Ce spune despre tine ora la care adormi. Concluziile oamenilor de știință

Ora la care adormi poate dezvălui mai multe lucruri despre tine. Oamenii de știință au investigat impactul duratei și calității somnului.
Filip Stan
12 iul. 2024, 09:28
Ce spune despre tine ora la care adormi. Concluziile oamenilor de știință

Ora la care adormi poate spune multe lucruri despre tine. Potrivit unei cercetări realizate recent, se pare că ideea că cei care adorm foarte târziu se luptă să facă ceva în timpul zilei ar trebui revizuită, scrie The Guardian.

Se pare că programul nocturn ar putea avea efecte benefice asupra capacităților cognitive, sugerează cercetările, conform cărora oamenii care se identifică drept păsări de noapte ar putea avea un coeficient de inteligență mai mare decât cei care se culcă devreme.

O echipă de cercetători de la Imperial College din Londra, coordonată de profesori universitari, a analizat datele din UK Biobank. Studiul a inclus peste 26.000 de participanți, care au fost evaluați prin teste de inteligență, raționament, timp de reacție și memorie. Oamenii de știință au investigat impactul duratei și calității somnului, precum și cronotipul participanților (care indică perioada din zi în care oamenii sunt productivi și atenți).

Ce arată despre tine ora la care adormi. Concluziile unui studiu

Rezultatele au arătat că persoanele nocturne și cele cu un cronotip intermediar au prezentat funcții cognitive superioare comparativ cu cei care preferă să se trezească devreme, denumiți „ciocârlii”. Se pare că obiceiul de a se culca târziu este strâns legat de creativitate. Artiști renumiți ca Henri de Toulouse-Lautrec, James Joyce, Kanye West și Lady Gaga sunt cunoscuți pentru preferința lor de a lucra noaptea.

Totuși, chiar dacă politicieni celebri precum Margaret Thatcher, Winston Churchill și Barack Obama se descurcau cu puține ore de somn, studiul a subliniat importanța duratei somnului pentru sănătatea creierului. Persoanele care dorm între șapte și nouă ore pe noapte au obținut cele mai bune rezultate la testele cognitive.

Dr. Raha West, autorul principal și cercetător clinic la departamentul de chirurgie și cancer de la Imperial College London a spus că „În timp ce înțelegerea și lucrul cu tendințele naturale de somn este esențial, este la fel de important să vă amintiți să dormiți suficient, nici prea mult, nici prea puțin. Acest lucru este esențial pentru a vă menține creierul sănătos și funcționând la cel mai bun nivel.”

Citește și: Care e ora ideală de somn. Medicul Vlad Ciurea: „Nu știm să ne odihnim”

În același timp, prof. Daqing Ma, co-lider al studiului, a declarat că „Am constatat că durata somnului are un efect direct asupra funcției creierului și credem că gestionarea proactivă a tiparelor de somn este foarte importantă pentru stimularea și protejarea modului în care funcționează creierul nostru.

Citește și: Strategii naturale pentru echilibrul hormonal, un somn odihnitor și reducerea stresului

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
Playtech.ro
Bancnotele româneşti din 1999 care se vând acum cu zeci de mii de lei. Verifică seria şi vezi dacă ai o mică avere în casă!
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se construiește un TGV românesc. Trenuri rapide, cu 200 km/h
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Exclusiv! Ioana Tufaru, prinsă că bea alcool și fumează în timp ce este gravidă! VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai