Ce și-a construit un bărbat din Cluj în balconul apartamentului. „În Florești e posibil orice. Au zidit o baracă în balcon. Cred că dacă aveau loc, făceau și o piscină”, este mesajul pe care l-a postat un clujean.
Unele persoane nu s-au arătat deranjate de construcția pe care bărbatul a ales s-o ridice direct pe balcon, însă au fost și oameni care dezaprobă total astfel de gesturi, susținând că nu este legal acest lucru.
„Și cu ce te deranjează pe tine? E pe balconul lui!/Nu vă mai faceți bine, invidioși, dușmănoși, vă interesează ce se întâmplă în grădina celuilalt. Dacă tot invoci rigorile legii, cred că ar trebui cel puțin jumătate din Florești să răspundă pentru modificări. Chiar și simpla închidere cu geamuri termopan nu este legală! Și nu numai în Florești, ci peste tot.
Din comentarii vă dați seama de calitatea oamenilor. De curiozitate, totuși, sunteți nou în zonă? Aproape tot Floreștiul are astfel de improvizații la blocurile mai vechi de 2016-2017”, sunt câteva comentarii.
Persoanele care doresc să contruiască ceva în locuință trebuie să obțină o autorizație de construire, care va fi eliberată, în cadrul primăriilor locale, de către serviciile abilitate.
Pe de altă parte, modificarea Legii nr. 102/2023 din 13 aprilie 2023, adoptată de Guvern, permite, acum, să faci anumite modificări fără să mai depinzi de autorizații. De exemplu, închiderea balconului poate fi efectuată fără autorizație de la primărie, însă instituția trebuie să fie notificată despre acest aspect.
Totodată, în cazul persoanelor care locuiesc la casă, au posibilitatea de a construi pergole, garaje sau bucătării de vară fără autorizație. Precum în cazul anterior, primăria locală trebuie anunțată de modificări.
Tot în „Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor” se arată că există posibilitatea construirii unei case fără se fie necesară o autorizație.