Donald Trump a acceptat candidatura la președinția SUA, la primul discurs după tentativa de asasinat căreia i-a fost victimă: ”Vor începe cei mai mari patru ani din istoria țării!”

Fostul preşedinte american Donald Trump a acceptat oficial nominalizarea partidului său pentru funcţia de preşedinte, pentru a treia oară, la Convenţia Naţională Republicană din Milwaukee, scrie CNN. ”Accept cu mândrie nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite”, a afirmat el.
Filip Stan
19 iul. 2024, 09:11
Donald Trump a acceptat candidatura la președinția SUA, la primul discurs după tentativa de asasinat căreia i-a fost victimă: ”Vor începe cei mai mari patru ani din istoria țării!”

Trump a menţionat, în discursul său, numele lui Biden, dar a afirmat că o va face o singură dată. Acesta şi-a prezentat promisiunile pentru al doilea mandat, între care scăderea preţului la alimente şi combustibil, readucerea locurilor de muncă şi protejarea graniţei.

”În această seară, cu credinţă şi devotament, accept cu mândrie nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite”, a declarat Trump, în mijlocul aplauzelor.

Acesta este primul său discurs public de la tentativa de asasinat de săptămâna trecută.

Trump a câştigat mai multe alegeri interne şi a devenit, în mai, primul fost preşedinte care a fost condamnat pentru o infracţiune.

Lee Greenwood a interpretat “God Bless America” înainte ca  Trump să urce pe scenă.

Jacheta şi casca de pompier ale victimei de la adunarea de săptămâna trecută, Corey Comperatore, au fost aduse pe scenă.

Soţia lui Trump, Melania, a ajuns la arena unde se desfăşoară Convenţia republicană cu ceva timp înainte ca el să urce pe scenă.

La doar cinci zile după ce aproape că şi-a pierdut viaţa, Trump, în vârstă de 78 de ani, a revenit pe scenă, nu doar ca supravieţuitor miraculos al gloanţelor care i-au zburat pe la ureche, ci mai ales ca marele lider de necontestat al dreptei americane.

În circa patru luni, după alegerile din 5 noiembrie, republicanii vor obţine „o victorie incredibilă şi vor începe cei mai mari patru ani din istoria ţării”, a declarat Trump la începutul discursului său.

În opinia sa, în SUA va începe o nouă eră ”de securitate, prosperitate şi libertate pentru cetăţenii de toate rasele, religiile, culorile şi crezurile.  Ca americani suntem uniţi de un destin unic şi comun”.

Tonul discursului său a fost mai calm, mai blând şi mai rezervat decât de obicei, la fel şi tăcerea celor care i-au ascultat povestea despre atacul comis asupra sa sâmbătă, despre care fostul preşedinte a indicat că nu va mai vorbi pentru că este „prea dureros” pentru el.

Reuters notează că Trump a avut un ton neobişnuit de conciliant în primele minute ale discursului său, dar a revenit ulterior la atacurile sale obişnuite asupra administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden şi a susţinut fără dovezi că toate condamnările sale penale sunt eforturi motivate politic pentru a-l împiedica să fie reales preşedinte.

Trump a povestit momentul tentativei de asasinat

Donald Trump a păstrat joi un minut de reculegere la convenţia republicană pentru Corey Comperatore, pompierul în vârstă de 50 de ani ucis în timpul tentativei de asasinat împotriva lui Trump, scrie AFP. Apoi, Trump a sărutat casca şi uniforma lui Comperatore.

„În ciuda acestui atac atroce, ne unim în această seară, mai hotărâţi ca oricând”, a transmis Trump mulţimii.

Sub privirile soţiei sale Melania şi a fiicei sale Ivanka, republicanul a revenit în detaliu la acest atac.

În relatarea sa despre cele întâmplate, Trump a început prin a spune că era „o zi plăcută şi frumoasă la apus în municipiul Butler” unde „toată lumea era fericită”.

El a povestit că abia începuse să vorbească la acel miting şi, pentru a putea vedea un grafic pe un ecran, s-a întors spre dreapta când a auzit „un sunet puternic”.

„Am auzit un şuierat puternic şi am simţit că ceva m-a lovit foarte, foarte tare în urechea dreaptă”, a povestit Trump, cu un bandaj gros acoperindu-i încă urechea. „Mi-am spus: „Uau, ce a fost asta? Nu poate fi decât un glonţ şi mâna dreaptă mi s-a umplut de sânge când am dus-o la ureche”, a continuat el.

„Sângele curgea peste tot şi totuşi, într-un fel, mă simţeam în siguranţă, pentru că îl aveam pe Dumnezeu lângă mine”, le-a declarat Trump susţinătorilor săi.

Citește și: Joe Biden irită democrații cu o postare neobișnuită pentru donații pe X: „Sunt bolnav”

Mulţimea, a adăugat Trump, în loc să fugă, „s-a ridicat curajoasă în picioare să vadă unde era lunetistul” şi a început să-l arate cu degetul.

„Nu s-au mişcat. Motivul este că ştiau că aveam o problemă foarte gravă şi m-au văzut căzând brusc”, a spus Trump, care a adăugat că, după ce agenţii Secret Service l-au ridicat, s-a simţit liniştit.

Trump a mai povestit că, atunci când s-a ridicat, a văzut că mulţimea era „confuză pentru că îl credeau mort” şi a simţit „o mare durere”.

„I-am văzut şi am vrut să fac ceva pentru a le transmite că sunt bine. Mi-am ridicat braţul drept, m-am uitat la miile şi miile de oameni (…) şi am început să strig Luptaţi, luptaţi, luptaţi!”, a povestit Trump.

