT 2024. La liceul din Câmpina, 11 elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat, dintre care 6 proveneau din seria anterioară și 5 din seria curentă. Niciunul, însă, nu a reușit să obțină o medie finală peste 6, pragul minim necesar pentru a fi declarat promovat, scrie Observatorul Prahovean.
Candidații care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat în sesiunea iulie au mai multe opțiuni în față pentru viitorul apropiat. Pot opta să susțină din nou examenul în sesiunea din toamnă sau să se angajeze. O parte dintre ei iau în calcul o pauză pentru a-și clarifica direcția viitoare în învățământul superior, în timp ce alții sunt interesați să își câștige primii bani. Tinerii care nu au Bacul luat se pot angaja în supermarketuri ca vânzători, în lanțurile de fast-food ca lucrători comerciali sau ospătari în restaurante. Salariile oferite în aceste domenii se situează în general între 2.500 și 3.000 de lei lunar.
Situația stă un pic mai bine decât anul trecut, când 53 de licee înregistraseră o rată de promovare zero. Conform reglementărilor recente, liceele care nu înregistrează niciun candidat promovat în sesiunile anterioare de Bacalaureat nu vor putea propune cifre de școlarizare pentru clasa a IX-a cu frecvență zi în anul următor.
19 dintre cele 50 de licee au avut doar câte un singur candidat, iar în trei dintre ele candidații nu s-au prezentat la examen, scrie edupedu.ro. Un exemplu elocvent este Liceul Teoretic „Dr. P. Boros Fortunat” din Zetea, județul Harghita, unde cei 23 de candidați nu au reușit să obțină media de trecere. Anul anterior, liceul avusese o rată de promovare de doar 11%, cu 9 candidați înscrisi.
Citeste si EDU.RO Ierarhia candidaților pentru admiterea la liceu 2024. Calendarul pentru repartizarea la liceu
Aceste date sunt relevante în contextul aplicării Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, care impune restricții asupra liceelor cu performanțe slabe în promovarea Bacalaureatului.
Iată lista celor 50 de licee în care niciun absolvent nu a promovat examenul maturității:
Ministrul Educației a precizat că liceele în care niciun elev nu a luat Bacul nu mai au dreptul să înscrie elevi în clasa a IX-a în anul școlar 2024-2025. În același timp, aceste unități de învățământ vor fi monitorizate de inspectoratele școlare.
“Ca și anul trecut, ei nu vor mai putea școlariza pentru clasa a IX-a, celelalte generații mergând în continuare, dar ele sunt, în același timp, într-un proces de monitorizare de către inspectorate. De asemenea, ele au fost analizate și prin studiile pe care le-am făcut. Unele dintre ele sunt cazuri absolut speciale: fie sunt cu foarte puțini copii și sunt, mă rog, zone extrem de defavorizate, fie unele dintre ele sunt chiar licee, care școlarizează copii cu cerințe educaționale speciale.
Deci, eu cred că în acele cazuri fiecare unitate de învățământ trebuie analizată nu numai din punct de vedere cantitativ, ci și din punct de vedere calitativ, adică trebuie să vedem care sunt cauzele și să încercăm să le adresăm. Pe termen lung, așa cum spuneam, testarea standardizată anuală va permite identificarea eventualelor dificultăți în învățare sau a golurilor în învățare mult mai devreme, pentru a nu ajunge la examenul de Bacalaureat la o nepromovare”, a spus ministrul Ligia Deca.