Cum poți să scapi definitiv de colesterolul rău! Care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul tău

Un colesterol mărit ne face victime sigure ale problemelor cardiovasculare. Multe produse de origine animală, precum carnea și produsele lactate, conțin grăsimi saturate, în timp ce produsele de tip fast food și dulciurile ori produsele de patiserie au în compoziție grăsimi trans.
Filip Stan
16 iul. 2024, 22:20
Cum poți să scapi definitiv de colesterolul rău! Care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul tău
Cum poți să scapi definitiv de colesterolul rău! Care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul tău

Există două tipuri principale de colesterol: colesterolul rău (lipoproteine cu densitate joasă sau LDL) și colesterolul bun (lipoproteine cu densitate mare sau HDL). Importanța alegerii alimentelor pentru influențarea nivelului de colesterol nu poate fi subestimată. De obicei, alimentele bogate în colesterol sunt și surse semnificative de grăsimi saturate.

Grăsimile saturate și colesterolul se găsesc în principal în produsele de origine animală, precum carnea grasă, produsele lactate bogate în grăsimi, pielea de pasăre și produsele de panificație. Ovăzul și cerealele sunt excelente surse de fibre solubile. Un mod ideal de a începe ziua este să consumi un bol de fulgi de ovăz sau brioșe din tărâțe de ovăz. Leguminoasele, cum ar fi fasolea uscată, lintea și mazărea despicată, sunt și ele surse valoroase de fibre solubile. În categoria legumelor fără amidon se regăsesc sparanghelul, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, roșiile, ardeii, țelina, morcovii, verdețurile și ceapa.

Citește și: Selly răspunde acuzațiilor privind consumul de substanțe interzise la festivalul său, „Beach, Please”: „Organizarea festivalului a fost impecabilă”

Consumul regulat de nuci, migdale, alune, semințe de chia și semințe de in poate crește nivelul de HDL și reduce trigliceridele. Poți adăuga semințe de dovleac sau de floarea-soarelui pe salate sau semințe de chia și de in în ovăz, clătite din cereale integrale sau iaurt grecesc. Fructele de pădure, precum murele, afinele, zmeura, rodia și căpșunile, sunt bogate în fibre solubile și au un conținut scăzut de zahăr. De asemenea, merele, bananele și perele sunt bune surse de fibre solubile.

Înlocuiește bucățile grase de carne roșie, cum ar fi carnea de vită, porc, vițel și miel, cu pește gras, precum somonul, heringul, tonul sau macroul, deoarece aceștia oferă acizi grași omega-3 antiinflamatori. Poți opta pentru ton în locul unei fripturi tradiționale sau o chiftea de somon în locul unui burger.

Uleiul de măsline extra virgin este sărac în grăsimi saturate și bogat în acizi grași mononesaturați, benefici pentru sănătatea inimii. Avocado are proprietăți similare, conform Cleveland Clinic.

Alimente care îți măresc colesterolul

Un colesterol mărit ne face victime sigure ale problemelor cardiovasculare. Multe produse de origine animală, precum carnea și produsele lactate, conțin grăsimi saturate, în timp ce produsele de tip fast food și dulciurile ori produsele de patiserie au în compoziție grăsimi trans. Colesterolul se acumulează în pereții arterelor și contribuie la formarea plăcii, un depozit dur care îngustează și blochează arterele. Atunci când se acumulează placa, inimii îi este mai greu să circule sângele și oxigenul, ceea ce poate provoca dureri în piept sau dificultăți de respirație la efort crescut.

Dacă se formează un cheag de sânge la locul unei plăci dislocate într-o arteră îngustată, acesta poate bloca circulația sângelui către creier sau către inimă. Acum se determină, de fapt, colesterolul bun de cel rău. Colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL) este cel bun, de care organismul are nevoie. Colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), însă, este cel ce poate cauza angina pectorală, accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

Ficatul este o foarte bună sursă de fier, mineral care poate fi benefic pentru sănătate. Totuși, are un conținut ridicat de colesterol, ce este depozitat în ficat, iar nivelurile cele mai mari de colesterol în cărnurile ce provin de la diverse animale se găsesc în organe precum ficatul. Specialiștii spun că nu trebuie să consumăm mai mult de 300 mg de colesterol (doza recomandată pentru un adult sănătos). O porție de 85 g de ficat de vită, d eexemplu, are 331 mg de colesterol, astfel că cel mai bine ar fi evitate aceste preparate, mai ales de către cei cei știu că au deja un colesterol mărit.

Nu cartofii sunt problema aici, ci ingredientele cu care se prepară, alături de această legumă, piureul. Multe rețete conțin unt, smântână dulce, lapte integral, smântână fermentată și cremă de brânză. Astfel, cartoful sănătos se transformă într-o bombă calorică, plină de grăsimi saturate. Cel mai bine, în acest caz, este ca leguma să fie consumată simplă, fără alte ingrediente adăugate.

Unele tipuri de fructe de mare sunt benefice pentru sănătate, însă altele sunt pline de grăsimi. De exemplu, homarul nu reprezintă o alegere alimentară, mai ales dacă nivelul colesterolului unei persoane este deja mari ori suferă de probleme cardiovasculare. O porție de 85 g de homar conține 61 mg de colesterol, iar dacă se adaugă și untul în care poate fi servită această carne, rezultatul nu este deloc unul bun pentru sănătate. În cauzl fructelor de mare, cele mai bune alegeri sunt cele gătite la cuptor sau la grătar.

Prea mult alcool în organism crește tensiunea arterială și valoarea trigliceridelor, pe când consumul moderat de băuturi alcoolice (cel mult 5 grame pe zi) poate să scadă riscul de boli cardiovasculare. Cercetările arată că un consum sporit de alcool crește riscul de a dezvolta probleme la nivelul funcționării inimii, începând de la 30 de grame pe zi (în cazul femeilor) și de la 45 de grame (în cazul bărbaților).

O dietă bogată în carbohidrați rafinați, ca pâinea albă, covrigii și pastele, are un impact negativ asupra nivelului de colesterol HDL sau colesterol „bun” din sânge. Studiile arată că, de fapt, cerealele sau grânele rafinate, procesate intens, au un indice glicemic foarte mare, iar consumul acestui tip de carbohidrați poate duce la riscuri semnificativ mai mari de a avea colesterolul mărit.

Citește și: Ministrul Economiei, dezamăgit de o stațiune de pe litoralul românesc: „Nu mai are peste tot acelaşi nisip pe care mi-l aduceam aminte”

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Duma de Stat aprobă buget record pentru apărarea Rusiei în 2025
MediaFlux
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?