Un elev de liceu din Oradea, care și-a contestat anul trecut nota la Bacalaureat însă a obținut una mai mică decât cea inițială, a dat ministerul Educației în judecată și a câștigat procesul.
„Este un copil foarte bun, a participat la olimpiade, iar în liceu a avut rezultate excepționale la învățătură. A fost un șoc pentru el să afle că la matematică a luat doar nota 9.45. I s-a părut mică, motiv pentru care a depus contestație”, a povestit pentru Adevărul avocatul tânărului. „Spera la o notă mult mai mare”.
Avocatul tânărului a demonstrat în instanță că Legea Educației are hibe mari și ar trebui revizuită.
„Legea educației contravine principiului de drept. Cum să-ți agravezi propria situație în propria cale de atac? Nu există așa ceva! Un inculpat, de exemplu, dacă a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare și face apel, nu va primi trei ani. Ori i se menține pedeapsa inițială, ori i se scade”, a explicat pentru „Adevărul” Alexandru Ovidiu, avocatul elevului.
Potrivit legii Educației, elevii nemulțumiți de nota obținută o pot contesta. Pe riscul lor. Pentru că în urma reevaluării lucrării, copiii pot primi o notă mai mare sau una mai mică. Nota obținută în urma contestației rămâne definitivă. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Denis. Nemulțumiți, părinții au apelat la un avocat.
„Copilul a crezut din nou într-o greșeală și a cerut, de data aceasta, să-și vadă lucrarea recorectată. I s-a permis, dar nota trecută în colțul foii a fost ascunsă, mascată cu palma. Practic, nu a fost lăsat să-și vadă nota”.
În instanță, părinții au cerut reevaluarea lucrării deja contestate însă cererea le-a fost respinsă. În schimb, judecătorii au considerat că prevederea care stabilește nota de la contestații ca fiind cea finală nu este chiar legală. Decizia judecătorilor nu este una definitivă și a fost deja contestată.