Cum își pot găsi un loc de muncă absolvenții la început de drum

Finalizarea studiilor universitare este un motiv de mândrie și ușurare pentru studenți. Însă marea provocare abia începe pentru proaspeții absolvenți - intrarea pe piața muncii și obținerea unui loc de muncă bun. Acest lucru poate părea intimidant la prima vedere, având în vedere că unele companii caută candidați cu experiență solidă de muncă. Însă recrutorii sunt deschiși și către absolvenți ce vin cu forțe proaspete și mult entuziasm.
Alina Costache
15 iul. 2024, 14:55
Cum își pot găsi un loc de muncă absolvenții la început de drum

Începutul verii este perioada în care studenții termină facultatea, așadar piața locurilor de muncă primește un nou val de candidați. Aceștia trebuie să facă tranziția către viața profesională și să fie pregătiți să pună în practică noțiunile învățate de-a lungul perioadei de studii. Indiferent de domeniul în care activează, studenții trebuie să știe care sunt pașii de urmat atunci când aplică la un loc de muncă.

Jobul visat te așteaptă

Piața locurilor de muncă este foarte dinamică, așa că absolvenții de studii care abia își fac intrarea trebuie să fie pregătiți pentru un mediu alert și foarte competitiv. Așadar abilitățile de a se adapta și de învăța rapid sunt calități esențiale pentru a face față provocărilor care vin cu primul loc de muncă.

Din fericire pentru ei, companiile sunt dispuse să investească în instruirea tinerilor în cadrul companiilor, pentru a dezvolta adevărați profesioniști. Acestea știu să recunoască potențialul ridicat al proaspeților absolvenți, precum și perspectiva nouă și ideile inovatoare cu care contribuie la creșterea companiei. Așadar, fie că vorbim de cursuri, calificări suplimentare sau mentorate la locul de muncă, tinerii au multe oportunități de învățare atunci când sunt la început de drum în parcursul lor profesional.

Însă pentru a putea accesa aceste oportunități, un absolvent trebuie mai întâi să obțină locul de muncă visat. Primul pas este să-și stabilească un plan în ceea ce privește domeniul de interes și care sunt cerințele de studii sau aptitudinile necesare. Mai departe, sunt câteva etape ce trebuie parcurse pas cu pas pentru maximizarea șanselor de a fi chemat la un interviu și a obține slujba pe care și-o dorește.

 

Ce pot face proaspeții absolvenți ca să-și crească șansele de a obține un job

Proaspeții absolvenți trebuie să știe câteva noțiuni esențiale despre procesul aplicării la locurile de muncă, pentru a avea mai multe șanse de a obține jobul dorit. Înainte de toate, aceștia trebuie să stabilească care este aria lor de interes și dacă studiile absolvite sau calificările lor se potrivesc cu cariera pe care doresc să o dezvolte.

Ce pași să urmeze un absolvent în căutare de loc de muncă:

Pregătirea unui CV – alegerea unui model de CV profesional și redactarea sa corectă sunt esențiale pentru cei care vor să obțină un loc de muncă. Un Curriculum vitae trebuie să cuprindă informații esențiale ale persoanei, precum numele complet și datele de contact. Cei care nu au prea multă experiență profesională sau deloc pot pune accentul pe secțiunea de educație, pe calificările obținute și pe competențele digitale sau interpersonale. Un CV trebuie să se întindă în general pe o pagină, iar datele prezentate să fie clare, concise și să creeze o impresie pozitivă potențialilor angajatori.

Scrisoare de intenție – adăugarea unei scrisori de intenție este un pas important în procesul de recrutare. Aceasta trebuie personalizată pentru fiecare aplicație, pentru că în felul acesta recrutorii văd că absolventul a studiat cu atenție anunțul și a depus un efort pentru a fi specific. Scrisoarea de intenție trebuie să menționeze clar rolul vizat, de ce absolventul este candidatul ideal pentru post și calitățile principale ale acestuia.

Selectarea unor joburi potrivite – există numeroase website-uri de recrutare sau anunțuri în publicații specifice pentru găsirea unui loc de muncă. Platformele specifice oferă de obicei și posibilitatea de a urmări candidaturile și în ce etapa procesului de recrutare se află cererea. Alegerea mai multor medii diferite pentru găsirea locurilor de muncă este indicată pentru a avea cele mai bune șanse de a găsi anunțuri compatibile.

Trimiterea aplicației prin e-mail – cei care trimit aplicația la un job prin e-mail trebuie să țină cont de câteva reguli simple. Subiectul acestuia trebuie să fie cât mai clar, iar conținutul e-mailului trebuie să fie cât mai clar și concis, fără date inutile. Cea mai indicată este adresarea directă către managerul de recrutare și un scurt text din care să se înțeleagă din prima intenția și scopul mesajului.

Pregătirea unui interviu – absolvenții ce au fost chemați la un interviu trebuie să se pregătească temeinic pentru această etapă. Listarea clară a intențiilor și abilităților ce îi recomandă pentru acest post este esențială. De asemenea, studierea atentă a anunțului de angajare poate da indiciile cruciale despre candidatul ideal pe care îl caută compania.

 

”Voluntariatul este considerat experiență de muncă validă”, spun experții în carieră

Ce e cel mai important în procesul căutării unui loc de muncă pentru tinerii absolvenți? Să fie proactivi și să arate multă dedicare pentru domeniul de activitate ales, conform unor experți în carieră. Spre exemplu, implicarea în diverse probleme ale comunității conexe cu domeniul vizat de absolvenți este o strategie puternică. Aceștia explică: ”Dacă nu ai încă experiență practică, internship-urile și voluntariatul sunt modalități excelente de a acumula experiență relevantă și de a-ți dezvolta abilitățile. Aceste oportunități pot adăuga valoare CV-ului tău și te pot ajuta să te diferențiezi de alți candidați, mai ales în domeniile unde este concurență mare.”

Un alt sfat valoros este participarea la diverse evenimente de networking, care ajută la dezvoltarea profesională a tinerilor absolvenți. Aceste conferințe, workshop-uri sau alte adunări reprezintă ocazia perfectă pentru acești tineri să ia pulsul tendințelor din domeniu. Ei pot afla și care sunt oportunitățile, dar și provocările din domeniul ales. Acest tip de evenimente le oferă și șansa de a construi relații importante cu profesioniști din domeniu, precum mentori, potențiali angajatori sau colegi de breaslă. Oportunitățile de învățare sunt nelimitate, iar interesul demonstrat pentru domeniul pe care îl vizează va fi apreciat de către angajatori.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...