Perioadele caniculare nu sunt numai extrem de neplăcute din cauza disconfortului termic, ci și din cauza facturilor la curtentul electric, care pot crește semnificativ. Aerul condiționat este unul dintre cei mai mari consumatori de curent. În funcție de cum decidem să îl setăm, ne putem „ajuta” portofelul să nu aibă prea mult de suferit.
Facturile pot crește semnificativ, de până la două sau chiar trei ori, în cazul în care setăm aparatul de aer condiționat la o temperatură scăzută. Un calcul simplu arată că pentru un apartament cu două camere, factura poate ajunge până la 350 de lei doar din cauza utilizării excesive a aerului condiționat.
Specialiștii atrag atenția că, în cazul în care nu folosim eficient aparatul de aer condiționat, factura la energie electrică poate dezechilibra serios bugetul. O recomandare este să menținem aparatul pornit pe parcursul întregii zile, la o temperatură mai ridicată, în loc să-l pornim la putere maximă doar pentru câteva ore. Mulți oameni nu sunt conștienți de aceste aspecte.
Filtrele care nu sunt curățate regulat pot crește artificial consumul de energie. Dacă diferența dintre temperatura de afară și cea din interior este mare, factura poate să fie de două ori mai mare comparativ cu o lună de primăvară, de exemplu.
„Un grad Celsius poate să determine, la nivelul unui apartament de 32 m/p, o creștere sau o scădere a facturii cu 3%. Un 24-25 de grade este o temperatură care nu determină un consum foarte mare de energie, dar totuși, ne creează o senzație plăcută”, a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie
„Dacă unitatea exterioară este poziționată într-o zonă în care beneficiază de umbră naturală, acest lucru ne-ar ajuta să economisim energia electrică și până la 10%. Vom ține în priză aparatele de aer condiționat cel puțin până săptămâna viitoare, când ar putea fi extins codul roșu”, a mai detaliat Marian Moise, reprezentantul unei firme de profil.