Primul discurs al lui Biden după tentativa de asasinat asupra lui Trump. Preşedintele şi-a continuat atacurile la adresa rivalului, despre care a spus că „minte ca naiba”

Preşedintele Joe Biden a promis marţi alegătorilor de culoare că este "total implicat" pentru a candida la realegerea sa pe 5 noiembrie şi a atacat prestaţia lui Donald Trump ca preşedinte, în primul său discurs politic de la tentativa de asasinare a rivalului său republican şi în condiţiile în care se confruntă cu tot mai mulţi membri ai propriului partid care ar dori să renunţe la cursa electorală.
Filip Stan
17 iul. 2024, 11:47
Primul discurs al lui Biden după tentativa de asasinat asupra lui Trump. Preşedintele şi-a continuat atacurile la adresa rivalului, despre care a spus că

Preşedintele Joe Biden a susţinut marţi primul său discurs important de la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, deplângând cât de încinsă a devenit politica americană, dar revenind la critici virulente asupra afirmaţiilor şi propunerilor politice ale fostului preşedinte. Deşi a evitat atacurile personale, la un moment dat l-a acuzat că „minte ca naiba”.

În timp ce Partidul Republican s-a reunit pentru Convenţia Naţională Republicană la Milwaukee, în Wisconsin, Biden s-a dus la Las Vegas pentru a-i aduna pe alegătorii de culoare în Nevada, în ceea ce a fost prezentat ca un fiind un eveniment oficial, dar a sunat ca un miting de campanie.

Biden a fost întâmpinat cu scandări „Încă patru ani” în timp ce a luat cuvântul la convenţia anuală a NAACP din Las Vegas, o întâlnire importantă a alegătorilor de culoare.

Preşedintele a ţinut să spună din nou că este recunoscător că rivalul său, fostul preşedinte Donald Trump, nu a fost rănit grav sâmbătă, la mitingul de campanie din Pennsylvania, dar l-a criticat dur pe o varietate de fronturi, inclusiv gestionarea economiei în timpul pandemiei de coronavirus.

„Permiteţi-mi să o spun din nou, pentru că Trump minte ca naiba despre asta. Şomajul în rândul populaţiei de culoare a atins un minim record sub administraţia Biden-Harris”, a spus Biden. El l-a criticat pe Trump pentru că a susţinut iniţial că fostul preşedinte Barack Obama nu era cetăţean american şi pentru referirea sa la „locurile de muncă ale negrilor” la dezbaterea pe care au avut-o în 27 iunie.

Joe Biden nu se retrage din cursă

„Sunt total implicat”, a spus Biden referindu-se la candidatura sa pentreu realegere.

Atentatul la viaţa lui Trump a determinat campania lui Biden să îşi retragă publicitatea televizată, să renunţe la atacurile verbale la adresa fostului preşedinte şi să se concentreze în schimb pe un mesaj de unitate.

„Politica noastră a devenit prea înfierbântată”, a declarat Biden marţi.

Anterior, strategia campaniei a fost să se concentreze pe critici dure la adresa lui Trump, pe care îl consideră o ameninţare la adresa democraţiei americane, şi să sublinieze faptul că acesta nu a recunoscut pierderea alegerilor în 2020 şi condamnările sale pentru infracţiuni grave. Acum, campania lui Biden încearcă să calibreze un mesaj mai puţin pugilistic, dar care stabileşte totuşi o comparaţie dură între cei doi candidaţi.

În discursul său de 30 de minute de la Las Vegas, el a spus însă: „Doar pentru că trebuie să cobori temperatura nu înseamnă că ar trebui să încetăm să spunem adevărul despre cine eşti, ce ai făcut, ce vei face”.

În plus, Biden a folosit împuşcăturile de sâmbătă pentru a se lansa într-o condamnare fermă a violenţei armate în America. „Ştiţi, durerea este preţul violenţei. Înţelegeţi că dacă veţi vorbi împotriva violenţei, trebuie să fiţi împotriva tuturor formelor de violenţă”, le-a spus Biden membrilor NAACP, înainte de a enumera alte acte de violenţă notabile, inclusiv uciderea lui George Floyd şi evenimentele din 6 ianuarie 2021. „Mai mulţi copii din America au murit din cauza rănilor provocate de arme de foc decât din orice alt motiv. Asta este uluitor şi bolnav”, a spus el revoltat.

