Povestea tânărului de 10 la Bacalaureat, închis într-un centru de detenţie. Deși se află într-un centru destinat minorilor care comit infracțiuni, Andrei a dorit să i se ofere o a doua șansă pentru a studia și a-și construi o carieră în domeniul juridic. Calea nu a fost ușoară, deoarece, pentru a susține Bacalaureatul, trebuia să fie înscris la un liceu. A fost respins de mai multe unități școlare din cauza stigmatizării asociate statutului său de deținut. După multe încercări, a găsit înțelegere la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”.
„În total, a primit trei ani de detenție. La noi a fost transferat acum șapte luni, iar în noiembrie anul acesta, când va ispăși jumătate din pedeapsă, ar putea fi eliberat condiționat. Însă, până atunci, a vrut să-și continue studiile, iar noi am făcut tot posibilul să-l susținem” a declarat Camelia Enache, comisar șef de poliție penitenciară și directorul adjunct al instituției, cea care se ocupă cu reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, plasate în centru, pentru Adevărul.
Andrei a promovat examenul de Bacalaureat cu notele 10 la Matematică, 9,40 la Limba și literatura română și 8,75 la Fizică. Aceste rezultate remarcabile demonstrează că determinarea și dorința de a reuși pot depăși orice obstacol.
„În mod normal, ar trebui să stăm câte patru în cameră. Dar, pentru că în centru nu este foarte aglomerat, ni s-a permis să stăm câte doi. Colegul meu m-a ajutat mult în această perioadă, la fel și domnii supraveghetori care ne lăsau noaptea lumina aprinsă în cameră. Așa am învățat: colegul mă asculta la lecții și verifica ce știu. Ne-am luptat amândoi cu somnul și am pierdut împreună multe nopți”, a dezvăluit Andrei.
„Andrei a citit foarte mult pentru a se pregăti la Limba română. L-am lăsat să stea în bibliotecă, să ajute acolo, să fie lângă cărți, aproape de ele, să-i fie cât mai ușor să citească. Și a citit foarte mult. Nota de la română este muncită pe brânci”, a mărturisit Camelia Enache.
La Matematică și Fizică, în schimb, lucrurile au stat puțin diferit. Andrei a fost ajutat de o profesoară de matematică, Anișoara Tacciu, un dascăl care predă în incinta centrului de detenție și cu care băiatul a făcut meditații intensiv.
„Am aflat întâmplător despre situația lui Andrei, m-a impresionat faptul că vrea în continuare să învețe, că vrea să dea Bacalaureatul, că-l preocupă școala. Și mi-am zis, de ce nu? Dacă pot să-l ajut, o s-o fac! Și eu am un băiat acasă. Mai mare, ce-i drept. Și m-am gândit așa: păi, dacă ar fi fost copilul meu în locul lui? Sau dacă aș fi fost eu în locul mamei ăleia? Cam de la asta a pornit totul. Am încercat să-l pun în locul copilului de acasă și pe mine în locul mamei lui. Însă, pe atunci, mă gândeam că l-aș putea ajuta să treacă examenul, nici vorbă să-l ia cu nota 10. Vă dați seama ce surpriză am avut când am realizat cât potențial are acest copil”, a spus Anișoara Tacciu.