Guvernul va aproba astăzi, 11 iulie, printr-o hotărâre, Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale 2024 – 2027. Obiectivul principal este adoptarea tehnologiilor atât în domeniul economic, cât și în societate.
„Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale (SN-IA) are obiectivul de contribui la strategia României privind adoptarea tehnologiilor digitale în economie şi societate în condiţii de respectare a drepturilor omului şi de promovare a excelenţei şi încrederii în IA. SN-IA va sprijini administraţia publică centrală din România să susţină, în mod fundamentat, eforturile de standardizare, operaţionalizare şi reglementare a dezvoltării IA şi de potenţare a efectelor pozitive ale acesteia, va contribui decisiv la evidenţierea şi valorificarea potenţialului inovativ naţional în domeniul IA, precum şi la gestionarea riscurilor pe care le prezintă evoluţia IA. În egală măsură, strategia naţională va asigura o aliniere a demersurilor României cu direcţiile strategice la nivel european privind regulile comune aplicate serviciilor digitale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Agerpres.
Una din trei companii din România folosește un instrument de inteligență artificială, iar patru din zece iau în considerare să implementeze inteligența artificială în viitorul apropiat. Mai mult, în următorii cinci ani, se așteaptă ca 14 milioane de locuri de muncă să dispară, arată o analiză făcută de Forumul Economic Mondial.
În același timp, adoptarea tehnologiei la scară largă ar putea duce la creșterea PIB-ului cu până la 16 miliarde de euro în următorii 10 ani. 40% dintre firmele din România plănuiesc să investească în A.I. în următorii cinci ani. Principalul obstacol este reprezentat de costul tehnologiei, care poate fi depășit cu sprijin guvernamental, investiții în educație și inițiative inovatoare, arată un alt studiu, realizat de Google.