Ortodoxe: Sfânta Veronica
Greco-catolice: Sf. m. Proclu și Ilarie
Romano-catolice: Sf. Ioan Gualberto, abate; Fer. David, m.
Sfânta Veronica s-a născut în Banias, localitate cunoscută și sub numele de „Cezareea lui Filip”, în nordul Țării Sfinte. Suferind timp de 12 ani de o boală femeiască, Veronica a fost vindecată de Iisus Hristos. În semn de recunoștință și slavă adusă lui Dumnezeu, Veronica a comandat o statuie de bronz reprezentându-l pe Mântuitor ținând mâna unei femei îngenuncheate. Statuia a fost amplasată în fața casei ei, iar la baza acesteia se afla o plantă vindecătoare, scrie crestinortodox.ro
Sfânta Veronica este cunoscută și pentru gestul său de compasiune, când a șters cu o maramă fața lui Iisus Hristos în drumul său spre Golgota. Chipul lui Hristos ar fi rămas imprimat pe maramă, aceasta devenind „prima icoană nefăcută de mâna omenească”. După o viață de nevoințe duhovnicești, Sfânta Veronica a trecut la cele veșnice, lăsând în urmă o moștenire spirituală profundă.
Folositoare caldă câștigându-te pe ține, ne rugăm ție, noi, nevrednicii, și că ceea ce ai arătat chipul lui Iisus Hristos, dăruiește-ne să-L vedem și noi, în viață cea veșnică, ca să te cinstim și să-ți cântăm: Bucură-te, Veronica, mironosița lui Hristos!
O, preamilostivă Sfânta Veronica, care te-ai învrednicit de minunea cea nespusă a primirii Sfintei Mahrame, primește acum și această rugăciune ce-ți aducem ție și aprinde întru noi flacăra iubirii de Dumnezeu, Mântuitorul nostru, ca împreună cu tine să ne învrednicim a cânta în Împărăția lui Dumnezeu: Aliluia!