Ce semnifică punctele negre de pe roșii. Dacă le vezi, nu mai consuma tomatele!

Mulți dintre noi au observat că, după o perioadă de timp, pe unele roșii apar puncte mici și negre. Cu toate acestea, puțini stiu ce înseamnă acestea, de fapt și de ce nu mai este bine să le consumăm.
Alina Costache
14 iul. 2024, 17:03
Ce semnifică punctele negre de pe roșii. Dacă le vezi, nu mai consuma tomatele!
Ce semnifică punctele negre de pe roșii. Dacă le vezi, nu mai consuma tomatele!

Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente vegetale din lume, însă puțină neatenție la acestea poate duce la probleme. Cu siguranță am obsevat toți punctele mici și negre de pe tomatele cumpărate. Posibil să le fi ignorat complet, însă nu este deloc cel mai bun lucru de făcut în cazul lor.

Citește și: Cum deosebim tipurile de roşii din piaţă, cum le alegem pe cele mai gustoase

Ce semnifică punctele negre de pe roșii

Ca să poți și tu să te ferești, află că punctele negre de pe roșii reprezintă mucegaiul care se dezvoltă pe tomatele alterate. Aceste microorganisme pot elibera în fruct compuși foarte toxici pentru organism. Consumul accidental al unei roșii alterate nu este o problemă majoră, însă dacă are loc în mod repetat, acest obicei poate duce la diferite boli din cauza acumulării substanțelor toxice.

Experții ne avertizează spunând că unele alimente mucegăite pot fi consumate în siguranță, dar sunt și altele care pot crește riscul de cancer.

„Există anumite mucegaiuri nobile. Mucegaiurile nobile sunt Penicillium Camemberti, Penicillium Roqueforti, Penicillinum specific salamurilor crude uscate. Teoretic sunt testate și nu generează compuși numiți micotoxine”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, la Antena 3 CNN.

Pe lângă aceste muceiaguri nobile, există și tipuri care generează micotoxine, periculoase pentru corpul uman. Printre alimentele care pot dezvolta compuși toxici sunt pâinea, cerealele și laptele. Toate acestea trebuie testate pentru micotoxine.

„Pe de altă parte avem mucegaiuri precum Fusarium, Aspergillus, adică niște toxine generate, de aceea sunt mico, pentru că sunt generate de mucegaiuri. Pâinea mucegăită poate fi mucegăită cu Fusarium și poate avea micotoxine. Și laptele, ca materie primă, poate avea micotoxine, datorită faptului că animalul a consumat furaj mucegăit. Deci trebuie testat inițial pentru micotoxine, iar laptele se testează pentru această micotoxină, aflatoxina M1. Sunt niște compuși care sunt hepatotoxici și se acumulează. Din păcate, tehnologic, nu putem scăpa de ei. Nu putem să spunem că, la fel ca la bacterii, fierbem mai bine mâncarea sau prăjim mai bine micii și am scăpat de respectivii compuși”, a mai spus directorul ICA.

În ceea ce privește roșiile, este important să inspectăm tomatele și să le evităm dacă prezintă semne de deteriorare. Alimentele trebuie păstrate în condiții adecvate de depozitare pentru a preveni apariția mucegaiului și a altor forme de contaminare.

„O felie de pâine, odată ce este o mucegăită, nu trebuie consumată. Și este bine să nu o consumăm. Mai mult, dacă pâinea s-a mucegăit, nu este bine să curățăm mucegaiul de pe pâine și să o consumăm. Pentru că acea substanță difuzează. La fel și în cazul legumelor și fructelor. Odată ce s-au alterat, de exemplu, sunt acele roșii care au niște punctișoare negre. Acelea sunt niște microorganisme care pot genera, în întregul produs, compuși care sunt toxici pentru organism.

Nu o să ne fie rău în momentul acela, pentru că acea toxicitate se manifestă prin acumulare. Dar mâncăm astăzi, mâncăm mâine, mâncăm poimâine și declanșăm anumite reacții în organism. Clădim ceva rău. Stimulăm anumite celule pe care noi nu ne-am dori să le avem sau să se dezvolte. Și apar cancerele”, a mai explicat directorul Institutului Național de Cercetare Alimentară.

Citește și: Ce se ascunde în roșiile de supermarket! Descoperirea șocantă făcută de un român. Ce s-a întâmplat cu tomatele după ce le-a cumpărat

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbări în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai