Mugur Isărescu a declarat, recent, că politica monetară și funcțiile băncilor centrale se schimbă. Dacă în trecut, principalul obiectiv era stabilitatea prețurilor, acum, stabilitatea financiară este o prioritate a băncilor centrale, iar asta din cauza crizelor din ultimii ani.
“În ultimi ani a apărut macroprudenţialitatea. Acei talibanii care ziceau că se rezolvă toate celelalte cu stabilitatea preţurilor au intrat aşa într-un declin. Am fost şi eu cu stabilitatea preţurilor, că asta era. Am fost şi eu taliban ca să zic aşa în anii ‘90 până când am dat cu capul de realităţi. Nu uitaţi că eu am dat doctoratul în perioada comunismului pe flexibilitatea cursului valutar. Ziceam da, flexibilitate, flotare liberă, dar eu în ’88-‘89 când am susţinut teza vorbeam de capitalişti, să fie flotare liberă. Nu mă gândeam. Când am ajuns pe scaunul de guvernator şi am dat cu capul de realităţi am văzut cât de importantă este stabilitatea financiară”, a spus Isărescu la prezentarea lucrarii “Stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială”, care îi are ca autori pe Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei, potrivit Ziarul Financiar.
Mai mult, Mugur Isărescu a recunoscut că a fost încurajat în acest sens de economistul Andrew Crockett, fostul director general al Băncii Reglementelor Internaționale. „A venit special la București și mi-a spus, apropo de discuțiile pe care le avem cu stabilitatea…Ne tutuiam. Îmi zice: „Mugur, să nu cumva să lași cursul să se aprecieze, că România va fi termintă dacă cade sub 3 lei.” M-a întărit sufletește, bineînțeles, că nu era oricine. Și dintre foștii colegi de la Banca Națională erau suficient de mulți, câțiva mai sunt prin sală, pe aici, care spuneau: Hai domnule, lăsați cursul liber, să se întărească”, a mai spus acesta.
Citește și: Mugur Isărescu a împrumutat statul român cu 647.000 de lei în 2023. Ce avere are guvernatorul BNR
Guvernatorul Băncii Naționale a României a subliniat că după intrarea în Uniunea Europeană, am fost descoperiți de către capitalul străin, cursul de schimb începând să fie apreciat. Totodată, acesta susține că libera circulaţie a capitalurilor nu are legătură cu fundamentele din economia românească, o firmă nu poate să-şi crească productivitatea cu 20% cât ai tu aprecierea cursului. Odată închisă, o firmă nu mai poate fi deschisă deoarece muncitorii au plecat în altă parte, o fabrică nu funcţioneaza ca un kiosk.
Citește și: Mugur Isărescu, veşti bune pentru români. De când scad ratele la credite