„Glonţul asasinului a fost la un sfert de centimetru distanţă de a-mi lua viaţa. Dacă nu aş fi mişcat capul, glonţul criminalului ar fi intrat perfect şi nu aş mai fi fost aici în seara asta, nu am mai fi fost împreună”, a declarat Trump, în timp ce unii spectatori plângeau.

În momentul în care Trump le-a spus susţinătorilor săi că „nu ar trebui să fie aici”, mulţimea a scandat: „Dar uite că eşti!” În timp ce pe ecranele din spatele său rulau fotografii cu chipul său însângerat, Trump i-a lăudat pe agenţii Secret Service care s-au repezit să-l protejeze.

Trump vrea ca „ţara să fie salvată de un guvern eşuat şi incompetent”

Donald Trump a cerut joi să nu fie „incriminată opoziţia sau să fie demonizate dezacordurile politice”, denunţând încă o dată procedurile judiciare împotriva sa, în timpul discursului său la convenţia republicană din Milwaukee.

La câteva zile după tentativa de asasinat a cărei victimă a fost victima, fostul preşedinte republican a cerut democraţilor să înceteze „imediat” să-l mai numească „duşman al democraţiei”.

Trump a declarat totodată că democraţii „ne distrug ţara”.

Candidatul republican la preşedinţia SUA a insistat că este necesar „să salvăm ţara de un guvern eşuat şi incompetent”.

„Sub actuala administraţie, suntem într-adevăr o naţiune în declin”, a insistat fostul preşedinte republican, denunţând inflaţia din ultimii ani în Statele Unite, sosirile migranţilor la graniţă şi conflictele internaţionale pentru care îl acuză pe Joe Biden că este responsabil.

Revine promisiunea zidului la granița cu Mexicul

De altfel, Trump a promis că va finaliza construcţia zidului antimigranţi la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, care a fost unul dintre proiectele majore ale primului său mandat la Casa Albă.

„Voi pune capăt crizei imigraţiei ilegale închizând graniţa şi terminând zidul”, a asigurat candidatul republican în timpul discursului său la convenţia republicană din Milwaukee.

Trump, despre Kim Jong Un: ”Cred că-i este dor de mine”

Donald Trump s-a prezentat joi drept un lider de talie internaţională, capabil să pună capăt conflictelor din lume „cu un simplu telefon”.

El a făcut referire la relaţia sa cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

„Cred că îi este dor de mine”, a spus el, promiţând că, dacă se va întoarce la Casa Albă, Coreea de Nord, care are arme nucleare, nu va mai lansa rachete.

„Adversarii noştri au moştenit o lume în pace şi au transformat-o într-o planetă în război, (…) Uitaţi-vă la acest atac asupra Israelului. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Ucraina”, a continuat el.

Invitații lui Trump la Convenția Republicană

Programul de vorbitori ai convenţiei a reflectat backgroundul candidatului republican ca vedetă de televiziune de tip reality. Astfel, printre vorbitori s-a numărat Dana White, preşedintele UFC, cea mai mare companie de MMA, starul rap rock Kid Rock şi luptătorul profesionist Hulk Hogan, care a încântat mulţimea rupându-şi topul sub care purta un tricou de campanie ce avea imprimat chipul lui Trump.

Intrarea pe scenă a lui Trump a fost demnă de o vedetă de televiziune sau un luptător profesionist: un ecran s-a ridicat încet, iar Trump a apărut stând în faţa unor lumini imense aranjate în aşa fel încât să deseneze numele său de familie, iar apoi în spatele lui a fost proiectată o imagine a Casei Albe.

Înainte ca Trump să urce pe scenă pentru discursul său de acceptare a nominalizării, participanţii la convenţia republicană au putut-o saluta pe soţia sa, Melania Trump, care a fost văzută rar în timpul campaniei, notează Reuters. Ea a intrat în sală în sunete de muzică clasică şi a făcut cu mâna mulţimii dintr-un separeu amplasat lângă senatorul J.D. Vance.

Unii din grupul eclectic de vorbitori – inclusiv comentatorul conservator Tucker Carlson, care a fost ovaţionat, şi fiul lui Trump, Eric – au folosit un limbaj înflăcărat pentru a denunţa administraţia Biden.

Şeful clubului de golf al lui Trump din Florida, John Nieporte, a lăudat abilităţile lui Trump pe teren şi a susţinut că fostul preşedinte a câştigat 21 de campionate de club.

„Joe Biden? Zero”, a spus el, evocând momentul suprarealist din dezbaterea prezidenţială de la sfârşitul lunii trecute când Trump şi Biden s-au certat despre care dintre cei doi candidaţi a avut un joc de golf mai bun.

Concluzia trasă de Reuters este că, prin controlul său asupra Partidului Republican mai ferm ca oricând, Trump va fi într-o poziţie mult mai puternică decât în mandatul 2017-2021 de a-şi urmări agenda dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Citește și: Centrul orașului Tel Aviv, atacat cu drone, la mică distanță de ambasada SUA. Rebelii Houthi au revendicat atacul soldat cu cel puțin un mort

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Băutura naturală considerată o comoară pentru organism. Întinerește pielea, îți dă energie și te ajută să și slăbești
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Nebunie la Olimpiadă. Gestul extrem al unui hocheist australian
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Direcția Generală Antifraudă Fiscala descoperă peste 19.000 de inspecții tehnice nedeclarate la o singură firmă
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'