Cele mai periculoase dispozitive din casă. Cum te pot afecta televizorul, priza și tableta

Cele mai periculoase dispozitive din casă. Potrivit unui comunicat de presă al producătorului de soluţii antivirus, în fiecare locuinţă se regăsesc, în medie, 21 de dispozitive conectate la Internet, iar în fiecare zi au loc în jur de zece atacuri care vizează reţelele de acasă.
Alina Costache
13 iul. 2024, 14:07
Cele mai periculoase dispozitive din casă. Cum te pot afecta televizorul, priza și tableta
Cele mai periculoase dispozitive din casă

Cele mai periculoase dispozitive din casă. Televizoarele inteligente, routerele şi camere IP se află în topul celor mai nesigure dispozitive din locuinţe, arată un raport întocmit de Bitdefender şi producătorul de echipamente pentru reţele Netgear.

Pe măsură ce echipamentele inteligente dispun de funcţionalităţi tot mai sofisticate precum conexiuni la Internet şi capacităţi multimedia, acestea tind să devină tot mai expuse la atacuri cibernetice. Totodată, reglementările de securitate slabe aplicate de furnizori transformă aceste dispozitive într-o ţintă atractivă pentru atacatori„, susţin specialiştii.

Citește și: Incident de securitate la dezbaterea privind proiectul de Lege pentru securitatea și apărarea cibernetică a României. Un colaj de imagini cu conținut explicit pentru adulți, afișat pe ecranul din sală

Cele mai periculoase dispozitive din casă

Printre cele mai populare dispozitive dintr-o locuinţă inteligentă se află: televizoarele (27%), telefoanele mobile sau tabletele (28%), calculatoarele sau laptopurile (12%) şi consolele (2%).Analiza de specialitate a scos în evidenţă faptul că, în 2023, cele mai multe vulnerabilităţi descoperite au afectat televizoarele smart (34%), prizele inteligente (18%) şi aparatele de înregistrare video DVR (13%).

Majoritatea încercărilor de compromitere depistate în 2023 se bazează pe vulnerabilităţi comune, deja cunoscute, cu un grad de severitate ridicat (10). De altfel, atacatorii evită să folosească vulnerabilităţi cu impact mediu (cu un scor 6 sau mai mic) şi doar o mică fracţie a atacurilor exploatează parolele slabe sau autentificarea nesecurizată.

Principalul tip de atac identificat rămâne cel de manipulare a erorilor de cod, overflow, (28%), urmat de Denial of Service, atacuri care întrerup buna funcţionare a dispozitivelor IoT (27%) şi atacurile care vizează execuţia de cod periculos (13%)„, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte predicţiile pentru anul 2024, experţii în securitate cibernetică susţin că, în contextul creşterii numărului de dispozitive conectate la internet, vor fi adoptate noi legi sau reglementări la nivel de industrie, precum protocoale de criptare, actualizări periodice de securitate şi mecanisme mai robuste de autentificare, pentru a asigura protecţia şi confidenţialitatea utilizatorilor.

Totodată, va fi nevoie de o consolidare a securităţii lanţurilor de aprovizionare pentru protejarea dispozitivelor IoT împotriva componentelor contrafăcute şi a altor factori care ar putea afecta funcţionarea acestora.

Bitdefender îndeamnă atât utilizatorii de acasă, cât şi angajaţii să fie conştienţi de dispozitivele inteligente active din reţelele lor şi să le actualizeze constant cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

În cazul în care unele dispozitive sunt depăşite, acestea trebuie înlocuite cu modelele mai noi.Raportul se bazează pe date colectate de la 3,8 milioane de case inteligente din întreaga lume, protejate de tehnologia Netgear Armor powered by Bitdefender.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...