Reducerea riscurilor asociate fumatului în Australia. Interviu cu un cercetător consacrat

Modul în care Australia a ales să gestioneze riscurile asociate fumatului a venit la pachet cu numeroase efecte nedorite și provocări semnificative, mai ales dacă facem o comparație cu Noua Zeelandă, țară vecină, devenită un reper în diminuarea ratei fumatului. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru romaniatv.net, medicul australian Alex Wodak a analizat problemele și a rezultatele politicilor Australiei și a subliniat ceea ce ar putea fi învățat din modelul de succes al Noii Zeelande.
Alina Costache
17 iul. 2024, 12:54
Reducerea riscurilor asociate fumatului în Australia. Interviu cu un cercetător consacrat
Politicile actuale

Din 2011, Australia le-a cerut persoanelor care doresc să folosească dispozitivele pentru vapat să obțină o rețetă”, a explicat omul de știință. „Această politică a fost înăsprită de mai multe ori și este înăsprită din nou din cauza rezultatelor slabe pe care le-am văzut”. Consecințele neintenționate ale acestor reglementări stricte au fost grave, ducând la proliferarea unei piețe negre copleșitoare.

 

Ramificațiile pieței negre

Modelul bazat pe rețetă a dus la o situație gravă: 92% din aprovizionarea cu nicotină se face pe piața neagră. Acest comerț ilegal a devenit nu doar foarte profitabil, ci și extrem de periculos. „Piața neagră a dus la peste 80 de atacuri cu bombă și multiple omucideri, în timp ce bandele criminale luptă pentru controlul acestui comerț profitabil”, a subliniat omul de știință. Politica a creat astfel, din neatenție și dorință de supra-reglementare, o criză de siguranță publică.

 

Succesul comparativ al Noii Zeelande

În schimb, Noua Zeelandă a avut o abordare diferită de reducere a efectelor nocive, legalizând și reglementând produsele de vapat în 2020. Această decizie a accelerat semnificativ scăderea ratelor fumatului. „De când Noua Zeelandă a reglementat vapingul, ratele lor de fumat au scăzut de două ori mai repede decât cele din Australia”, a menționat omul de știință. Această diferență puternică subliniază eficacitatea strategiilor de reducere a riscurilor.

 

Impactul economic și social

Prețurile ridicate la țigări în Australia, determinate de cele mai crescute niveluri de impozitare a țigărilor din lume, au exacerbat problema. Omul de știință a subliniat: „Australia urmează să piardă 12,5 miliarde de dolari din venituri fiscale în următorii patru ani din cauza pieței negre”. Mai mult, aceste prețuri mari cresc povara financiară asupra persoanelor cu venituri mici și a comunităților marginalizate, evidențiind și mai mult defectele politicii.

 

Lecții și direcții viitoare

Dovezile din experiența Noii Zeelande sugerează necesitatea unei schimbări în abordarea Australiei cu privire la reducerea efectelor nocive ale fumatului. Omul de știință a subliniat: „Australia oferă lumii o lecție foarte puternică despre ce să nu facă. Trebuie să învățăm din modelele de succes de reducere a riscurilor din Noua Zeelandă și Suedia”.

Pe măsură ce decidenții din Australia conștientizează necesitatea unei schimbări de paradigmă, este esențial să echilibreze reglementarea eficientă cu accesul la produsele cu risc redus, asigurându-se că politicile servesc obiectivelor de sănătate publică fără a stimula piețele ilicite.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă, de sâmbătă, 17 august 2024, alimentele pe care mulți români le caută. Nu vor sta deloc mult pe rafturi
Capital.ro
Interzis la frontiera cu Ungaria. Nu au dreptul să treacă granița. Poliția te reține pe loc
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Românii pot intra în CAPCANA taloanelor de pensii! La ce să fii FOARTE atent
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pensionarii lui Ceaușescu. Județele în care se plătesc cele mai mari pensii din țară
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Accident rutier între un autocar și un microbuz în județul Constanța: 37 de persoane implicate, Planul Roșu activat
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...