Angajații sunt mai pretențioși ca niciodată! Cum s-au schimbat preferințele de pe piața muncii în ultima perioadă

În ceea ce privește piața muncii din România, peisajul este cu mult diferit de ceea ce știam noi până acum. Angajații au pretenții din ce în ce mai mari, în timp ce angajatorii încearcă să își reducă la maximum costurile, apelând la tehnologizare masivă.
Filip Stan
19 iul. 2024, 19:32
Angajații sunt mai pretențioși ca niciodată! Cum s-au schimbat preferințele de pe piața muncii în ultima perioadă
Angajații sunt mai pretențioși ca niciodată! Cum s-au schimbat preferințele de pe piața muncii în ultima perioadă

Noua piață a muncii a suferit schimbări semnificative. Angajații nu mai sunt satisfăcuți doar de un salariu și de siguranța locului de muncă, afirmă experții în domeniu. Aceștia își doresc proiecte semnificative, flexibilitate și un mediu de lucru susținător. Companiile trebuie să se adapteze acestei noi realități pentru a nu-și pierde angajații.

Conform barometrului C-suite al Mazars, realizat înainte de formarea noii rețele globale Forvis Mazars, prioritățile strategice ale liderilor pentru următorii 3-5 ani includ implementarea unor strategii noi sau revizuite de atragere și retenție a talentelor (33%). Aceasta subliniază conștientizarea liderilor privind necesitatea schimbării abordării lor, dezvoltarea și păstrarea angajaților calificați fiind esențiale pentru creșterea și reziliența organizațională.

În România, cea mai mare provocare în recrutare este lipsa de talente pe piață. La nivel global, aproape jumătate dintre lideri se confruntă cu dificultăți în atragerea talentelor, 44% raportând obstacole în procesul de angajare și 39% identificând acest aspect drept principala provocare. Liderii din România confirmă această tendință, indicând lipsa de talente (44%), dificultățile în găsirea candidaților calificați (44,44%), atragerea candidaților potriviți (38,88%) și asigurarea unei experiențe pozitive pentru candidați (38,88%).

Citește și: Mai multe zile libere pentru angajații din România! Minivacanță din vara lui 2024 când pot să mai dea o fugă la Mamaia

Pentru a face față acestor provocări, liderii intenționează să adopte sau să revizuiască strategiile de atragere și retenție a talentelor, acesta fiind unul dintre top cinci priorități strategice. În următoarele 12 luni, 50% dintre liderii din România planifică să-și crească semnificativ investițiile pentru atragerea de talente noi, cu o creștere de 10% sau mai mult.

La nivel local, reputația unei organizații este considerată factorul esențial în atragerea angajaților talentați (77,77%), urmată de salarii și beneficii generoase (72,22%) și oportunități de învățare și dezvoltare (61,11%). Cultura organizațională, mediul de lucru modern, spiritul de echipă și preocuparea pentru bunăstarea angajaților joacă un rol crucial în crearea unui loc de muncă atractiv.

„Conform barometrului C-suite, liderii din România implementează strategii diverse pentru atragerea și reținerea talentelor. De exemplu, 66,66% dintre companii organizează evenimente interne pentru coeziunea echipei, 55,55% prioritizează creșterile regulate de salariu, iar 44,44% oferă zile libere pentru a promova echilibrul între viața profesională și personală,” a spus Cătălina Călinescu, Partner, Outsourcing – HR & Payroll, Forvis Mazars România.job

Aceste strategii răspund nevoilor imediate ale angajaților, dar există o recunoaștere crescândă a necesității de inițiative mai ample. Investițiile în programe de reskilling și upskilling pot oferi angajaților noi abilități, îmbunătățind perspectivele lor de carieră pe termen lung.

Programele de reskilling și upskilling sunt avantaje competitive esențiale în noua economie a talentelor. Companiile au nevoie de angajați calificați, dar abilitățile cerute evoluează constant. Globalizarea și inteligența artificială transformă rapid rolurile în companii, făcând esențială dezvoltarea unor programe eficiente de formare.

Cătălina Călinescu a remarcat că oamenii talentați părăsesc companiile nu doar din cauza salariilor și beneficiilor insuficiente, ci și pentru că nu primesc provocări profesionale adecvate. Programele de upskilling răspund acestei nevoi, îmbunătățind satisfacția la locul de muncă și capacitatea de inovare a organizației.

În era inteligenței artificiale, programele de reskilling sunt esențiale pentru dezvoltarea noilor competențe ale angajaților, garantând succesul celor mai bine pregătiți și oferind un avantaj competitiv.

În contextul schimbărilor globale din piața muncii, dezvoltarea unei strategii complete de compensație devine esențială pentru a satisface nevoile diverse ale mai multor generații de angajați. Companiile sunt încurajate să creeze programe de beneficii suplimentare care să încurajeze sentimentul de apartenență și implicare printre angajați, luând în considerare nevoile distincte ale diferitelor generații.

Generația Z, cunoscută pentru așteptările ridicate în ceea ce privește salariile și echilibrul între viața profesională și cea personală, ar putea fi atrasă de beneficii precum plata la cerere sau zile de concediu nelimitate. Millenialii ar putea beneficia de bonusuri pentru părinți și programe personalizate de reintegrare după concediul de maternitate sau paternitate. Baby boomers ar aprecia o acoperire mai bună în domeniul sănătății și inițiative de alfabetizare digitală.

Prin combinarea compensației financiare cu beneficii suplimentare personalizate, companiile își pot îmbunătăți reputația pe piața muncii și pot menține angajații loiali și implicați.

Citește și: Când și-au dat seama angajații cu salarii mari că trebuie să demisioneze pentru a-și salva sănătatea: „Fiecare zi mi se părea o corvoadă”

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a costat 72 de milioane de lire sterline
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni