Concediu în vilele de protocol ale familiei Ceaușescu. Construite în 1970, acestea nu au avut parte de mari modificări, turiștii vor putea regăsi mobilierul sau chiar arhitectura din acea perioadă.
Te-ar putea interesa și Reacția furibundă a lui Nicolae Ceaușescu atunci când a aflat că Serghei Mizil s-a spălat cu icre negre pe față: „Un element descompus”
Cândva acolo își petreceau vacanțele familia Ceaușescu, dar în prezent celebrele vile de la malul mării pot fi acum închiriate în regim turistic.
În anul 1970 în stațiunea Neptun, Nicolae Ceaușescu construia un complex de vile luxoase.
Pe atunci, vilele au fost vizitate de toate personalitățile comuniste ale perioadei. Acum, însă, le-au cumpărat investitori privați și le-au tranformat în apartamente de lux ce pot fi închiriate de turiști.
„Din fostele vile de protocol avem posibilitatea înspre închiriere către turiști aproximativ la un număr de cinci vile. Dintre acestea, un număr de trei vile sunt renovate la un standard modern, trei stele sau patru stele, în funcție de vilă, pot fi închiriate pe apartamente, dar avem și vile din anii de atunci, păstrate la un confort cât se poate de bun, dar nerenovate.
Și pot fi închiriate și acelea la cheie. Se pot închiria și turiștii vor da față în față cu vremurile de atunci. Ele au partea de mobilier din lemn masiv care sunt cât de bine s-a putut, întreținute ușile, pardoseala”, spune Relu Cărpraru, manager agenţie de turism.
Persoanele care își doresc să își petreacă liberele în vila lui Ceaușescu vor trebui să plătească pentru un apartament de două camere de la 360 lei pe noapte la început și sfârșit de sezon, în timp ce în mijlocul sezonului prețul ajunge la 800 lei pe noapte.
Nicolae Ceaușescu avea în fiecare județ din țară cel puțin o vilă de protocol, cabane de vânătoare sau case de odihnă. În anii ’80, acesta deținea peste o sută.
Acesta era cel mai adesea văzut la vilele pe care le deținea în Predeal, Neptun și Scroviștea.
După ce acesta a fost omorât, proprietarii vilelor au devenit conducătorii noului regim.
Spre exemplu, Palatul Primăverii a fost foarte bine păstrat după Revoluţie și poate fi vizitat de turiști.
„Vrem ca vizitatorii noștri să vadă cum a trăit și omul Ceaușescu, în intimitatea sa, dincolo de șeful de stat atât de cunoscut în România și în afara țării. Ce pasiuni avea, ce-i plăcea să facă în casă, cum se instruia în particular, ce colecție de artă a strâns în locuință”, se arată pe site-ul clădirii din Neptun.