Citeşte şi: Biden dă asigurări că acuitatea sa mentală este excelentă şi este nerăbdător să aibă o nouă dezbatere cu Trump: „Nu anticipez să am o altă prestaţie de acest nivel”

National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), cea mai veche şi cea mai mare organizaţie americană pentru drepturile civile ale oamenilor de culoare, reprezintă un electorat-cheie pentru Partidul Democrat. În timp ce alegătorii de culoare au votat masiv pentru Biden în 2020, sondajele arată acum o scădere a sprijinului pentru el din partea acestui electorat la alegerile din 5 noiembrie.

„Oamenii sunt îngrijoraţi de preţul benzinei, de preţul pâinii, dar sunt, de asemenea, îngrijoraţi de tot mai multe informaţii în legătură cu Proiectul 2025”, a declarat luni pentru Reuters Derrick Johnson, preşedintele NAACP, referindu-se la un set de propuneri politice conservatoare care au devenit ţinta criticilor lui Trump.

La un moment dat, marţi, Biden l-a luat în vizor pe senatorul de Ohio J.D. Vance, noul coechipier ales de Trump, încercând să-l lege, aşa cum a făcut şi cu Trump, de Proiectul 2025. „Ei mint în legătură cu proiectul lor 2025. Vor să vă refuze libertatea: libertatea de a vota, de a vi se număra voturile. Vor impune o interdicţie naţională asupra avortului. Noul său vicepreşedinte, dacă aţi avut vreodată vreo îndoială, uitaţi-vă doar la ce a spus”, a punctat Biden. „Vor să îşi judece duşmanii politici, vor să reducă asigurările sociale şi Medicare”, a acuzat Biden vorbind despre echipa rivalilor republicani.

Nouă strategie a campaniei lui Biden

Duminică, Biden a folosit cadrul formal al Biroului Oval de la Casa Albă pentru a le cere americanilor să reducă temperatura politică şi să încerce din nou să îşi rezolve diferendele pe cale paşnică. El a spus că alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie vor fi un „moment de încercare”.

Într-un interviu acordat NBC News, Biden a recunoscut luni că a fost o greşeală din partea lui să folosească termenul „ţintă” cu referire la Trump în timpul unui apel recent din campanie adresat donatorilor.

Preşedintele şi-a amânat luni o deplasare în Texas, unde era aşteptat să vorbească despre cea de-a 60-a aniversare a Legii drepturilor civile la biblioteca prezidenţială Lyndon B. Johnson.

Oficialii de la Casa Albă speră că tentativa de asasinat a lui Trump va atenua presiunea asupra lui Biden de a se retrage din funcţia de candidat al Partidului Democrat, ca răspuns la îngrijorările cu privire la acuitatea sa mintală şi rezistenţa sa de a conduce guvernarea pentru încă patru ani.

La finalul discursului său din Las Vegas, Biden a abordat criticile potrivit cărora este prea bătrân pentru această funcţie. „Sper că astăzi am dat dovadă de un pic de înţelepciune. Iată ce ştiu. Ştiu cum să spun adevărul. Ştiu să deosebesc binele de rău. Ştiu cum să fac treaba asta. Şi ştiu că bunul Dumnezeu nu ne-a adus până aici ca să ne părăsească acum. Mai avem multă treabă de făcut”, a spus el.

Miercuri, Biden ar urma să se adreseze liderilor latino-americani la Conferinţa anuală UnidosUS, tot în Las Vegas.

Între timp, Trump şi republicanii s-au reunit în Milwaukee pentru convenţia de nominalizare a partidului, care a început luni cu desemnarea senatorului american J.D. Vance drept coechipier al lui Trump, candidând pentru funcţia de vicepreşedinte.

Noi bâlbe ale preşedintelui SUA

Deşi a devenit punctul central al mesajelor campaniei sale în ultimele săptămâni, Biden a greşit de mai multe ori în prezentarea argumentului său împotriva Proiectului 2025. L-a numit la un moment dat „acest proiect 2024” şi într-un alt moment, „programul lor pentru 2025”.

Într-un alt moment, când a anunţat propunerea administraţiei sale de a impune un plafon de 5% pentru creşterea chiriilor, preşedintele a părut să fi pierdut urma cuvintelor din teleprompter, făcând o pauză şi înclinându-se în faţă ca pentru a vedea mai bine, înainte de a spune în mod fals că plafonul va fi „nu mai mare de 55 de dolari”. Două minute mai târziu, Biden a spus corect că este vorba de 5%.

