Oamenii de afaceri au scăpat în dosarul licențelor Microsoft fără să achite prejudiciul de milioane de euro. Casa de avocatură a lui Rareș Constantin Dan a fost verificată la acea vreme, în 2013, de ANAF, care a investigat un împrumut dubios luat de Valentin Vișoiu.
Rareș Dan a confirmat că a luat suma de bani de la omul de afaceri implicat în devalizarea ANRP, pe care l-a reprezentat în mai multe dosare.
Multe semne de întrebare au fost ridicate în legătură cu dosarul instrumentat de procurorii DNA fiindcă Rareș Dan a reușit să obțină clemență din partea judecătorilor pentru că ar fi denunțat afacerea.
„Patru oameni fură şi DNA are ţintă doar pe unul dintre ei. Ce se întâmplă atunci? Îi cheamă pe ceilalţi trei să declare împotriva celui pe care şi l-au ales drept trofeu şi-i fac scăpaţi pe ceilalţi. Chiar dacă ei nu ar trebui să beneficieze de rigorile pozitive ale legii. Florică şi Pescariu au fost iniţiatorii unui grup infracţional organizat. Cine a fost ţintă în dosarul Microsoft? Dorin Cocoş! Şi asta pentru că era soţul Elenei Udrea şi trebuia neapărat să se ajungă la ea. Aţi mai văzut pe altcineva arestat în plină campanie în afară de Cocoş şi Pinalti? Răspuns: NU. Şi asta în ciuda faptului că în dosar sunt implicaţi 9 miniştri, zeci de oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali, ba chiar şi ambasadori străini”, spunea Elena Udrea în 2016.
Rareș Dan e, totodată, fiul generalului Gheorghe DAN, unchiul lui Florian Coldea. Generalul Gheorghe Dan a fost director al NIRO IMPEX între 2005 și 2011, firma deținută de Dumitru “Niro” Nicolae, unul dintre personajele-cheie ale afacerii Microsoft. Mai mult, Dumitru Nicolae a fost singurul condamnat doar cu suspendare în primă instanță în cazul Microsoft.
Marian Valer e cel care a vorbit prima dată despre relația dintre Florian Coldea și generalul Dan Gheorghe, în 2013.
„Florian Coldea a fost protejat şi susţinut iniţial de generalul Dan Gheorghe, originar tot din judeţul Arad (din comuna Sinta, învecinată cu Tȃrnova) şi rudenie cu familia Coldea, considerat reprezentantul aripii conservatoare, de sorginte ceauşistă, din SRI ( fost ofiţer de Securitate, care în decembrie 1989 avea gradul de colonel şi funcţia de locţiitor al şefului Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă). În 1990 a blocat anumite dosare ale Revoluţiei, cum ar fi dosarul zborului Rombac de la Sibiu, iar după ce a fost recuperat iniţial în Serviciul de Informaţii al Ministerului de Interne (0215), unde a devenit şef, şi apoi în SRI. Florian Coldea a fost susţinut puternic din interior şi de generalul Ion Ştefănuţ, fost şef al Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, şi de generalul Sorin Brăteanu, şeful Secretariatului General al SRI (primul şef care l-a direcţionat pe linie de muncă şi naşul său de căsătorie)”, afirma într-o declarație politică din 2013 Marian Valer.
Generalul Dan Gheorghe l-ar fi ajutat pe Florian Coldea să ajungă la conducerea SRI. Elena Udrea spunea în 2015 că șeful Statului Paralel a urcat în ierarhia SRI după o intervenție la Alexandru Bittner.
Ce spune Rareș Dan despre relația cu Florian Coldea
Procurorii DNA au spus, în 2014, că șefii ANRP au aprobat ilegal despăgubiri de peste 61 de milioane de euro pentru gruparea condusă de Gheorghe Stelian, zis „Stelu“. Iată cum s-au împărțit banii:
Gheorghe Stelian – 46.288.000 euro;
Valentin Vişoiu – 7.035.000 euro;
Adrian Andrici – 4.196.000 euro;
Gabriel Gheorghe – 4.196.000 euro.
ANAF a verificat în 2013 casa de avocatură a lui Rareș Constantin Dan, imediat după ce a luat împrumutul de la Valentin Vișoiu. Într-un interviu acordat în 2017 în Evenimentul Zilei, Rareș Dan confirma că a luat banii de la omul de afaceri implicat în devalizarea ANRP și că l-a reprezentat în mai multe dosare.
Rareș Dan: Am luat un împrumut de la Valentin Vişoiu, pe care l-am returnat integral prin transfer bancar.
Reporter: Valentin Vişoiu v-a fost vreodată client?
Rareș Dan: Da, în câteva dosare privind activităţi comerciale.
Reporter: Se speculează în spaţiul public că tatăl dumneavoastră a fost un protector şi cel care l-a promovat pe generalul Florian Coldea.
Rareș Dan: Nu ştiu cât de apropiată a fost relaţia dintre ei şi nici nu îl mai pot întreba pe tata, care a murit în 2011, dar vă pot spune că se cunoşteau.
Reporter: Au apărut informaţii conform cărora tatăl dumneavoastră ar fi intervenit în 2004 pe lângă Alexandru Bittner pentru Florian Coldea. Ştiţi ceva despre acest eveniment?
Rareș Dan: Nu ştiu nimic despre astfel de intervenţii şi nici nu îl mai pot întreba pe tatăl meu, fiind mort. Şi de ce ar fi intervenit la un om de afaceri pentru un ofiţer SRI?
Reporter: Aveţi vreo relaţie de rudenie cu generalul SRI Florian Coldea?
Rareș Dan: Nu am, dar bunica mea pe linie maternă este din comuna Târnova (jud. Arad – n.r.), de unde este şi domnul Coldea. Mergeam în vacanţe acolo, la bunica mea.
Reporter: Şi îl întâlneaţi şi pe Florian Coldea în aceste vacanţe?
Rareș Dan: Da, ne întâlneam. Cu domnul Coldea jucam fotbal pe maidan în vacanţe. Dar asta se întâmpla în urmă cu 30 şi ceva de ani.