Aceste greşeli vin în contextul în care fiecare comentariu al lui Biden este analizat la microscop după prestaţia sa slabă de la dezbaterea de luna trecută.

Deşi accentul pus pe vârsta preşedintelui a trecut temporar în plan secund, odată cu tentativa de asasinat a lui Trump şi adăugarea lui Vance pe lista republicană, Biden a făcut aluzie la cele două săptămâni dificile pe care le-a îndurat după prestaţia sa la dezbatere. „Harry Truman a fost un preşedinte care a fost adesea socotit scos din cursă. A devenit cunoscut şi pentru altceva”, a spus Biden. „Povestea spune că Truman a spus: ‘Vrei un prieten în Washington? Ia-ţi un câine’. Ei bine, ghiciţi ce? După ultimele două săptămâni, eu ştiu ce vrea să spună”, a recunoscut Biden.

Se înmulţesc cererile democraţilor ca Biden să se retragă din cursa electorală

O facţiune din ce în ce mai mare a democraţilor din Camera Reprezentanţilor, convinsă că preşedintele Joe Biden este prea afectat politic pentru a-l mai putea învinge pe Donald Trump în noiembrie, solicită Comitetului Naţional Democrat să renunţe la planurile de a-l nominaliza virtual pe Biden în săptămânile următoare – ceea ce reprezintă o încleştare extraordinară în interiorul partidului cu aliaţii lui Biden care organizează o campanie de presiune discretă pentru a accelera nominalizarea oficială a preşedintelui, scrie CNN.

Democraţii plănuiesc de câteva săptămâni să încheie procesul de nominalizare a lui Biden înainte de 7 august – cu mult înainte de convenţia de la Chicago de luna viitoare. Dar reprezentantul Jared Huffman, un democrat progresist din California, a declarat marţi pentru CNN că există un „număr tot mai mare de membri” îngrijoraţi de votul nominal virtual, numindu-l o „idee teribilă” şi un „lucru prostesc”.

„Dacă alegerile ar avea loc astăzi, el ar fi zdrobit”, a spus Huffman despre Biden. „Trebuie să facem ceva în privinţa asta”.

CNN a aflat, de asemenea, din mai multe surse, despre un proiect de scrisoare care circulă printre democraţii din Camera Reprezentanţilor şi care solicită partidului să încetinească procesul – un semn clar al îngrijorărilor profunde ale partidului cu privire la rămânerea lui Biden în fruntea listei lor.

Exprimarea publică şi privată a preocupărilor vine pe fondul unei presiuni din partea unor aliaţi ai lui Biden pentru a demara cât mai rapid procesul virtual de apel nominal pentru Biden, potrivit a şase oficiali democraţi familiarizaţi cu discuţiile. Două comitete democrate-cheie au fost stabilite de mult timp să se reunească vinerea şi duminica viitoare pentru a discuta calendarul exact pentru ca delegaţii din întreaga ţară să înceapă să îşi exprime votul. Votul ar putea începe cel mai devreme după a doua reuniune de duminică. Dacă votul ar începe duminică sau imediat după aceea, ar fi un calendar agresiv – iar ideea atrage deja atenţia altor democraţi dornici ca Biden să îşi recunoască problemele şi să se retragă.

Pentru democraţii care se tem că Biden va pierde în faţa lui Trump şi va trage în jos cu el şi lista democraţilor care candidează pentru Congres, timpul se scurge pentru a-şi susţine punctul de vedere în faţa preşedintelui, a familiei sale şi a unui cerc remarcabil de restrâns de consilieri.

Discuţiile aprinse au deschis o coliziune potenţial necivilizată şi nepotrivită între diferite facţiuni ale Partidului Democrat, care se desfăşoară chiar în timp ce republicanii se mobilizează în jurul noului lor candidat. Deşi nu a fost încă stabilit un calendar oficial, orice apariţie a unor lideri ai partidului care calcă pe acceleraţie pentru a promova cât mai rapid nominalizarea lui Biden va stârni cu siguranţă şi mai multă furie – şi o posibilă rebeliune – având în vedere preocupările serioase din cadrul partidului cu privire la faptul dacă Biden ar trebui să rămână în fruntea listei democrate, potrivit CNN.

Citeşte şi: SUA ar fi primit informaţii legate de un plan iranian de a-l asasina pe Donald Trump, susţine CNN

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'